Gündem
  • 30.11.2023 23:45

Gazze savaşı İsrail'in bütçesini yedi bitirdi.. İşte İsrail'in bombalama silahlarının maliyeti

Gazze savaşı İsrail'in bütçesini tüketiyor! İşgalin direniş füzelerini engellemek ve Gazze Şeridi'ni bombalamak için kullandığı silahların maliyeti

İsrail işgali, savaş uçaklarının Gazze Şeridi üzerinde uçması ve buradaki evleri tahrip etmesi sonucunda ortaya çıkan yüksek maliyete ek olarak, Filistinli direniş gruplarının Gazze'den işgal altındaki topraklara fırlattığı her füzeyi engellemek için yüksek bir maliyete katlanıyor . Savaş ne kadar uzun sürerse İsrail bütçesi üzerinde bir yük olacak. 

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

İsrail Walla web sitesi  işgal tarafından kullanılan silahların maliyetlerinin, işgal ordusunun hassas silahlara olan bağımlılığı ve Hava Kuvvetlerin piyade kuvvetlerine verdiği destekle birlikte biriktiğini belirtti. 

Ölümcül, modern hassas silahlar çok pahalıdır ve İsrail hazinesinin ve bu silahların büyük bir kısmını askeri yardım yoluyla finanse eden Amerikan muadilinin savaş maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Gazete, ister Savunma Bakanlığı bütçesi ister Amerikan dış yardımı olsun, maliyetlerini ödemekten sorumlu tarafa göre bazıları şekel, diğerleri dolar cinsinden belirtilen bazı silah maliyetlerini bildirdi ve bu fiyatlar Tankların veya topların, hatta en pahalı olduğu düşünülen Hava Kuvvetleri uçaklarının çalışma saatlerinin maliyeti de buna dahildir.

Gazete, ABD Hava Kuvvetleri tahminlerinin artık F-35 hayalet savaş uçağının (ya da Hava Kuvvetleri içindeki takma adıyla "Adair") uçuş saati başına maliyetinin yaklaşık 35 bin dolar civarında olduğunu gösterdiğini söylüyor.

F-15E (Thunder) savaş uçağını bir saat uçurmanın maliyeti yaklaşık 29.000 $ iken, F-16 Advanced (Sofa) uçağının maliyeti yaklaşık 25.000 $, Apache savaş helikopterini (Sharf) bir saat uçurmanın maliyeti yaklaşık 25.000 $'dır. 

İşgal Hava Kuvvetleri bu uçakları uçurmanın maliyetini yayınlamıyor, ancak İsrail Wallah web sitesinde yer alan alıntıya göre Hava Kuvvetleri'nden önde gelen bir yetkili, bu uçakları uçurmanın maliyetinin İsrail Hava Kuvvetlerinin maliyetinin yaklaşık yarısı kadar olduğunu söyledi.

Sitede, ABD Hava Kuvvetleri, hükümet ve İsrail'deki savunma sanayii tarafından yapılan yayınlara dayanarak, kullanımda olan en önemli silah türlerinin bazılarının fiyatlarından oluşan bir liste yer alıyordu.

Demir Kubbe

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana, Hava Kuvvetleri'nin hava savunma sistemi, çoğunluğu Rafael Savunma Şirketi tarafından üretilen Demir Kubbe'yi kullanan füzeler olmak üzere iki binden fazla önleme gerçekleştirdi. 

Aynı şirket tarafından tasarlanan "David's Sling" sistemi, Yemen'den gelen çok sayıda balistik füzenin Arrow-2 füzeleri kullanılarak durdurulmasının yanı sıra, onlarca ağır füze önleme operasyonu da gerçekleştirdi. Her ikisi de Israel Aerospace Industries tarafından üretilen Arrow-3 füzesi, eski Amerikan Patriot sistemiyle, çoğu dronlar tarafından gerçekleştirilen çok sayıda önleme operasyonu da gerçekleştirdi.

Arrow füzeleri, David's Sling ve Iron Dome İsrail üretim hatlarında monte ediliyor, ancak 1993'ten bu yana yaklaşık 10 milyar dolarlık Amerikan finansmanı sağlanıyor ve Boeing ve Raytheon, bileşenlerin yarısının ABD'de üretilmesinden sorumlu.

“Arrow füzesi”nin maliyeti 3.3 milyon dolar, “Arrow-2”nin 1 milyon doları, “Patriot”un 1 milyon doları, Stanner (David's Sling) 700.000 doları ve Tamir'in (Demir Kubbe): 50-150.000 doları.

Hava silahlanması: büyük bir dolar maliyeti

İsrail internet sitesi, işgal hava kuvvetlerinin güdümsüz bombalardan ya da ordudaki adıyla "demir bombalardan" pek faydalanmadığını, çoğu durumda üslerdeki silah fabrikalarında bu bombaların üzerine güdüm kitlerinin yerleştirildiğini belirtiyor. ve daha sonra akıllı bombalara dönüştürülüyorlar. 

Akıllı bombalar, uçaksavar silahlarının büyük bir tehdit oluşturduğu savaş alanlarında, bir binanın içindeki bir apartman dairesini hassas bir şekilde hedef alabiliyor veya hedefe doğru onlarca kilometre uçabiliyor.

İşgal ordusu bu bombaların çeşitliliğini kullanıyor ancak en yaygın olanları Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatları (JDAM) ve Küçük Çaplı Bombalardır (GBU).Bu bombalar boyutları nedeniyle çok etkili sayılıyor ve F-35'e uygun şekilde tasarlandılar. Savaşçılar bunları kendi kokpitlerinde taşıyabilirler. Her ikisi de GPS rehberliğine dayalıdır ve Boeing tarafından üretilmiştir.

İsrail ordusu ayrıca Rafael tarafından üretilen, hedefin görüntüsünü vurmadan önce tanıyabilen en gelişmiş ve pahalı "Baharat" bombalarını da kullanıyor .

Ayrıca Apache helikopterleri, kendilerini tehdit eden Hamas hedeflerini etkisiz hale getirmek için kara kuvvetlerine eşlik ederken çok sayıda füze ve Hellfire füzesini ateşliyor.

Bir Hellfire füzesinin (Cardom) maliyeti: 120.000 Dolar, bir GBU-39 küçük çaplı bomba (Keskin Baraj), 40.000 Dolar, bir JDAM bombası (Ağır Baraj), 22-36.000 Dolar ve bir SPICE bombası (Demir Barajı/Baraj). : 200.000 Dolar ve 30 mm Apache mermisi: 100 Dolar.

İsrail'in Gazze'deki savaşının maliyeti büyük - Reuters

Zırh ve topçu maliyeti

İşgalin kullandığı zırhlara gelecek olursak, Merkava tanklarının füzeleri en önemli avantajlarından biri olarak kabul ediliyor ve bugün Elbit Systems Company'nin bir parçası haline gelen İsrail ordu fabrikası tarafından geliştirildi. 

Kalanit mermisinin maliyeti İsrail'in kullandığı gelişmiş füzelerden biri.Kalanit mermisinin maliyeti 50 bin şekel, ansal mermisinin (Khatsav) maliyeti ise 25 bin şekel.

İsrail'in Gazze'ye yönelik "Demir Kılıçlar" olarak adlandırdığı operasyon, 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana İsrail ordusunun ilk kez "Mızrak" füzesini kullanmasına sahne oldu.

Elbit firması tarafından üretilen mızrak füzeleri, GPS güdümlü olup hedefi yalnızca 5 metreye kadar isabetli bir şekilde vurabilmektedir.Bu füzelerin menzili yaklaşık 40 km'ye ulaşarak güvenli bir mesafeden fırlatılıp geçilebilmesine olanak sağlamaktadır. hedeflenen kuvvetlerin binaları ve yoğunlaşmaları. 

Buna ek olarak ABD, İsrail'e, İsrail ordusu tarafından kullanılan, geniş menzile ve normal tank silahlarına eşdeğer yıkıcı güce sahip büyük miktarda kundağı motorlu top mermisi sağladı.

Javelin füzesinin maliyeti 200 bin şekel, 155 mm'lik mermilerin maliyeti ise 10 bin dolar.

İsrail Maliye Bakanlığı savaşın 45 günlük maliyetini 53 milyar dolar bildirdi

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 30.11.2023 22:56

İLGİLİ HABERLER