Asayiş
  • 15.2.2013 20:52

Fransa'dan okumak için geldi hapse girdi...

Sevimli, 'terör örgütü propagandası yaptığı' ve 'örgüt adına suç işlediği' iddiasıyla 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Sevil Sevimli’nin 10 bin lira teminat yatırdığı taktirde adli kontrol kararının değiştirilerek yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına da hükmetti.

Türkiye ve Fransız pasaportu taşıyan Sevil Sevimli, Fransa'daki okuduğu üniversiteden öğrenci değişim programı kapsamında 2011 yılının Ağustos ayında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'ne geçti. Sevimli, 9 Mayıs 2012 tarihinde Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin düzenlendiği 'DHKP-C Operasyonu' kapsamında gözaltına alındı. Sevimli, bir gün sonra 'örgüt üyesi olmak', '1 Mayıs mitingine katılmak', 'Grup Yorum konseri izlemek' ve 'Parasız eğitim yazılı pankartı açmak' suçlamalarıyla çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne konuldu.

3 AY TUTUKTLU KALDI

Uygulamaya konulan 3’üncü yargı paketi kapsamında 7 Ağustos günü tutuklu bulunduğu Eskişehir H Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Sevimli’nin dosyası, Bölge Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulmasıyla Ankara’dan Bursa’ya gönderildi. Bursa Bölge Ağır Ceza Mahkemesi’nde 'Silahlı terör örgütü üyeliği' ve 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından tutuksuz yargılanan Sevil Sevimli ve arkadaşları karar duruşmasına katılmadı.

Sevil Sevimli’nin avukatı İnayet Aksu yaptığı savunmada, cumhuriyet savcısının mütalaasında yasal eylemlerle yasa dışı şeyler yapılmış gibi gösterildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sevil, Ali Yıldız’ın cenazesine katıldığı için suçlanmış. Ancak Ali Yıldız’ın kemiklerinin bulunması için kampanya yapıldı. Bakan Fatma Şahin de Ali Yıldız’ın kardeşini ziyaret etti. Öpüştü ve ağladı. O zaman Bakan Fatma Şahin’e de aynı suçu işlemiştir. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ‘Balyoz’ davası sanıklarından üst rütbeli bir generali hastanede ziyaret etmiştir. Şimdi biz buna suçu ve suçluyu övmek mi diyeceğiz.”

"OLSA ALSA ÖRGÜT PROPAGANDASI YAPMAK OLABİLİR"

Sevil Sevimli’nin üzerine atılı eylemlerin hiçbirisinin suç unsuru içermediğini belirten avukat Aksu, “Bu eylemler insanların gündelik yaşamını ve devlet işleyişini engellememiştir. Molotof, entrika, kod isim yok. Yalnızca gündüz vakti yapılmış şeyler var. Sevil yalnızca tipik bir solcu üniversite öğrencisidir” diye savunma yaptı.

Mahkemenin Sevil Sevimli’nin eğitimi için yurt dışı yasağını kaldırması talebinde de bulunduğunu ifade eden Avukat İnayet Aksu, gerektiği takdirde başka tedbirlerin uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

SEVİMLİ’YE İKİ SUÇTAN CEZA

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti bir saatlik aranın ardından kararını açıkladı. 11 ayrı suçtan yargılanan Sevil Sevimli, terör örgütü propagandası yapmaktan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  Propagandayı birden çok yaptığı için bu ceza 2 yıl 6 aya çıkarıldı. Sevimli’nin duruşmalardaki iyi haline dikkate alan mahkeme, cezayı 2 yıl 1 aya düşürdü.

Mahkeme, Sevimli hakkında terör örgütü üyesi olmak suçundan yeterli delil olmadığını, ancak 3 eylemin internet üzerinden yapılan çağrı doğrultusunda düzenlendiği ve eyleme katkısı nedeniyle örgüt adına suç işlemek eyleminde bulunduğu gerekçesiyle 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Sevimli’nin bu cezası da yine duruşmalardaki iyi halinden dolayı 3 yıl 1 ay 15 güne indirildi.

Toplam olarak 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Sevimli’nin 10 bin lira teminat parası yatırdığı taktirde, adli kontrolünün değiştirilmesi ve yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması da kararlaştırıldı.

Aynı davada yargılanan Seren Özçelik, örgüt propagandası yapmaktan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sabıkasız olduğu için mahkeme, bu suçtan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Özçelik, terör örgütü adına suç işlediği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada yargılanan Burcu Akın, Ceren Cevahir, Kezban Yıldırım ve Mustafa Erdal Harman ise tüm suçlamalardan beraat etti.

SEVİMLİ’YE TELEFONLA HABER VERİLDİ

Sevil Sevimli’nin avukatı İnayet Aksu, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, kararı temyiz etmek için Yargıtay’a başvuracaklarını belirterek, “4'ncü yargı paketinde bununla düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemeleri bekliyoruz. Sevil’i telefonla arayarak cezası söyledim. Sevil de bana bir an önce Fransa’ya dönmek istediğini iletti” dedi.

ANNESİ RAHATSIZ OLDUĞU İÇİN KATILAMADI

Müvekkili Sevil Sevimli’nin annesinin rahatsız olduğu için duruşmaya katılamadığını belirten avukat Aksu, “Sevil bugünkü duruşmaya katılmayı çok istiyordu. Ancak annesinin ağır bir hastalığı dolayısıyla gelemedi. Aslında programı vardı bugün gelecekti. Son anda iptal etmek zorunda kaldı. Sevil’in burada olmaması kararın açıklanmasına engel değil. Zaten yasal olarak da burada olma zorunluluğu yoktu” diye konuştu.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ve çok sayıda Fransız gazeteci davayı yakından takip etti. Herve Magro ise yaptıgı açıklamada, "Türk adaletine başından beri güveniyoruz. Sevil’in yurtdışına çıkış yasağının kalkması güzel. Ancak Ceza alması ailesi ve bizim tarafımızdan değerlendirilecek” dedi.

4. yargı paketi yasalaşırsa, Sevil S'nin dosyası yeniden ele alınacak-
    
     Duruşma çıkışı basın mensuplarına kararı değerlendiren Aksu, polis operasyonlarının medyaya dönük abartılı şekilde başladığını ve gözaltına alınanların tutuklandığını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Ondan sonra yargılama aşamasında, 'Abartıldığı kadar bir durum değilmiş. Olsa olsa propaganda olabilir' derler. Biz bunu başından beri söyledik. Sanıklara beraat verilmesi lazım, yaptıklarının siyasi düşünce açıklaması olarak görülmesi lazım dedik. Sevil S. toplamda 5 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Yurt dışı çıkış yasağı da parasal güvenceyle kaldırılmış oldu. O parasal güvence mahkeme veznesine yatırıldığında Sevil, yurt dışına çıkabilecek. Daha doğrusu üniversitesine ailesinin yanına dönebilecek. Çünkü yurt dışı çıkış yasağı dediğimiz şey aslında Sevil'in doğup büyüdüğü, ailesinin yaşadığı yer. Bu kararı temyiz edeceğiz. Bu sırada 4. yargı paketi var. 4. yargı paketi, bu tür durumları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir paket. Eğer yasalaşırsa Sevil'in dosyası yeniden ele alınacak. Paket, bu haliyle yasalaşırsa beraatla sonuçlanacak.''
    
     -Olay-
    
     ''Erasmus'' programı öğrenci değişimi kapsamında bir yıllığına Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne gelen Sevil S, Eskişehir'de 9 Mayıs'ta yapılan terör örgütü DHKP/C operasyonunda gözaltına alınmış, tutuklanan Sevil S. ve diğer zanlılar, ''3. Yargı Paketi'' kapsamında 7 Ağustos'ta salıverilmiş ve dosyaları Bursa'ya gönderilmişti. 

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:31

İLGİLİ HABERLER