Medya
  • 29.3.2008 10:36

GAZETECİLER BİRBİRİNİ HEDEF GÖSTEREMEZ!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Ergenekon soruşturması sürecinde gazetecilerin birbirlerini “hedef” gösterir nitelikte yaptığı yayınları kınadı. Gazeteciliğin, görüşü paylaşılmayan kişileri hedef gösterme mesleği olamayacağı belirtilen açıklamada, “Gazetecilik, hiç bir gazeteciye süren bir soruşturma sırasında, ‘Bu kişiler de gözaltına alınmalı’ şeklinde açıklama yapma hakkı da tanımaz” denildi.
TGC Yönetim Kurulu dün yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde siyasi gerginliğin ulaştığı boyutları ve Ergenekon tartışmalarını endişeyle izlediğini belirterek, şöyle dedi:

‘Meslekle bağdaşmaz’
“Bu tartışmalar sırasında, gazetecilik mesleği ile bağdaşmadığına inandığımız ve kınadığımız bazı olaylar yaşanıyor. Gazetecilik, hiç bir zaman, görüşlerini paylaşmadığımız insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamaz. Olmamalı.
Gazetecilik, hiç bir gazeteciye süren bir soruşturma sırasında, ‘Bu kişiler de gözaltına alınmalı’ şeklinde açıklama yapma hakkı da tanımaz. Türkiye’nin geçmişinde bazı gazetelerin hedef gösterdiği insanların canının yandığı bilinen bir gerçektir. Bu acı gerçek unutulmamalıdır.”
Açıklamada, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin ilgili maddeleri hatırlatılarak, gazetecilerin bunlara titizlikle uyması istendi.

Sorumluluklar anımsatıldı

TGC’nin uyulmasını istediği Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin bazı maddeleri şöyle:
-  Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.
-  Gazeteci, bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.
-  Gazeteci, başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur.
-  Gazeteci, her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz. Kaynağını bilmediği bilgi ve haberleri yayınlamaz.
-  Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.
-  Gazeteci, her ne amaçla olursa olsun, tehdit ve şantaj gibi yollara başvurmaz. Gazeteci bu şekilde baskılara da karşı koyar.
-  Gazeteci, devleti yönetenlerin belirlediği politikalar konularında önyargılara değil, halkın haber alma hakkına dayanır.

 Kim kimi hedef gösterdi?
Ergenekon soruşturması sırasında ilk olarak “medya hedef gösteriyor” tartışmaları, Yeni Şafak gazetesi yazarı Fehmi Koru’nun “Taha Kıvanç” mahlasıyla yazdığı yazılar sonrası başladı. Koru, “İlhan abi evde mi?” diye yazdığı yazıda, Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk’un Ergenekon soruşturmasına mesafeli durmasını eleştirdi.  Koru, İlhan Salçuk’un gözaltına alındığı günkü yazısında da “Çok yakında öteki örgüt üyelerinin yanına götürülmek üzere olduğunuzu biliyorsunuz” diye yazdı. Koru diğer yazılarında da başka isimleri hedef gösterdiği suçlamalarıyla karşılaştı. Tercüman gazetesi de önceki gün “Kim Bunlar” başlığıyla bir haber yayımladı. Manşet haberde, Ahmet Altan, Şamil Tayyar, Fehmi Koru ve Ergun Babahan fotoğraflarıyla birlikte manşete taşındı. Haberde, bu gazetecilerin yazdığı Yeni Şafak, Star, Taraf ve Sabah’ın Atatürkçüleri çeteci ilan ettiği iddia edildi.
Haber üzerine bu kez de “Tercüman’ın hedef gösterdiği” yorumu yapılarak medyada eleştirildi. Şamil Tayyar da bu manşet üzerine “Öldürtmezsiniz, namertsiniz” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:49

İLGİLİ HABERLER