Dünya
  • 25.5.2024 20:03

Filistinliler mahkemeden karar değil milletlerden eylem istiyor

Filistinliler söz değil eylem istiyor

İsrail'in yedi ay süren Gazze saldırısı nedeniyle evinden ayrılmak zorunda kalan Salwa el-Masri'nin, BM yüksek mahkemesinin vereceği bir kararla durumunun hafifletileceğine dair pek umudu yok İsrail'e Refah'taki saldırısını durdurma emri verdi.

Deir al-Balah'taki bir çadırın önünde açık ateşte yemek pişirirken, "Katliamlar giderek artıyor" dedi.

Savaşın başlarında Gazze'nin kuzeyindeki evinden kaçan Masri, "Onlar tek bir şey söylememeli, eylem farklı" dedi. "Bu kararların sahada uygulanmasını istiyoruz."

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) olarak da bilinen Dünya Mahkemesi yargıçları, Cuma günü İsrail'in Refah vilayetindeki saldırısını durdurmasını emretti. Bu, Güney Afrika'nın İsrail'i Gazze Şeridi'ne saldırısında soykırım yapmakla suçladığı bir davaya ilişkin dönüm noktası niteliğinde bir acil durum kararına işaret ediyordu .

Ancak Dünya Mahkemesi'nin emirlerini uygulama olanağı yok ve İsrail savaş kabinesi bakanı Benny Gantz, İsrail'in rehineleri geri vermek ve güvenliğini sağlamak için Hamas militan grubuna karşı "adil ve gerekli" savaşa devam edeceğini söyledi.

İsrail'in kayıtlarına göre, Hamas savaşçıları 7 Ekim'deki saldırıda İsrail'de yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de kaçırdı. Gazze sağlık yetkilileri , İsrail'in misilleme saldırısında bölgenin büyük bölümünü yerle bir ettiğini ve 35.000'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor .

İsrail, Güney Afrika'nın Gazze savaşında Filistinlilere soykırım yaptığı yönündeki suçlamasını, kendisini savunmak için hareket ettiğini ve Hamas'la savaştığını öne sürerek reddetti.

Güncellenme Tarihi : 25.5.2024 20:08

İLGİLİ HABERLER