Gündem
  • 5.9.2013 23:08

G-20'den ilk mesajlar...

Başbakan Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin "Büyüme ve Küresel Ekonomi" konulu çalışma oturumunda konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Petersburg kentinin Strelna kasabasının ev sahipliğini yaptığ ıG20 Liderler Zirvesi'nin "Büyüme ve Küresel Ekonomi" konulu çalışma oturumunda konuştu.

Erdoğan, konuşmasında, ekonomilerin hızla toparlanması ve istihdamın artırılabilmesi için güvenilir orta vadeli programların kilit önem taşıdığına işaret etti.

"Güvenilir orta vadeli programlar, ekonomilerin hızla toparlanmasında ve istihdamı artırmada kilit bir önem taşıyor" diyen Erdoğan, orta vadeli kamu maliyesi stratejilerinin, özellikle gelişmiş ülkelerce, disiplinli ve kararlı bir şekilde uygulanmasını önemli gördüğünü vurguladı.

Erdoğan, "Türkiye’de iyi tasarladığımız ve kararlılıkla uyguladığımız orta vadeli programlar; büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında kritik rol oynadı" diye konuştu.

"Taahhütlerimizin somut politika adımları ile desteklenmesi gerekiyor"

Erdoğan, küresel ekonominin geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğüne de değinerek, "G20’nin küresel krizin hemen ardından sergilediği iş birliği, kararlılık ve koordinasyon ruhunu muhafaza etmeliyiz. Ancak taahhütlerimizin somut politika adımları ile desteklenmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Zirve sonunda açıklanacak olan St. Petersburg Eylem Planı’nı önümüzdeki dönemin yol haritasını biçimlendirecek güçlü bir araç olarak gördüğünü dile getiren Erdoğan, gelişmiş ekonomilerin genişletici para politikalarından çıkış sürecinin koordinasyon ve iş birliği içerisinde yürütülmesinin önemli olduğuna da dikkati çekti. Erdoğan, "Çıkış stratejilerinin yayılma etkileri konusunda duyarlı olunmalı ve şeffaf bir iletişim stratejisi izlenmeli. Bilhassa çıkışın zamanlaması ve hızı dikkatli bir biçimde ayarlanmalı. Bu sürecin yükselen piyasa ekonomilerinin büyüme ve mali istikrar hedeflerine zarar vermeden yürütülmesine özen gösterilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, eşbaşkanlığını Türkiye ve Avustralya’nın üstlendiği Uluslararası Mali Sistem Reformu Çalışma Grubu tarafından atılan adımlara da işaret ederek, "Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedefine ulaşmada, uluslararası mali sistemin yeniden yapılandırılması hayati öneme sahiptir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan,IMF’nin kota ve yönetim yapısına da değindi. Bu konuda 2010 yılındaG20 üyelerinin mutabık kaldıkları hususların bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “IMF kota formülünün ve 15’inci Genel Kota Gözden Geçirmesi’nin, hedeflediğimiz tarih olan Ocak 2014’e kadar tamamlanmasını sağlamalıyız” dedi.

Erdoğan, güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme için diğer bir ön şartın da finansal istikrarın tesisi ve korunması olduğunu ifade etti.

"Gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları da dikkate alınmalı"

Erdoğan, Finansal İstikrar Kurulu’nun bu husustaki çalışmalarının önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Finansal düzenlemeler, reform gündeminin başarısı bu gündemin kapsayıcılığı ile yakından ilişkilidir. Gündem belirlenirken, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları ve içinde bulundukları şartlar da dikkate alınmalı. Bu da ancak Finansal İstikrar Kurulu’nun yönetim yapısında tüm üyelerin yeterli ve adil şekilde temsil edilmesiyle mümkün olacaktır.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, finansal düzenlemeler reformu çerçevesinde, kredi derecelendirme kuruluşlarına olan mekanik bağımlılığın azaltılmasının önemli olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN HOLLANDE'LA GÖRÜŞTÜ
Konstantinovsky Sarayı'ndaki oturum öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Cihan Haber Ajansı'nın Başbakanlık kaynaklarından aktardığına göre, Villalar Bölgesi’nde Fransa’ya tahsis edilmiş 15 numaralı villada gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra, zirvenin genelinde beklendiği üzere ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. İki liderin, Şam yönetiminin sivilleri kimyasal silahlarla da hedef almasının karşılıksız bırakılmaması gerektiği konusunda görüş birliği içinde oldukları öğrenildi.

Erdoğan görüşmede uluslararası toplumun Suriye konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve gereken adımları ivedilikle atması gerektiğini vurguladı. Hollande da görüşme sırasında, Türkiye’ye ile ikili ilişkilere büyük önem verdiklerine değinerek, en kısa sürede Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, oturum başlamadan önce de hemen yanında oturan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir süre sohbet etti.

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR DEĞİL SURİYE
G20 zirvesinin planlandığı sırada küresel ekonomi ve büyümeye odaklanması bekleniyordu. Ancak resmi ajanda gelişmekte olan piyasalarda büyümenin yavaşlaması olsa da asıl gündem Ortadoğu krizine odaklanacak.

Hatta analistler Putin'in ABD'nin Birleşmiş Milletler'in onayı olmadan Suriye'yi vurması halinde bu ülkeye füze kalkanı göndereceklerini açıklamasıyla G20'nin bir uluslararası restleşmeye dönüştüğü, yakın tarihin en gergin zirvesinin beklendiği ifade ediyor.

OBAMA-PUTİN YÜZLEŞMESİ
Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, karşılama töreni sırasında samimi bir şekilde el sıkışıp yüzlerine birer diplomatik gülümseme yerleştirerek bu havayı dağıtmaya çalıştı.

Liderler bir gerginlik işareti beklentisi içindeki basın mensuplarını hayal kırıklığına uğratsa da Washington'ın Edward Snowden olayından sonra Putin ile Obama arasında yapılacak baş başa görüşmeyi haftalar önce iptal etmesinin ardından ilişkileri düzeltecek en ufak bir gelişme yaşanmadı.

Aksine karşılıklı açıklamalarla tansiyon gittikçe yükselirken son olarak Suriye konusundaki anlaşmazlık "yeni Soğuk Savaş" yorumlarına neden oluyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:15

İLGİLİ HABERLER