Ekonomi
  • 6.1.2006 11:56

GALATAPORT İHALESİ YARGIYA TAKILDI

İlk karar dün akşam saatlerinde Danıştay’dan geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onay verdiği Galataport’la ilgili imar değişikliğine yapılan itirazı inceleyen Danıştay 6’ncı Dairesi, “yürütmenin durdurulması”na karar verdi. İstanbul Şehir Plancıları Odası’nın “İptal” ve “Yürütmenin durdurulması” talebiyle yaptığı başvuruyu görüşen Danıştay, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ilişkin imar planı yapma yetkisinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olduğu gerekçesiyle “yürütmenin durdurulması” na karar verdi. Danıştay’ın yetki yönünden verdiği bu karar, Galataport ihalesini süre açısından etkileyecek.

ANAYASA VİZESİ

Galataport’la ilgili ikinci karar ise yaklaşık bir saat sonra Anayasa Mahkemesi’nden geldi. Yüksek Mahkeme, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ait imar planlarının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmasını öngören ve Danıştay’ın “yürütmenin durdurulması” kararına dayanak teşkil eden düzenlemeye vize verdi. Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu’ndan yapılan değişiklikle, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ilişkin imar düzenlemesi Özelleştirme İdaresi’ne verilmişti. Bu değişikliğe itiraz eden CHP, düzenlemenin “iptali” ve yürütmesinin durdurulması” talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı. CHP’nin başvurusunu dün karara bağlayan Yüksek Mahkeme, iptal istemini reddetti.

BİR DARBE DE TÜPRAŞ’TAN

Öte yandan Danıştay 1’inci Dairesi, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Şükrü Doğan hakkında, Maliye Bakanı Unakıtan’ın iki eylem nedeniyle soruşturma izni vermemesi yönündeki kararını kaldırdı. Buna göre Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76 oranındaki hissesinin içerden bilgi verilmek suretiyle borsada satıldığı yönündeki iddiaları soruşturabilecek.




Kararlar ne anlama geliyor?

Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından açılan, 3.5 milyar euro bedelle İsrailli işadamı Sami Ofer’in de içinde bulunduğu konsorsiyumun kazandığı Galataport ihalesine, “kısmi fren” anlamına gelen Danıştay’ın “yürütmeyi durdurma” kararı, İstanbul Şehir Plancıları Odası’nın başvurusu üzerine alındı.

YETKİ YÖNÜNDEN ENGEL

Galataport’la ilgili imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu işlemine karşı dava açan Şehir Plancıları Odası, “yürütmenin durdurulması” ve “iptali” talebinde bulundu. Davayı inceleyen Danıştay 6’ncı Dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ilişkin imar planı yapma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, “yürütmenin durdurulması”na karar verdi.

İMAR PLANI DEĞİŞECEK

Böylece, henüz ÖYK tarafından onaylanmayan Galataport ihalesine ilişkin imar değişikliği yetki yönüyle yargıya takıldı. Galataport’a ilişkin imar planı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden yapılacak ve bu durum ihaleyi süre açısından etkileyecek. Projeyle, Karaköy iskelesinden başlayacak yaklaşık bir kilometrelik şeritte marina, büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği türde bir liman, çeşitli alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller yapılması öngörülüyor.

İHALE ANAYASA’YA AYKIRI BULUNMADI

DANIŞTAY dün bu kararı alırken Anayasa Mahkemesi’nden Galataport ihalesine vize çıktı. Galataport’u yakından ilgilendiren Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Danıştay kararı ile paralellik taşıyor. Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu’nda yapılan değişikliğin iptal istemini görüşen Anayasa Mahkemesi, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ait imar planlarının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmasını öngören düzenlemeye vize verdi.

CHP İTİRAZ ETMİŞTİ

Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu’ndan yapılan değişiklikle, özelleştirme kapsamına alınan limanlara ilişkin imar düzenlemesi Özelleştirme İdaresi’ne verilmişti. Söz konusu değişikliğe itiraz eden Cumhuriyet Halk Partisi, düzenlemenin “iptali” ve yürütmenin durdurulması” talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı.

ÖİB RAHATLADI

CHP’nin başvurusunu dün karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, yapılan iptal istemini reddetti. Böylece, Galataport ve Kuşadası gibi özelleştirme kapsamına alınan limanlara ilişkin imar düzenlemesi yapma yetkisi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda kalmış oldu.

Bu arada Anayasa Mahkemesi dün aldığı başka bir kararla, özelleştirme işlemleri yapılan bölgelerdeki planların imar mevzuatındaki kısıtlamalara tabi olmamasını öngören düzenlemeyi ise Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:18

İLGİLİ HABERLER