Ekonomi
  • 26.2.2024 14:13

Gabar’ın ardından Diyarbakır’dan müjde bekleniyor

Doğalgazdan sonra petrolde de müjdeler yolda..


Türkiye, enerjide tam bağımsızlık hedefine doğru ilerlerken, Şırnak, Siirt ve Van'dan sonra bu kez Diyarbakır'da petrol aramaya devam ediyor. Şu anda Şırnak'ın Kato ve Bestler-Dereler bölgesi ile Siirt ve Van'da petrol keşif çalışmaları devam ederken, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Bozçalı Köyü sınırları içinde bir adet tespit kuyusu açmayı planlıyor. Ayrıca, Diyarbakır'ın Ergani ve Silvan ilçelerinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan petrol kaynakları tespiti çalışmaları da devam ediyor.

Gabar Dağı'nda bulunan Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyuları'nda üretimin günlük 40 bin varile yaklaştığı bilgisi edinildi.
 

Türkiye Petrolleri AŞ (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi, Bozçalı Köyü sınırları içerisinde bir adet tespit kuyusu açılmayı planlıyor.X. Bölge AR/TPO/K/M44-b4 ruhsat numaralı arazi içindeki 50 bin metrekarelik alanda Döner (Rotary) Sondaj tekniği ile Dikmencik-1 tespit kuyusu açılacak.PETROL KAYNAK TESPİTİ YAPILACAK

TPAO'dan yapılan açıklamaya göre, 9 milyon lira bedelli proje kapsamında sadece petrol kaynağı tespiti yapılacak, herhangi bir üretim yapılmayacak.
Proje ile bölgede ham petrol rezerv varlığının ve varsa miktarının tespit edilmesi amaçlanıyor.

BÖLGE PETROL DENİZİNİN ÜZERİNDE

Öte yandan, bölgede sağlanan huzur ortamıyla birlikte petrol keşif çalışmaları her geçen gün artarken, Güneydoğu'nun altında 'petrol denizi' olduğu yorumlarına neden oldu.

Şırnak Gabar Dağı'nda Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyuları'nda üretimin günlük 40 bin varile yaklaştığı öğrenildi.

Sadece Şırnak'ta iki kuyuda 2024 yılı sonuna kadar hedefin günlük 100 bin varil olduğu belirtildi.
 

Güncellenme Tarihi : 26.2.2024 15:18

İLGİLİ HABERLER