GAZPROM : "TÜRKİYE, 1 TEMMUZ'DAN SONRA DOĞALGAZ ALMAZSA BİLE PARASINI ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK"
FUAD A. MALİKOĞLU
MOSKOVA- Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom şirketi yetkilisi Yuriy Aleksandroviç Kamarov, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1 Temmuz'dan itibaren doğalgaz almayacak olsa bile parasını ödemek zorunda kalacağını söyledi.
Yuriy Aleksandroviç Kamarov, "Biz böyle bir prosedürün faaliyete geçmesini arzu etmiyoruz. Ancak yaptığımız anlaşma gereği, Türkiye alacağı veya almayacağı doğalgazın karşılığın ödemek zorundadır" dedi. Şirketin 2002 yılı sonuçları ve 2003 yılı perspektifleri ile ilgili düzenlenen bir basın toplantısına katılan Gazprom'un İhracattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Komarov, Mavi Akım ile ilgili problemlere değindi.
Türkiye'nin doğalgazın fiyat, yıl hacmi ve ödeme şeklinin değiştirilmesini istediğine dikkat çeken Yuriy Aleksandroviç Kamarov, "Türkiye'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme halindeyiz. Bu tür anlaşmaların 6 aylık bir ön süreci vardır. Mavi Akım için de 1 Ocak ile 30 Haziran arasında ön süreç verildi. Bu süreden sonra anlaşma gereğince 'take or pay' yani 'al ya da öde' sistemi devreye giriyor. Gazın fiyatı ve yıllık ihracat hacmi ile ilgili olarak anlaşma şartlarının bizim tarafımızdan değiştirilmesi şimdilik öngörülmüyor" diye konuştu.
Türk tarafının doğalgazın karşılığını, ekonomik sıkıntılardan dolayı mal veya hizmet olarak ödemek istediğini ifade eden Komarov, yapılan anlaşmada böyle bir maddenin bulunmadığını vurguladı.
Rusya'da, doğalgazın karşılığını mal veya hizmet olarak alacak herhangi bir sistemin çalışmadığını anlatan Yuriy Aleksandroviç Kamarov, şunları söyledi:
"Mavi Akım'ın inşaatı için aldığı kredileri ödemesi için Gazprom'un doğalgazın karşılığını para olarak alması gerekiyor. Aldığımız kredileri döviz ile ödüyoruz, mal ile değil. Mavi Akım'ı en büyük projelerimizden biri gibi değerlendirerek, mevcut sorunların yakında çözüleceğini ümit ediyoruz."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile geçtiğimiz günlerde görüşmelerde bulunan Kamarov, Mavi Akım konusunda yaşanan problemleri değerlendirirken, "Asıl sıkıntı Türkiye'nin kendi doğalgaz ihtiyacını geliştirememesidir. İkinci önemli nedeni ise Türkiye'de geleneksel propan ve butan gaz dağıtıcılarının çok etkili olması ve bunların çok daha ucuza mal olan Rusya doğalgazının Türkiye'ye gelişini istememesidir" dedi. Kamarov, bir diğer nedenin ise siyasi etkenler olduğunu ileri sürdü.
Herşeye rağmen, Mavi Akım'ın hem Türkiye hem de Rusya açısından çok menfaatli bir proje olduğunu dile getiren Kamarov, Türkiye'nin uzun yıllar boyunca kaliteli ve güvenli doğalgaz alacağını sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:13