
GELİBOLU BELGESELİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
MÜRVET ÇAĞLAYAN
BALIKESİR- Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde ANAP'lılar tarafından Çanakkale Savaşı'nı konu alan Gelibolu belgeseli hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Anavatan Partisi (ANAP) Altınoluk Belde Başkanı Murat Tuna, belgesel hakkında Edremit Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurunda bulundu. Tuna, filimde Çanakkale destanına yönelik hiçbir kayda rastlamadığını ileri sürerek, "Film, Oliver ile Coni kardeşlerinin mektuplarından ibaret. Kurtuluş Savaşı'nın temelini oluşturan Çanakkale destanını bu kadar yaralayan, basite indirgeyen bir eser yoktur. İngiliz, Yeni Zelanda, Avustralya askerlerinin anıları ile süslenmiş bir belgeseldir" dedi.
Çanakkale destanını kullanarak rant sağlamaya kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Tuna, "Belgeseli heyecanla izleyeceğimi düşünürken, yalnızca mektuplardan ibaret olduğunu gördüm. Türk milletinin bir ferdi olarak, Çanakkale destanında Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale kahramanı Koca Seyit'e az yer verilmesi ağrıma gitti. 250 bin Çanakkale şehidinin naaş yerine, kokuşmuş cesetlerden bahsedilmiş. Bu da beni çok üzdü. Yönetmen ve yapımcı Tolga Örnek, bunu Gelibolu belgeseli değil de, Oliver ve Coni belgeseli olarak yapmalıydı" diye tepki gösterdi.
Belgeselinin kendini rahatsız ettiğini ve yayından kaldırılması için hukuk yoluna başvurduğunu söyleyen Tuna, belgesel ne kadar az insan tarafından izlenirse Çanakkale tarihinin o kadar az yara alacağına inandığını ifade etti. Kendisinin iyi bir sinema izleyici olduğunu savunan Tuna, bu belgeselin misyoner çalışmalarından daha zararlı olduğunu öne sürdü.