Ekonomi
  • 5.9.2013 03:22

Fitch, Danimarka'nın notunu "AAA" olarak teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Danimarka'nın notunu "AAA" olarak teyit etti, görünümü ise durağanda bıraktı.

Fitch, yaptığı açıklamada, notun teyidine gerekçe olarak Danimarka hükümetinin geçmiş performansında mali stratejinin güvenilirliğiyle, güçlü mali disiplini gösterdi.

Açıklamada, kamu maliyesinin "AAA" notunun ortalama göstergeleriyle uyumlu olduğu belirtilirken, makro ekonomik istikrarın geçmiş performansındaki zayıflığına, bankacılık sektörü ve enflasyondaki durağanlığa ve cari açıkdaki fazlalığa da dikkati çekildi.

Avrupa Birliği tanımlamalarına göre 2012 yılında genel devlet borcunun, gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 45,8 olduğunu kaydeden Fitch, bu oranın 2013 yılında yüzde 2 azalacağını öngördü.

Hane halkının borçlanma durumundaki artışın derecelendirmede zayıflamaya neden olduğu bildirilen raporda, konut sektörünün güçlü net varlık pozisyonuna rağmen varlık fiyatlarındaki düşüşün özel tüketime ivme kazandırmasının "AAA" notu için kaldıraç etkisi yaptığı vurgulandı.

Konut fiyatlarındaki yüzde 20 azalışa değinilen raporda, "Her ne kadar döviz rezervinde eksiklik bulunsa da, Avro Bölgesi'ndeki son kriz, Danimarka'nın kamu maliyesine olan piyasa güvenini ispatladı. Hükümetin düşük faiz oranlarıyla borçlanmasıyla sağlanan sermaye akışları Danimarka'nın parasal varlıkları için güvenli liman oluşturdu" ifadeleri kullanıldı.

Raporda Danimarka'nın güçlü ve şeffaf kurumlarıyla, iş yapma kolaylığı endeksinde çok yüksek sırada yer aldığına işaret edildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:16

İLGİLİ HABERLER