'Enerji devleri 10 yıl içinde gelecek'
Alternatif enerjisi çalışmalarıyla Nobel'e aday gösterilen Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. Veziroğlu, 'gizli serveti' anlattı: Petrolün 30 yıl ömrü kaldı. 2074'te dünyada hidrojen medeniyeti başlayacak. Petrol devleri hazırlık yapıyor.
İstanbul'a hidrojenli belediye otobüsleri
10 yıl içinde başta Amasra, Karadeniz'e üs kuracaklar. En ucuz yöntem Karadeniz'in 60 metre altındaki hidrojen sülfürü hidrojene dönüştürmek. AB, hidrojene hazırlığa 5 milyar Euro ayırdı. Sarıyer'de dünyanın her yerinden bilim adamlarını ağırlayacak araştırma merkezi kuruluyor. İlk deneme ise 2 yıl içinde İstanbul'da 12 belediye otobüsü ile başlıyor.
Karadeniz'den dünyaya hidrojen ihraç edeceğiz
Geleceğin enerjisi olarak görülen hidrojende Türkiye çok şanslı. Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu'na göre önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye Karadeniz'in derinlerindeki hidrojeni tüm dünyaya ihraç eder duruma gelecek
Dünyada hidrojen enerjisinin fikir babası, alternatif enerji kaynakları ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel'e aday gösterilen Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Karadeniz'in 60 metre derinliğindeki sularda çok miktarda hidrojen olduğunu belirterek, 'Önümüzdeki 10 yıl içinde büyük petrol devleri, Amasra başta olmak üzere tüm Karadeniz kıyısına hidrojen üretim merkezleri kurabilir. Türkiye yakın gelecekte tüm dünyaya Karadeniz'den hidrojen ihracat eder hale
gelecek' dedi.
Karadeniz'in derinlerinde bulunan hidrojen sülfürden hidrojen üretmenin diğer yöntemlerden daha kolay ve ucuz olduğunu açıklayan Veziroğlu, 'Bu alanda Rusya, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'da da AR-GE çalışmaları yapılıyor. Ancak Rusya tarafı sığ ve asıl maden bizim kıyılarımızda. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ya da özel sektör yatırım yaparak ticari anlamda hidrojen üretebilir. Dünyanın gelecek enerjisi hidrojen Türkiye'den borularla Avrupa ve Ortadoğu'ya gönderilir. ABD ve Japonya için de sıvı halde hidrojen ihraç edilir' diye konuştu.
Hidrojenin rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklardan üretilen enerjilerin aktarılması ve saklanmasında kullanılan sentetik bir yakıt olduğunu belirten Veziroğlu'na göre, petrolün ömrü 30 yıl sonra bitecek ve 2074'te dünyanın hidrojene dönüşümü tamamlanacak.
YENİ BİR MEDENİYET
Gelişmiş ülkelerin özendirici kanunlarla süreci hızlandırabileceğine de dikkat çeken Veziroğlu, ilk adımlarının atıldığı 'hidrojen medeniyeti'ni şöyle anlattı: 'Hidrojen son yakıt olacak, ilelebet kullanılabilecek. Çevre kirliliğini ortadan kalkacak. Hidrojen yeraltından borularla iletileceğinden elektrik direktleri ve trafoların oluşturduğu görüntü kirliliği yokolacak. Evlerin tüm ısınma ve enerji gereksinimi hidrojen sitemi ile sağlanacak. Arabalar petrol ile değil hidrojen yakıt pilleri ile çalışacak, herkes garajında araba yakıtını doldurabilecek. Şehirlerarası yollara hidrojen dolum istasyonları açılacak, bu istasyonların 50 tanesi deneme amaçlı hizmet veriyor. Cep telefonları laptoplar küçük yakıt pilleri ile daha uzun süreli kullanılabilecek. Her ülke kendi enerjisini yaratacak, ekonomik büyüme hızlanacak. Airbus 2015'te uçacak hidrojen yakıtlı uçak projesi üzerinde çalışıyor. Böylece yakıt yükü azalcak ve uçak biletleri ucuzlayacak.'
PETROLCÜLER YATIRIMDA
1974'te hidrojen enerjisi fikrini ilk ortaya attığında kendisine 'Hidrojen Romantiği' diyen petrol devlerinin bugün hidrojene yatırım yaptıklarını anlatan Veziroğlu, 'Petrol şirketleri açıklamıyorlar ama milyar dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Japonya, 2020 yılına kadar hidrojene geçmeyi planlıyor, 1975-95 arasında 4 milyar dolar harcadı. İzlanda hükümeti de 2030'da sadece hidrojeni kullanma kararı aldı. Avrupa Birliği de 2003 yılı itibarıyla 5 milyar Euro kaynak ayırdı. ABD de hidrojene AB'ye benzer bir yatırımı öngörüyor, hidrojenli otomobiller için 1.7 milyar dolar ayrıldı' diye konuştu.
Dünyanın hidrojen merkezi İstanbul Boğazı'na kurulacak
ABD Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü'nün de kurucusu Veziroğlu, BM Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Araştırma Merkezi'nin (ICHET) İstanbul'da kurulmasını sağlamış. ICHET ile Türkiye'nin tarihi bir fırsat yakaladığını aktaran Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, 'Hidrojen merkezi hangi ülkedeyse o ülke gelecekte söz sahibi olacak. Hükümetimiz hidrojeni çok destekliyor, alternatif enerjileri destekleyen özendirici tedbirler de getirildi. Hükümetin 5 yıl için arsa, altyapı gibi kuruluş faaliyetleri için 40 milyon dolar yatırım yapılması gerekiyor. Merkezin inşaası 4 yıl sürecek. Merkezi İstanbul'un en güzel yerinde Sarıyar'de kuracağız. Merkez bitince 150 kişinin çalıştığı ve dünyanın her yerinden bilimadamlarını ağırlayan bir kampüs havasında olacak' dedi.
Veziroğlu, ICHET olarak şimdiden 4 projeye start verdiklerini açıklayarak, projeleri şöyle açıkladı: ' 4 kıtada 4 pilot projeye başlıyoruz. Asya'da Çin'de küçük bir kasabanın tüm enerji ihtiyacı su ve bağlı olarak hidrojenden sağlanacak. Arjantin'de rüzgar enerjisi ile ve Afrika'da güneş enerjisi ile hidrojen enerjisini birleştirerek iki kasabanın enerjisini yaratacağız. Türkiye'de ise İstanbul'da hidrojenli otobüsleri iki yıl içinde hizmete sokacağız. Gebze Teknoloji Üstü şu an bu alanda çalışıyor. İstanbul'da 8'i hidrojen yakıt pilli ve 4'ü içten yanmalı motorlu 12 otobüs toplu taşımacılıkta kullanılacak. Projenin maliyeti 20-30 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Tüm bu projelerin finansmanı Birleşmiş Milletler tarafından hibe olarak verilecek' dedi.
Vestel cep telefonu pili için çalışıyor
Türkiye'de üniversitelerin yanında özel sektöründe hidrojen enerjisi ile ilgilenmeye başladığını açıklayan Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, 'Elimsan Şirketler Topluluğu ve EAE, konutlar için yakıt pili üzerinde çalışıyorlar. Zorlu Grubu'na bağlı Vestel de cep telefonlarında kullanılacak yakıt pili teknolojisini geliştiriyor. Bugün kullandığımız telefon şarjlarından daha uzun ömürlü olacak yeni yakıt pillerini Vestel önümüzdeki yıl piyasaya sürmek istiyor' dedi. Eka Elektronik , hidrojen enerjisi konusunda öncü Kanadalı Ballard firması ile işbirliği yaparak başta medya ve telekomünikasyon alanlarında kullanmak üzere hidrojen pilli orta ebatlı yakıt pilleri üretiyor. Eka Elektronik 2005 yılı başında 1 Kw'lık güçle 8.5 saat çalışabilen pillerden denemeleri amacıyla Turkcell ve Telsim'e göndermeye hazırlanıyor. Ayrıca Tübitak-Mam, Tofaş, Arçelik, Ford ve TTGV işbirliğinde, 4 yıl sürecek 3000 Euro maliyetli PEM yakıt pili uygulamalarına 2003 yılı Ekim ayında start verdi.
Petrol kaynaklarının tükenmesiyle özel sektör 'alternatif enerji' kaynaklarına döndü. Mercedes, Ford, Toyota ve Chrysler, hidrojen ile çalışan iki kat daha hızlı ve güvenli araç üretimi projelerini yürütüyor. General Motors, hidrojenli otomobil için 1 milyar dolar yatırım yapıyor. Havacılıkta da Airbus, 2015'te hizmete girecek hidrojen yakıtlı uçak projesine start verdi.
Elimsan, satış yapmaya başladı
Elektrik dağıtım cihazları üreten Elimsan Şirketler Topluluğu, hidrojen enerjisi ile çalışan bir yakıt pili üzerine çalışıyor. Elimsan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcı, 'Ürettiğimiz hidrojen yakıt pili bulaşık makinesi boyutlarında ve 5KW'lık gücü ile bir konutun tüm ısınma ve enerji ihtiyacını karşılıyor. İlk yakıt pilimizi Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne sattık. Ürünümüzün fiyatı 28 bin dolar ancak üretim arttıkça fiyatların düşüceğini öngörüyoruz. Şirket olarak hidrojen enerjisinin kamuoyuna tanıtılması için kongreler düzenliyoruz ve ücretsiz dergi çıkarıyoruz. Almanya'dan getirdiğimiz eğitim setlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na hediye ettik. 13-15 Temmuz 2005'te Uluslararası Hidrojen Enerjisi Kongre ve Fuarı'nı İstanbul'da yapacağız' dedi.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:14