FLAŞ.. FLAŞ.. ABD, NECEF VE KUT'TA KONTROLÜ KAYBETTİ
Şii milislerin kent merkezindeki ana binaları ele geçirdiği Kut ve Necef'te koalisyon güçlerinin bulunmadığını kaydeden Sanchez, Ukrayna ve İspanya askerlerinden oluşan koalisyon birliklerinin, kent dışındaki üslerinde olduğunu belirtti.
Ukrayna güçleri, Kut kentinin merkezinden, Şiilerle önceki günkü yoğun çatışmalarının ardından dün çekilmişti.
WASHINGTON POST: ABD ÇOK ULUSLU GÜÇ İSTİYOR
Washington Post gazetesi, ABD'nin, Irak'a geri dönmeye karar vermesi durumunda BM'nin personelinin korunmasını sağlayacak çok uluslu bir güç oluşturulması için 10 kadar ülkenin katkısını beklediğini bildirdi.
Avrupalı yetkililerle ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, gazeteye, en az 1500 kişiden oluşması öngörülen bu gücün, 30 Haziran'da egemenliğin Iraklılara geçmesini takiben, seçimlerin düzenlenmesine yardım amacıyla BM'nin göndermeyi planladığı personel sayısına göre değişeceğini belirtti. Bu sayının 150 ila 500 arasında olabileceği bildiriliyor.
Aynı üst düzey yetkililer, ABD'nin geçen yıl İngiltere ile başlattığı Irak savaşına katılmayı reddeden ya da çekince gösteren Fransa, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin büyükelçiliklerine başvurduğunun da altını çizdi. Yetkililer, hiçbir Arap ülkesinin ya da Türkiye'nin bu uluslararası güce katılmasının istenmediğini de kaydetti.
Bir yetkili, ''BM'nin (Irak'a) geri dönmesinin sağlanmasının önemini kavrıyoruz ve bunun gerçekleşmesi için çözümler bulma konusunda çaba sarf ediyoruz. Bu konuda sorumluluk almak ve eksiksiz bir koruma güvencesi sağlamak istiyoruz'' diye konuştu.
Washington Post gazetesinin haberinde, Fransız bir diplomatın, Fransa'nın ABD'yi, bu konuda tavır belirlemek için henüz erken olduğu konusunda uyararak, ''BM'nin henüz Irak'taki rolünü saptamadığını ve ayrıca bir Irak hükümetinin yapılandırılmasına katkı sağlayıp sağlamayacağına karar vermediğini'' ileri sürdüğü vurgulandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:59