
Gebelik Takibinde Önemli Noktalar
Hamile olan kadınların gebelik konusunda öncelikli olarak doktor kontrolünde hamilelik sürecinin devam ettirmesi gerekir Hamilelik konusunda özellikle ilk aylarda itibaren doktor kontrolünden yapılacak tedaviler ile birlikte hamilelik süreci sorunsuz bir şekilde ilerletilebilir. Bu bakımdan gebelik takibinin aksatılmadan yapılması önerilmektedir.
Gebelik Takibi Ne Zaman Başlar?
Gebelik takibi hamileliğin fark edildiği ilk ayı itibariyle başlar ve doğum sürecine kadar devam eder. Takipte periyotların nasıl olacağı ve hangi dönemlerde doktor kontrolü yapılacağı hekim tarafından belirlenir. Bu bakımdan gebelik takibinin yapılması için doktor tarafından belirlenen gebelik takibi programına uyulmalıdır. Her ay ya da hafta hafta yapılacak takipler il birlikte bebeğin gelişimi, hamileliğin ilerleyişi hakkında genel kontroller yapılacak ve aynı zamanda çeşitli tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bu bakımdan gebelik takibi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gebelik takibinin atlatılmaması, sorunsuz bir doğum için oldukça önemlidir. Aynı zamanda özellikle son haftalara doğru gebelik takibi çok daha sık aralıklar ile yapılarak doğuma hazırlık süreci başlar.
Gebelik Takibinde Neler Yapılır?
Gebelik takibi yapılması sırasında çeşitli testler ya da farklı ilaçların kullanılması istenebilir. Anne adaylarının özellikle hamilelik sürecinin başlaması ile birlikte bu testlere, farklı tedavilere ve kontrollere alışması gerekir. Bebeğin ve annenin sağlığı açısından gerekli olan her şey doktor kontrolünde uygulanacak ve böylece bebeğin sağlık problemi olmadan dünyaya gelmesi sağlanacaktır. Gebelik takibi doktor kontrolünde olmadığında bebekte çeşitli semptomların görülmesi, annede farklı sağlık sorunlarının yaşanması söz konusu olabilir.
Hafta Hafta Gebelik Takibi
Gebelik takibinin yapılmasında diğer bir detay ise özellikle hamileliğin aşama aşama olarak annelerde hangi değişiklikler yaratacağı ve bu konuda alınabilecek önlemleri izlemektir. Hamilelik genelde hafta üzerinden takip edilir ve gebelik takibi yapan kişilerin her ay içerisinde hafta hafta yaşanacakları öğrenebilmektedir. Hamileliğin her haftasında bebekte farklı bir gelişim görülür. Her hafta bebeğin ulaşması gereken ağırlık ve uzunluk belirlidir. Bu bakımdan yapılacak gebelik takibi ile birlikte bebeğin gelişimi de yakından takip edilerek herhangi bir gerileme ya da ilerleme varsa farklı testler yapılarak durumun normal olup olmadığı tespit edilmeye çalışır. Bu bakımdan gebelik takibi çok basit gibi görünse de bebeğin tüm yaşamsal fonksiyonlarının yolunda olup olmadığı gebelik takibi ile görülebilir. Tüp bebek cinsiyeti belirleme işlemi ayrıca itina ile yapılmaktadır.
Gebelik takibinde farklı raporların sonuçları da kişilere verilir. Gebelik sonuna kadar tüm bu belgelerin saklanması ve gerekli görüldüğü takdirde teslim edilmesi gerekir. Bu sayede aynı testlerin tekrar tekrar yapılmasına gerek kalmadan sonuçların rapor üzerinden öğrenilmesi sağlanabilir. Özellikle 9 ay sürecek hamilelik boyunca sürekli doktor kontrollerinin yapılması gerekir. Bu sırada da sürekli farklı testler ve kontrol raporları verilecektir. Gebelik takibi sırasında bu tür detaylara da dikkat edilmelidir.
Güncellenme Tarihi : 3.1.2017 16:43