Gündem
  • 15.5.2024 19:56

Gazze'ye bir günde iki milyar dolar bağış yapıldı

Kuveyt'te toplanan bağışçılar, Pazar günü, yedi ayı aşkın süredir devam eden savaş sonucu kuşatma altına alınan ve yıkılan Gazze Şeridi'ne iki milyar dolardan fazla yardım sözü verdi.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Uluslararası İslami Yardım Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından düzenlenen uluslararası bağış konferansının sonuç bildirisinde, 2 milyar 696 bin 314 dolar tutarındaki miktarın "uygulanmaya başladığı" belirtildi. 
Girişim, Gazze Şeridi'nde hayat kurtaran insani müdahaleleri destekleme çabalarını harekete geçirmek için uzatılabilecek bir ilk aşama olarak önümüzdeki iki yıl boyunca faaliyet gösterecek.

Uluslararası İslami Yardım Örgütü Genel Müdürü Bedir Suud El Sumeit tarafından okunan açıklamada, "tüm devlet ve hükümet liderlerine, dini kurum ve kuruluşların liderlerine ve uluslararası kuruluşların başkanlarına acil bir insani yardım çağrısı başlatılması ve çağrıda bulunulması" çağrısında bulunuldu. "Özellikle Refah bölgesindeki gelişmeler ışığında", Gazze Şeridi'nde devam eden insani felaketin durdurulması için dünyanın dört bir yanında acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

Bağışçı konferansına Kuveyt kurumlarının yanı sıra Katar Yardım Kuruluşu, Türkiye İnsani Yardım Vakfı, Birmingham'daki İslami Yardım Örgütü ve İngiltere'deki Al-Khair Vakfı'nın yanı sıra hükümet ve resmi kurumlar ile çok sayıda hayır ve insani yardım kuruluşu da katıldı. OCHA tarafından yayınlanan açıklamaya göre.

Konferansta ayrıca Gazze Şeridi'nde yardım ve kalkınma programları ve girişimleri sağlamakla ilgilenen Birleşmiş Milletler uzman kuruluşlarının ve büyük yerel, bölgesel ve uluslararası insani kuruluşların temsilcilerinin varlığına da tanık olundu.

Pazar günü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, konferans sırasında Kuveyt'te bulunduğu sırada İsrail ile Hamas arasında Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısını yineledi.

Guterres'in sözleri, Kuveyt'in başkentine inmeden kısa bir süre önce konferans sırasında yayınlanan, önceden kaydedilmiş bir konuşma sırasında geldi.

Guterres konuşmasında, "Gazze'deki savaş korkunç insani acılara neden oluyor; can alıyor, aileleri ayırıyor ve çok sayıda insanı evsiz bırakıyor, açlık ve travma yaşıyor" dedi.

BM Genel Sekreteri şunları ekledi: "Derhal insani ateşkes, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımın derhal artırılması çağrımı - dünyanın çağrısını - yineliyorum."

Şöyle devam etti: "Fakat ateşkes sadece başlangıç ​​olacak. Bu savaşın yarattığı yıkım ve travmadan dönüş yolu uzun olacak. Gazze halkının geri dönebilmesi için insani yardım ve uzun vadeli kalkınma açısından daha güçlü ve derin ortaklıklara ihtiyacı olacak." ayağa kalkın ve hayatlarını yeniden inşa edin."

Bundan kısa bir süre sonra Guterres Kuveyt'e geldi ve Emir Şeyh Meşal El Ahmed El Cabir El Sabah ile görüştü.

Kuveyt Emiri'nden fahri kalkan ödülü alırken, "Bunun benim için çok özel bir anlamı var ve bunu Birleşmiş Milletler adına, özellikle de Birleşmiş Milletler'in 200'e yakın üyesi adına da Gazze’de öldürülenler için almak isterim" dedi. 

Güncellenme Tarihi : 15.5.2024 20:10

İLGİLİ HABERLER