
Fransa : Yukarı Kaledonya isyanının arkasında Türkler var, bizi buradan attırmak istiyor
Fransız Pasifik bölgesi Yeni Kaledonya'daki yetkililer, şiddetli huzursuzluk sonrasında iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti ve toplantıları yasakladı.
Fransız yetkililer başkent Noumea ve diğer bölgelerde sokağa çıkma yasağı uyguladı, Yeni Kaledonya'nın uluslararası havaalanını kapattı ve bağımsızlık kampanyacılarının bölgenin oylama sistemindeki değişikliklerle ilgili protestolarının huzursuzluğa dönüşmesinin ardından polis takviyesi gönderdi.
Yeni Kaledonya hükümeti, güvenlik güçlerinden 54 kişinin yaralandığını ve 82 kişinin tutuklandığını bildirerek sükunet çağrısında bulundu. Ciddi bir sivil yaralanma bildirilmedi.
Yetkililer ayrıca 50 yerel işyerinin ve yaklaşık 200 aracın yakıldığını söyleyerek mülklerin yok edilmesini de kınadı.
Şiddet, Pazartesi günü, Paris'teki Fransız milletvekillerinin Yeni Kaledonya'da oy kullanabilecek kişi sayısını artıracak oy verme yasası değişikliklerini tartışmasıyla bir gecede alevlendi. Son oylamanın Salı günü daha sonra yapılması planlandı.
Önerilen değişiklikler, 10 yıldır Yeni Kaledonya'da yaşayan Fransız sakinlerinin eyalet seçimlerinde oy kullanmalarına olanak tanıyacak; yerel liderlerin, Yerli Kanak'ın oylarını zayıflatmasından korktuğu bir hareket.
Sömürge ülkesi Yeni Kaledonya ayaklandı! Fransa: Arkasında Türkler var..Eski sömürgelerinden bir bir kovulan Fransa, şimdi de kendisine bağlı özerk Yeni Kaledonya bölgesinde protesto ediliyor.
Fransa’ya bağlı özerk Yeni Kaledonya, adadaki 25 binden fazla Fransız'ın seçimlerde oy kullanmasının yolunu açacak anayasa değişikliği tasarısını protesto ediyor.
Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlıları, seçimlerdeki etkilerini azaltacağı için Fransız hükümetinin anayasal reform girişimine karşı çıkıyor. Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanaklar, yaklaşık 300 bin olan ada nüfusunun ortalama yüzde 40'ını oluşturuyor.
Fransa sömürgeciliği sürdürüyor
Fransa’nın 1853'te ilhak ettiği ve 1946'ya kadar sömürge toprağı olarak yönettiği ada, 2003'e kadar Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer aldı. Yeni Kaledonya, 2003'te gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge oldu.
Ada'da 2018, 2020 ve 2021'de olmak üzere toplam 3 kez bağımsızlık için referandum düzenlense de bağımsızlık yanlılarının oylarının yüzde 50'yi geçmemesi nedeniyle sandıktan hep "hayır" oyu çıktı.
Ancak son bağımsızlık referandumundan kısa bir süre sonra Yeni Kaledonya'daki siyasi aktörler arasındaki diyalog sekteye uğrayınca Ada'nın geleceği tekrardan tartışmaya açıldı.
FRANSA TÜRKLERİ SUÇLADI
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Azerbaycan'ı, protestoların yaşandığı Yeni Kaledonya'ya müdahale etmekle suçladı.
Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık taraftarlarının liderleriyle Azerbaycan arasında ilişki bulunduğunu iddia etti.
Devlet televizyonu France 2'deki canlı yayına katılan Bakan, "Bu bir hayal değil, gerçek. Yeni Kaledonya'da bağımsızlık mücadelesi verenlerden bazılarının Azerbaycan'la anlaşma yapmış olmasından üzüntü duyuyorum." dedi.
Fransa'nın denizaşırı topraklarından Yeni Kaledonya'da kongre, geçen nisanda Azerbaycan Ulusal Meclisi ile işbirliği memorandumu imzalamasından bu yana Azerbaycan'ın etkisi konusunda tartışmalar başlamıştı.
Dağlık Karabağ konusunda Ermenistan'a verdiği destek nedeniyle Fransa'yı eleştiren Bakü yönetimi Martinique, Fransız Guyanası, Fransız Polinezyası ve Yeni Kaledonya'dan bağımsızlık mücadelesi veren isimleri Temmuz 2023'te Azerbaycan'da ağırlamıştı.
Düzenlenen konferansta "Fransız sömürgecilik karşıtları ve bağımsızlık hareketleri"ni desteklemeyi amaçlayan Bakü İnisiyatif Grubu adlı bir oluşum ortaya çıktı.
Grup, geçen salı "Kanakların tutuklanmasını ve Fransız yetkililerin Yeni Kaledonya'da sivillere yönelik şiddet eylemlerini" kınayan bir basın açıklaması yayınladı.
Paris ve Bakü arasında Dağlık Karabağ gerginliği
Dağlık Karabağ ihtilafında Ermenistan'a verdiği destek nedeniyle Paris'i eleştiren Azerbaycan ile Fransa arasında gerilim aylardır tırmanıyor.
Eylül 2023'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dağlık Karabağ'da "Azerbaycan'ın güç kullanmasını" kınamış ve Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne olan bağlılığını ve desteğini yinelemişti
AZERBAYCAN'DAN AÇIKLAMA
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in "Azerbaycan'ın Yeni Kaledonya'daki olaylara müdahale ettiği" yönündeki iddialara "Fransa'nın Azerbaycan'a yönelik aşağılayıcı açıklamalarını şiddetle kınıyor ve 'Ermenilerin toplu katliamı' gibi kabul edilemez suçlamalarla Azerbaycan'a yönelik karalama kampanyasının durdurulmasını talep ediyoruz." dedi.
HABER7
Güncellenme Tarihi : 17.5.2024 16:52