Medya
  • 24.5.2010 14:23

''GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK'' KAMPANYASI BAŞLADI

ANKARA - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 11 gazeteci meslek örgütünün ortak bildirisini okudu.
''Gazetecilere Özgürlük'' kampanyasını ulusal düzeyde bugün başlattıklarını kaydeden İpekçi, kampanyayla konuyu hem kamuoyunun hem parlamentonun, hem de hükümetin gündemine taşımak istediklerini belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde, insanlığın evrensel kabul görmüş değerleri, temel insan hakları, demokratik hukuk devleti ilkeleri dikkate alındığında, Türkiye'de ''gerçek anlamda basın ve ifade özgürlüğünün olmadığını'' kaydeden İpekçi, gazeteci meslek örgütlerinin, 2005'teki Türk Ceza Kanunu değişiklikleri sırasında yaptıkları eleştiriler karşısında hükümetin ileri sürdüğü, 'Uygulamaya bakalım, yargının vereceği içtihatları görelim' savunmasının iflas ettiğini savundu.
Aradan geçen 5 yılın sonunda, bugün Türk cezaevlerinde 46 gazeteci ve basın çalışanının bulunduğunu, bunların çoğunun henüz hüküm giymeden tutuklu olarak yargılandığını belirten İpekçi, 15 gazeteci ve basın çalışanının da ortalama 6 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiklerini ve haklarında hapis cezası istemiyle açılmış davalarda tutuksuz yargılanmalarının sürdüğünü bildirdi.
Tutuklamaların, Türk ceza hukukunda kanayan bir yara haline geldiğini vurgulayan İpekçi, sözlerine şöyle devam etti:
''Kamuoyunun gözü kulağı olan gazetecilerin meslek ilkeleri çerçevesinde kullanacağı özgür habercilik hakkı, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı ile iletişim özgürlüğü için korunmalıdır. Ceza mevzuatı, içine mayın gibi yerleştirilmiş diktatöryal eğilimleri barındıran maddeleriyle, 21'inci yüzyıla uygun olmayan bir kanundur.''
Basın özgürlüğünün, temelde düşünce özgürlüğüne dayandığını vurgulayan İpekçi, ''Kişiler, düşüncelerini ifade ederken endişe duyuyorlarsa, ifade özgürlüğünden de söz edilemez. İki kişi arasındaki konuşmalar özgürce yapılamıyorlarsa, telefon konuşmaları dinlenirken, bunların bir gün karşılarına mahkumiyet kararına gerekçe olarak çıkacağından endişe duyuyorlarsa, ifade özgürlüğünden söz edilemez. Toplumun bir paranoya içine düşürüldüğü günümüz Türkiye'sinde bu anlamda ifade özgürlüğünden söz etmek de mümkün değildir'' dedi.
Cezaevlerindeki tüm tutuklu gazetecilerin derhal salıverilmesini talep ettiklerini belirten İpekçi, Türkiye'nin demokratik dünyadan kopmasına yol açabilecek bu tehlikeli gidişatın durdurulabilmesi için hükümeti ve parlamentoyu ilgili yasalarda köklü değişiklikler yapmaya çağırdı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 07:31

İLGİLİ HABERLER