Gündem
  • 9.12.2023 22:44

Filistin bankasından 50 milyon doları kurtarma operasyonu

“Alışılmadık bir konvoy” Gazze'nin kuzeyinden güneyine 50 milyon dolar değerinde banknot taşıdı! Financial operasyonun ayrıntılarını yayınladı…
İsrail saldırısında enkaz altında kalan banka binasının kasasındaki para, gece yarısı bir operasyonla kurtarıldı.
kısa ateşkes süresini fırsat bile Filistinli bankacılar, operasyon için düğmeye bastı.

İsrail ile Hamas arasında kısa süreli bir ateşkes kisvesi altında, 5 Aralık 2023 Salı günü bir araç konvoyu Gazze'deki enkazların arasından geçerek savaşın en olağanüstü görevlerinden birini gerçekleştirdi; İngiliz The Financial Times gazetesine göre, yaklaşık 180 milyon şekel nakit (50 milyon dolar) geri alındı..

Gazete, yaklaşık 1 metrik ton ağırlığında ve 50 milyon dolar değerindeki banknotların, Filistin Bankası'nın kuşatma altındaki Şeridi'nin en harap olmuş bazı bölgelerindeki iki şubesinde saklandığını belirtti. 

Bölgede yaşayan 2,3 milyon kişinin çoğunluğunun kaçtığı ve insani yardımdan yararlananların çoğunun bulunduğu güney Gazze'de artan nakit sıkıntısından endişe duyan Filistin Bankası yetkilileri, ateşkesi, paraya sıkışan 200 şekellik banknotları geri alma fırsatı olarak gördü. Kuzey Ekonominin çöküşünü önlemeye yardımcı olmak için.

Para kurtarma operasyonu

"ConOps-Gazze" olarak adlandırılan kurtarma operasyonu, BM desteği, güvenlik görevlileri, İsrail'den izin alınmasını ve planda yer alan bir kişinin Finans'tan bazı ayrıntıları atlamasını isteyecek kadar ayrıntılı bir sigorta planını içeren kapsamlı bir planlama gerektiriyordu. 

Yaklaşık 900.000 banknot, küçük bir nakliye konteynırını doldurmaya yetiyordu. Lojistikle ilgilenen başka bir kişi şunları söyledi: "Kesinlikle sıra dışı bir konvoydu. Gerçeküstü ama gerekli bir görevdi."

Görevin tamamlanmasıyla birlikte banknotlar, yoğun İsrail bombardımanı karşısında nakit akışını sürdürmek için her gün benzer şekilde yoğun çabaların sarf edildiği güney Gazze'de dolaşıma sunuldu.

Son iki ayın büyük bölümünde Gazze'ye yağan roket yağmuru altında, banka çalışanları özel arabalarını kapalı şubelere sürdüler, kasalardan nakit para aldılar ve sık sık kesintiye uğrasa da ATM'leri çalışır durumda tutmak için yeniden doldurdular.

Ayrıca Filistin Bankası'ndan bir yetkili şunları söyledi: "Bunu, nispeten güvenli bölgelerde bulunan otomatik bankamatikler ve şubelerle yaptık." Filistin Bankası'nın Gazze'nin güney ve orta kesimlerinde hâlâ çalışan yalnızca 6 bankamatik makinesinin bulunduğunu kaydetti.

"Gizli para transferi"

Operasyonlara aşina bir kişiye göre, çalışanlar bazen nakit parayı şubeler ve kasalar arasında gizlice taşıma yoluna başvuruyor; Bankaların barış zamanında banknotları taşımak için normalde kullandığı temel güvenlik araçları artık Gazze'nin güneyinde bir seçenek değil.

Filistin bankaları bu önlemleri, kuşatma altındaki sakinlerin artan fiyatlar ve ciddi gıda kıtlığı ile sürekli bombalama tehdidiyle karşı karşıya olduğu nakit bağımlısı Gazze Şeridi'ndeki ezici ekonomik krizi hafifletmek amacıyla aldı.

BM Genel Sekreteri'nin Gazze'de kamu düzeninin yakında "tamamen çökebileceği" yönündeki uyarısıyla, ATM'leri çalışır durumda tutma çabaları giderek zorlaşacak.

Çatışmadan önce bile Gazze'nin ekonomisi benzersizdi; Birleşmiş Milletler rakamlarına göre nüfusun %81'i yoksul ve uluslararası yardıma bağımlı olarak görülüyordu.

Gazze dışından destek alanlar ya da banka hesapları aracılığıyla ödeme alanlar (memurlar ve İsrail'le yapılan savaşlarda ölen ya da yaralananlar nedeniyle maaş alan aileler) ATM ağlarına güveniyor.

"İnsanlar açlıktan ölüyor"

Ailesinden 10 kişiyle birlikte kuzey Gazze'den güneydeki Han Yunus şehrine göç eden hükümet çalışanı İyad Halid ise şunları söyledi: "Savaşın başlangıcından bu yana neredeyse herkesten borç aldım."

Üç çocuk babası olan Halit artık kız kardeşi ve çocuklarının yanı sıra anne ve babasına da bakmak zorunda. "Evlerimizi ve sahip olduğumuz her şeyi kaybetmemiz yeterli değil mi? Artık bakmam gereken ekstra insanlarla birlikte maaşımın yarısıyla yaşamak zorundayım" diyor. "Zor idare edebiliyoruz, insanlar açlıktan ölecek .”

İsrail'in baskı uyguladığı Filistin Yönetimi'nden yapılan ödemeler de düzensiz oldu. Savaşın başlangıcından bu yana yalnızca iki haftalık maaş ödediği için kamu sektörü çalışanlarına ödenen ücretleri düşürmek zorunda kaldı.

Güncellenme Tarihi : 10.12.2023 22:56

İLGİLİ HABERLER