Gündem
  • 14.1.2014 12:27

Financial Times, "Türkiye'de Değerler Çarpışması'

Gazetenin analiz sayfasında yer alan 'Değerler Çarpışması' adlı yazıda, Türkiye'deki rüşvet operasyonun yargı sistemi ve ulusal ekonomiye etkileri analiz edildi.

ERDOĞAN'IN FAİZ LOBİSİ TAKTİĞİ

Financial Times'ın İstanbul muhabiri Daniel Dombey, Başbakan Erdoğan'ın rüşvet skandalının hükümeti ve ailesini de içine almasından dolayı geçen yıl Gezi olaylarındaki taktiğini kullanarak ve yine problemlerin suçunu 'büyük bir uluslararası komplo'ya yüklediğini yazdı.

Yazar, Başbakan'ın bu skandalın tohumlarının Gezi olayları sırasında atıldığı ve Türkiye'ye karşı güçlerin Gezi ile yetinmedikleri açıklamalarını aktaran yazısına şöyle devam etti: 'Soruşturmalar hakkında buna benzer komplo teorileri Türkiye dışına çıkmıyor. Erdoğan'ın yasal kurumlarla savaşı, Erdoğan'ın bir kez müttefiki olan Fethullah Gülen hareketine karşı uzun süredir demlenen savaşının bir parçası olarak görülebilir.'

Yazar, sık sık 'gelişmekte olan pazar yıldızı' olarak görünen Türkiye'nin bugünlerde daha fazla kişiselleştirilmiş, ilke ve kararlarına daha az bağlı bir ülke olarak zayıflamış olduğunu savunan yazısında, rüşvet skandalı ile ilgili çok sayıda sorunun da yanıtsız kaldığına dikkat çekti .

Türkiye'nin ekonomik gelişiminin riskte olduğuna yönelik endişeler olduğuna işaret edilen yazıda, Erdoğan'ın Gezi olaylarına ilk tepkisinin iş ve finans çevrelerine karşı kavgacı bir duruş sergilendiği ayrıca ulusal ve uluslararası finans çevrelerini Türkiye'nin gelişmesini engellemek isteyerek faiz lobisi olarak nitelendiğini hatırlattı.

BELİRSİZ SİYASİ İKLİM...

Yazar şu ifadeleri kullandı: 'Başka bir endişe ise Erdoğan'ın kişiselleştirilmiş kuralı ve ülkenin ekonomik yönetimi. Resmi olarak bağımsız olmasına karşı ülkenin merkez bankası Başbakan'ın faiz lobisi atağı sonucunda faiz oranlarını arttırmakta isteksiz. Diplomatlar ve işadamları Gezi protestolarından beri belirsiz siyasi iklim ve ticaretten dolayı büyük potansiyele sahip yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapıp yapmama konusunda düşündüklerini gizlice açıklıyorlar.'

'SORUŞTURMA KAOS İÇİNDE'

Financial Times yazarı, yolsuzluğa karşı soruşturmaların durumu daha da karışık hale getirdiğini savunduğu yazısında soruşturmanın şu anda kaos içinde olduğunu belirterek 'eğer polis savcıların emirlerini izlerse hükümet tarafından süratle görevden alınmaya maruz kalacaklar. Örneğin bu ay İzmir'deki iki polis şefinin yeri yolsuzluğa karşı yaptıkları baskından sonra görev yerleri değiştirildi.' ifadelerini kullandı.

Yazar, yazının sonunda, artık önde gelen endüstrilerini bir zamanlar gelişen pazar olarak övgüyle bahsedilen Türkiye'nin büyümeye devam edip işletmelerin başarılı olmasına izin verip vermeyeceği sorularını sorduklarını kaydetti.

Gonca YAĞCI-LONDRA (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:29

İLGİLİ HABERLER