FLAŞ... Suriyeli askerler Türkiye'ye ateş açtı!
İSTANBUL - Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan sığınmacılara Suriye güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralananlardan birinin, Kilis'teki konteynır kentte görev yapan bir Türk kadın görevlinin olduğu öğrenildi.
AA muhabirinin Kilis Devlet Hastanesi'nden aldığı bilgiye göre, Suriye sınırındaki konteynır kentte görev yapan Türk kadın görevli kolundan yaralandı.
Kilis'e geçmeye çalışırken Suriye güvenlik güçlerince açılan ateşte yaralananların sayısının 10'a yükseldiği, yaralıların Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.
Bu arada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriyeli makamlardan ateşin durdurulmasını talep etti.
''Suriye'den getirilen yaralı sayısı 17'ye ulaştı, 2'si hayatını kaybetti''
Kilis Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarındaki çatışmada yaralanarak Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralılardan 2'sinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda ambulansın gelecek yaralılara müdahale için sınırda beklediğini belirtti. Yaralıların ambulanslarla Kilis ve Gaziantep'teki hastanelere sevk edildiğini ifade eden Aksoy, ''Suriye'den getirilen yaralı sayısı 17'ye ulaştı, 2'si hayatını kaybetti'' dedi.
Hastaneye getirilen Suriyelileri gören bazı yakınlarının sinir krizi geçirdiği görüldü.
Bu arada, Suriye Esseleme Sınır Kapısı yakınındaki çatışmaların sesleri duyuluyor.
Kilis'ten Öncüpınar Sınır Kapısı'na giden yolda önlem alan güvenlik güçlerince, basın mensupları ve sivillerin bölgeye gidişine izin verilmiyor.
Suriye'den yaralıları getiren grupta yer alan Abdülkadir Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Halep Kenti Sucu köyüne gece yarısı ağır silahlarla saldırıldığını ve bölgede çok sayıda yaralı olduğunu söyledi. Bunlardan bazılarını sınırdan geçirerek Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Abdullah, ''Çok sayıda yaralı var. Getirebildiklerimizi getirdik'' diye konuştu.
Sınıra yakın bölgedeki çatışmalar sesleri duyulurken, Kilis'te kurulan konteyner kentte de gerginlik yaşandığı belirtildi.
Suriye'deki olaylarda 59 kişi öldü
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen operasyonlarda açılan ateşte 59 kişinin öldüğünü bildirdi.
Örgüt, ordunun kuzeydeki Halep kentinde muhaliflere karşı düzenlendiği operasyonlarda 33, muhaliflerin yoğun olduğu ve uzun zamandır operasyonların devam ettiği Humus'ta 23, Dera, Lazkiye ve Hama'da da birer kişi olmak üzerine 59 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Birçok kentte operasyonların devam ettiğini kaydeden aktivistler, ordunun Şam'ın banliyölerine düzenlediği baskınlarda rastgele tutuklamalar yaptığını söyledi.
Ceylanpınar'daki çadır kente yerleştirilen Suriyelilerin sayısı 1598 oldu
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Ceylanpınar'daki çadır kente yerleştirilen Suriyeliler'in sayısı 1598 oldu.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden bir grup Suriyeli daha minibüslerle Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Tarım İşletme Müdürlüğü arazisinde kurulan Telhamut Çadır Kenti'ne getirildi. Bilgi işlem merkezinde kayıt işlemleri yapıldıktan sonra sağlık taramasından geçirilen Suriyeliler, görevliler tarafından kalacakları çadırlara yerleştirildi. Bu kişilere giysi ve gıda yardımı yapıldı.
Bu çerçevede Ceylanpınar'da geçen haftadan bu yana çadır kentte yerleştirilenlerin sayısının 1598'e yükseldiği belirtildi.
Bu arada, ilçeye gelenlerden yaklaşık 250 kişinin kendi isteğiyle Hatay'a geri döndüğü öğrenildi.
-Milletvekili Gök, Suriyelilerle görüştü
Öte yandan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök de Telhamut Çadır Kenti'ni ziyaret ederek, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Karşılaştığı bazı Suriyelilerle sohbet eden Gök, bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu.
Gök'ün görüştüğü Muhammed Abdülkerim Nasrullah, ülkesindeki olaylar nedeniyle evlerini terk edip, kaçmak zorunda kaldıklarını belirterek, Suriye'de yeniden barışın sağlanması için Türkiye'den çok şey beklediklerini söyledi.
Kilis Valisi Yusuf Odabaş:
Kilis Valisi Yusuf Odabaş, Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan 21 kişinin Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığını bildirdi.
Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada, saat 03.30'dan itibaren Suriye'nin Azez ilçesi ile Esselame Sınır Kapısı arasında, Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada 21 kişinin yaralandığını belirtti.
Bu yaralıların saat 09.00'dan itibaren mayınlı araziden Kilis'e girdiğini ifade eden Odabaş, şunları kaydetti:
''Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışma sonucu 21 kişi yaralanmış, bu yaralılar Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmışlardır. Tedavi edilen bu yaralılardan 2'si tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişlerdir. Durumu ağır olan bir Suriye vatandaşı ambulansla Gaziantep Tıp Fakültesi'ne sevk edilmiştir. Durumu ağır olmayan 17 yaralının tedavileri sürmektedir. Suriye güvenlik güçlerinin yine muhaliflere açtığı ateşten, Kilis konteyner kentte görev yapan polis memuru Ali Kaplan ile mütercim Sevgi Topal da hafif şekilde yaralanmıştır. Tedavileri Kilis Devlet Hastanesinde devam etmektedir.''
-''Geçişler güvenlik nedeniyle durduruldu''
Öncüpınar Sınır Kapısı'na Türk tarafından geçişlerin güvenlik nedeniyle durdurulduğunu bildiren Odabaş, Suriye tarafındaki çatışmalardan dolayı istenmeyen bir olayın meydana gelmemesi için güvenlik görevlilerinin gerekli önlemleri aldığını vurguladı. Odabaş, şöyle devam etti:
''Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasındaki bu çatışmaya, Türk güvenlik güçlerinden hiçbir şekilde müdahale olmamış, polis, jandarma ve sınır birlikleri silah kullanmamıştır. Konteyner kentteki yaralanan Suriye vatandaşı geçici sığınmacılar ve yaralanan 2 görevli Türk vatandaşı, Suriye güvenlik güçleri ile muhaliflerin çatışmasından seken kurşunlarla yaralanmışlardır.''