Spor
  • 19.1.2014 22:30

Fikret Orman, 'Artık kimse şike yapamaz'

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman Yargıtay kararlarına ve şike davasına değindi, artık kimsenin şike yapmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Suçun ceza olmadığı bir yerde şiddeti engellemek mümkün değil. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun revize edilmeli ve cezalar artırılmalı" dedi. Anadolu Beşiktaşlılar Derneği tarafından Ankara Ramada Otelde "Sporda Şiddet ve Çözüm Yolları" konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü Deniz Özçelik'in yaptığı panele, konuşmacı olarak Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Prof. Dr. Berna Arda ve spor yazarı Zeki Çol katıldı. Panelde, sporda şiddete neden olan etkenler üzerinde tespitlerde bulunan Orman, sorunun kısa vadede ancak yasal bir düzenlemeyle çözülebileceğini söyledi.

Öncelikle Türkiye'deki statların yetersiz olmasının şiddette ilk rolü oynadığını belirten Orman, "Yeni stadımızda inanılmaz bir teknoloji uygulanacak. Artık eskisi gibi olmayacak. Kamera sistemi ve statta oturan insanların kimliğinin belli olmasıyla ilk sorun çözüme kavuşacak. Şiddet uygulayan taraftarı tespit ederek stadımıza almayacağız" diye konuştu. Orman, daha sonra sporda şiddet sorununun yönetici boyutuna değinerek şöyle devam etti:

"Yöneticiler şiddete sebep oluyor. Futbol popüler bir spor. Yöneticiler ve başkanlar taraftarlara şirin gözükebilmek için popüler laflar kullanmayı tercih ediyor. El altından taraftarlara biletler verip, deplasmanlara gitmeleri için imkanlar sağlıyorlar. 'Büyük başkan geldi' diye tezahürat ettirenler var. Suçun ceza olmadığı bir yerde şiddeti engellemek mümkün değil. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun revize edilmeli ve cezalar artırılmalı. Yapanın yanına kar kalmayacağı bir değişiklik şart."

Beşiktaş Kulübü'nde el altından bilet dağıtımının asla söz konusu olamayacağını savunan Orman, konuyla ilgili teknik takip yapıldığını ve siyah beyazlı yöneticilerin böyle bir şeyin içerisine girmediğinin görüldüğünü dile getirdi.

Şike davasını örnek gösterdi
Orman, sporda şiddet düzenini yıkacak şeyin doğru yasa olacağını bildirerek şike davasını örnek gösterdi. 3 Temmuz sürecinden sonra artık kimsenin şikeye teşebbüs edemeyeceğini savunan Orman, "Çünkü herkes gördü ki bunun sonucunda bir hapis var. Artık kim yönetici olursa olsun, bu gibi konularla alakalı bir aksiyon içerisine girmesi mümkün değil" diye konuştu.

Sosyal medya konusu
Sosyal medyaya da değinen Orman, "Kontrolsüz güç. Orada küfür etmeler, hakaret etmeler... İsteyen istediğini yazıyor. Sosyal medyanın şiddeti çok fazla körüklediğini, bundan sonra da çok fazla körükleyeceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Çarşı'ya karşı değilim
Orman, son olarak kendisine yöneltilen "Başkan Çarşı'ya karşı mı?" sorusunu şöyle cevapladı: "Beşiktaş'ın içinden gelme birisiyim. Beşiktaş'ta bir gruba karşı olmam mümkün değil. Çarşı'nın Beşiktaş'a çok büyük renk getirdiğini de düşünüyorum. Ancak çizginin bu tarafına geçildiği zaman öbür yüzüm ortaya çıkar. O da biraz sert olabilir ama bu aldığım sorumluluktan dolayıdır. Çarşı'nın siyasallaşmasından ise rahatsızım. Burası spor kulübü. Süleyman Demirel, Abdullah Gül, Devlet Bahçeli Beşiktaşlı. Her yelpazeden Beşiktaşlı var. Beşiktaş'a gönül veren herkese kapımız açıktır. Ancak Beşiktaş üzerinden siyaset yapılmasına izin vermem."

 Kulüp yöneticileri taraftara şirin gözükebilmek için popüler laflar kullanıyor

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman sporda şiddeti önlemeye yönelik katıldığı panelde, “Bizim taraftarımız böyledir, bizim taraftarımıza haksızlık yapılmıştır deyip ama el altından o taraftarlara biletler veren, o taraftarların deplasmanlara gitmek için imkanlar sağlayan, aynı zamanda arkadan yöneltip büyük başkan geldi hep beraber tezahürat ettirin bana diyen bir yapı var” dedi.
Anadolu Beşiktaşlılar Derneği tarafından Ankara Ramada Otel'de düzenlenen 'Sporda Şiddet ve Çözüm Yolları' konulu panele katılan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, kulüp yöneticilerinin ve başkanların taraftara şirin gözükebilmek için radikal cümleler kullanmadan popüler laflar kullandıklarını söyledi.
Sporda şiddetin yalnızca Türkiye’de olmadığını belirten Orman, şöyle devam etti:
“Dünyada da bunun uygulamaları olmuş ve bundan kurtulmuşlar. Ne sebeple oluyor bunlar. Öncelikle statların yetersizlikleri bir sebeptir. Yani bugünkü teknolojide bizim yeni Vodafone Arena Stadyumumuzda inanılmaz bir teknoloji uygulanacak ve artık eskisi gibi kolay olmayacak. Kamera sistemleri, stada girişler ve statta oturan insanların kimliğinin belli olması bunlar artık çözülecek duruma gelecek. Yöneticiler ve başkanlar taraftarlara şirin gözükebilmek için radikal cümleler kullanmadan popüler laflar kullanmayı, bizim taraftarımız şöyledir, bizim taraftarımız böyledir, bizim taraftarımıza haksızlık yapılmıştır deyip ama el altından o taraftarlara biletler veren, o taraftarların deplasmanlara gitmek için imkanlar sağlayan, aynı zamanda arkadan yöneltip büyük başkan geldi hep beraber tezahürat ettirin bana diyen bir yapı var. Bu işe meyil veren, bunları tetikleyen insanların ceza görmesi lazım. Şikeyle alakalı 3 Temmuz sürecinden sonra kimseyi bir şike sürecine sokabilir misiniz? Hayır. Çünkü herkes gördü ki bu işin sonucunda bir hapis var. Artık kim yönetici olursa olsun bu konularla alakalı bir aksiyon işine girmesi mümkün değil.”

"Suçun olduğu yerde ceza da olmalı"
İnönü Stadyumu'nun yeniden yapılması ile beraber Beşiktaş’ın finansal ve gelir yapısının belli bir seviyeye oturacak olmasının bazı kitleleri rahatsız ettiğini ifade eden Orman, “Şuanda duyumlar alıyoruz. İlk maçımızdan itibaren tekrar toplumsal olaylar ortaya gelecek. Mesela son Kasımpaşa maçında Beşiktaşlı olduğunu iddia eden bir taraftar atlıyor benim oyuncuma darpta bulunuyor. Kendi takımı akın yaparken, oyuncu gol atmaya giderken ve Beşiktaş mağlup durumdayken bir başka taraftar atlayıp bunu darp yapıyor ve o taraftar bir gün sonra dışarı çıkıyor. Suçun olduğu yerde bir cezanın olması lazım. 6222’ye baktığınız zaman güzel bir kanun gibi gözükse bile bunu teşvik edenler, bilet verenler, para verenlere, bağırttıranlara suç var mı, ceza var mı? Yok. Sahaya atladı futbolcuma vurdu ceza var mı? Yok. Kime ceza var? Kulüplere ceza var. Kulüpler bu cezayı öderken bireyler cebinden ödemiyor. Beşiktaş kulübü ödüyor. Demek ki zararı kurum görüyor. Kimse populerize üzerinden devam etmesin” diye konuştu. 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:22

İLGİLİ HABERLER