
GAZETECİLERDEN BOYKOT HAZIRLIĞI!..
BAĞDAT - Irak Gazeteciler Sendikası (IGC), ülkede görev yapan habercilere yönelik saldırıları protesto etmek için, Irak'ta yayın yapan gazete ve televizyonların bir gün süreyle karartılacağını duyurdu.
Merkezi başkent Bağdat'ta bulunan IGC, son 3 yılda Irak'ta görev yapan yerli ve yabancı gazetecilere yönelik gerçekleştirilen saldırı ve şiddet olaylarını boykot etmeye hazırlanıyor. Sendikanın Veziriye'deki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Sendika Genel Başkanı Şahap El Tamimi, Irak'ta görev yapan gazetecilerin can güvenliğinin kalmadığını söyleyerek, "Irak'ta giderek artan şiddet döngüsünde, en büyük zararı sivil halk ile bu olayları kamuoyuna aktaran gazeteciler görüyor. Buna ne Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ne Başbakan Nuri El Maliki ne de bir başka yetkili merci dur diyemiyor. Devletin tepesindekiler, gazetecileri korumak yerine teröristlere hedef gösteriyor. Artık sabrımız kalmadı" dedi.
Son olaylarla birlikte Irak'ta öldürülen gazetecilerin sayısı 150'ye yükseldi. Bunların 87'si silahlı isyancıların saldırısı, 22'si bombalı saldırılar, 19'u da yerel güçlerle ABD öncülüğündeki koalisyon birlikleri tarafından öldürüldü. Irak'ta gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan ve herhangi bir mahkemeye çıkarılmadan gözetim altında tutulan gazetecilerin sayısında da büyük bir atış olduğu vurgulanıyor.
Öte yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RFS), önceki gün yayınladığı bildiri ile Irak'ta gazetecilere yönelik artan saldırıları kınayarak, habercilere karşı işlenen suçların faillerinin bulunması çağrısını yineledi.