GANDİ'LER GERİ DÖNDÜ

2 dk okuma
GANDİ'LER GERİ DÖNDÜ

Hızlı Özet

Hindistan'da yapılan genel seçimlerden Sonya Gandi liderliğindeki Kongre Partisi zaferle çıktı. Gandiler'in İtalyan asıllı gelini başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. Oğlu Rahul da milletvekili seçildi.



Hindistan'ın bağımsızlığından bu yana etkin siyasi güç olan Gandi Ailesi liderliğindeki Kongre Partisi genel seçimlerden zaferle çıktı. Seçim kampanyasında laik Hindistan'a sık sık vurgu yapan Gandi Ailesi'nin İtalyan asıllı gelini Sonya Gandi, Kongre Partisi'nin lideri olarak başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. Sonya Gandi'nin başbakan olması durumunda, Hindistan'da ilk kez yabancı asıllı bir kişi bu görevi üstlenecek. Sonya Gandi, bir kaç gün içerisinde hükümeti kuracaklarını bildirdi.

Sonya'nın oğlu Rahul Gandi de (34), ilk kez katıldığı seçimlerde Uttar Pradeş eyaletindeki Ameti kentinden milletvekili seçilmeyi başardı. Gandi Ailesi'nin politik üs olarak kullandığı bu kent aynı zamanda aileden başkente 3 başbakan gönderdi. Kongre Partisi, seçim kampanyası sırasında, Rahul Gandi'nin siyasete atılmasının, uzun zamandır zayıflamış olan partinin gücünü artıracağını düşünüyordu.

SUİKAST KADERLERİ

Hindistan'ın 1947'de İngiltere'den bağımsızlığını almasından sonra modern Hindistan'ın kurucusu ve ilk başbakanı Jawaharlal Nehru olmuştu. 1964 yılındaki ölümüne kadar başbakanlık yapan Nehru'nun yerine kızı İndira Gandi geçmiş ve uzun yıllar ülkeyi yönettikten sonra, 1984'de bir suikasta kurban gitmişti. İndira Gandi'nin ardından siyasete atılan oğul Rajiv Gandi de 16 yıl başbakanlık yapmış ve 1991'de annesi gibi öldürülmüştü.

Bağımsızlıktan sonra 52 yıl ülkeyi yöneten Kongre Partisi ile özdeşleşen aileden son olarak Rajiv Gandi'nin dul karısı İtalyan asıllı Sonya Gandi, Kongre Partisi'nin liderliğine getirilmişti. Rajiv Gandi ile 1968'de evlenen Sonya, 1983 yılında Hindistan vatandaşı olmuştu. Bir inşaat işçisinin kızı olarak doğan ve muhafazakar Katolik bir ailede büyüyen Sonya Hindistan'a 21 yaşında gelin olarak gitmişti.

BARIŞA DESTEK

İktidarı milliyetçi Hindular'dan devralacak olan Kongre Partisi, Pakistan ile onlarca yıldır süren düşmanlığı sona erdirecek diyaloğu tamamen desteklediğini bildirdi. Kongre Partisi seçim kampanyasında, hala ülkede 300 milyon kişinin günlük 1 dolardan az gelirle yaşaması, laik Hindistan vurgusu üzerine odaklanmıştı.
AKSAM
Bu haber 1393 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak
Dünya

Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak

BM 81. Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Trump, konuşmasının odağına İran’ı alarak nükleer silah resti çekti. Tahran'la anlaşma için "ara seçimlerden hemen sonra" ifadesini kullanan Trump, Rusya-Ukrayna savaşının da hızlı şekilde sona ereceğini savundu.

Habervitrini11392 Görüntüleme
Başkan yardımcısı Vance konuşurken yayını kestiler! Haber değeri taşımıyor
Dünya

Başkan yardımcısı Vance konuşurken yayını kestiler! Haber değeri taşımıyor

Fox News, Vance'ın konuşmasını canlı olarak ekranlara taşıdı. Ancak yaklaşık 8 dakika sonra “America Reports” programının sunucusu Sandra Smith araya girdi ve yayını sonlandırdı. Vance'ın konuşmasının toplamda yaklaşık 30 dakika sürdüğü bildirildi.

Habervitrini13861 Görüntüleme
Suriye'de bu ay 5 farklı mühimmat deposunda art arda "gizemli patlamalar"
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Suriye'de bu ay 5 farklı mühimmat deposunda art arda "gizemli patlamalar"

Pazartesi günü, Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı ekipleri, Halep kırsalının güneyindeki El-Eis bölgesinde bulunan mühimmat deposu patlamasının meydana geldiği bölgenin çevresinde arama ve inceleme çalışmalarına başladı . Olayda başka yaralanma olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan incelemelerde, ilk belirlemelere göre dört yaralı olduğu bildirildi.

Habervitrini12760 Görüntüleme
İsrail basınına göre, Türk donanmasının gücü İsrail'i yeni denizaltılar almaya zorluyor
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

İsrail basınına göre, Türk donanmasının gücü İsrail'i yeni denizaltılar almaya zorluyor

İsrail güvenlik yetkililerinin, denizaltı sayısını önümüzdeki yıllarda 18'e çıkarması beklenen Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü gerekçe göstererek, Tel Aviv yönetimine denizaltı filosunu yeni alımlarla 8'e çıkarma tavsiyesinde bulunduğu bildirildi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini12344 Görüntüleme