Gündem
  • 20.5.2024 14:06

Flaş.. Uluslararası mahkeme Gazze Kasabı Netanyahu hakkında tutuklama kararı verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Gallant için 'Savaş suçu' nedeniyle tutuklama kararı çıkardı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı. ICC, tutuklama emrini savaş suçları iddiasıyla talep etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaların ardından toplanan ve incelenen delillere dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardıklarını açıkladı.

ICC Savcısı Khan, "Ofisim tarafından toplanan ve incelenen delillere dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallantı'ın savaş suçları işlediğine dair makul gerekçelerimiz var. Filistin Devleti topraklarında (Gazze Şeridi'nde) 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren işlenen insanlık suçu işleniyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 3 Hamas lideri için de tutuklama kararı çıkardığını açıkladı.


Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin başsavcısı Karim Khan, CNN'e yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırılar ve sonrasında Gazze'de yaşanan savaş nedeniyle Hamas lideri Yahya Sinwar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar suçlamasıyla tutuklama emri çıkarmasını istediğini söyledi. Christiane Amanpour Pazartesi günü özel bir röportajda.

Khan, ICC'nin aynı zamanda İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra diğer iki üst düzey Hamas lideri - El Kasım Tugayları lideri ve daha çok Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el-Masri ve Hamas'tan İsmail Haniyeh - için de tutuklama emri istediğini söyledi. ' siyasi lider.

İsrailli politikacılara yönelik tutuklama emirleri, ICC'nin ABD'nin yakın bir müttefikinin üst düzey liderini ilk kez hedef almasına işaret ediyor. Karar, Netanyahu'yu, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle ICC'nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanına koyuyor.

ICC hakimlerinden oluşan bir kurul şimdi Khan'ın tutuklama emri başvurusunu değerlendirecek.

Khan, Sinwar, Haniyeh ve el-Masri'ye yönelik suçlamaların arasında "imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı"nın yer aldığını söyledi.

Khan, Amanpour'a şunları söyledi: "7 Ekim'de insanlar yatak odalarından, evlerinden, İsrail'deki farklı kibbutzimlerden koparıldığında dünya şok oldu." ve şunu ekledi: "İnsanlar çok büyük acılar çekti."

Khan, Amanpour'a, Netanyahu ve Gallant'a yönelik suçlamaların arasında "insani yardım malzemelerinin reddedilmesi de dahil olmak üzere, insani yardım malzemelerinin reddedilmesi de dahil olmak üzere, bir savaş yöntemi olarak insani imhaya neden olmak, açlığa neden olmak, çatışma halindeki sivilleri kasten hedef almak" yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 20.5.2024 14:35

İLGİLİ HABERLER