İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 25 - 34 yaş arasındaki kullanıcıların yarısı, cep telefonu olmadan yaşayamayacaklarını belirtiyorlar.
Araştırma sonrası yayınlanan raporda pek çok gencin cep telefonunu kaybetmeyi büyük bir kayıp olarak gördüğü, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 46’sının “cep telefonları olmadan yaşayamayacağını” söylediği belirtildi. Rapora göre gençler cep telefonunu konuşmaktan çok mesajlaşmak için kullanıyorlar.
Henley İşletme Koleji tarafından gerçekleştirilen araştırmaya katılan cep telefonu kullanıcılarının üçte bir cep telefonlarının melodilerini kişiselleştirdiklerini belirtirken, kullanıcıların yüzde 12’si cep telefonlarının kapaklarını değiştirmişler.
Araştırmanın derinlikli olarak gerçekleştirilen bölümünde yaratılan üç farklı gözlem grubunda yer alan kullanıcılar, cep telefonu kullanım alışkanlıklarına göre üç farklı kullanıcı tipinin özelliklerini sergiliyorlar.
Bu gruplar sırasıyla Siborglar, bağımlılar ve bağlılar.
SİBORGLAR
Cep telefonsuz hayatın nasıl bir şey olduğunu bile hatırlamayan bir neslin temsilcisi bu grup cep telefonunu vücutlarının bir uzvu gibi görüyorlar ve ellerinden cep telefonunu eksik etmiyorlar. Siborgların en büyük tutkusu diğer siborlarla kesintisiz olarak mesajlaşmak.
BAĞIMLILAR
Özel ve sosyal hayatlarını organize etmek için cep telefonuna yoğun olarak bağımlı olan bu grup, GSM telefonlarını mesajlaşmak yerine daha çok konuşmak için kullanıyorlar ve Siborglar gibi telefonu kendilerinin bir parçası olarak değil önemli bir araç olarak algılıyorlar.
BAĞLILAR
Cep telefonuna ve GSM bağlantısına sahip olmalarına karşın telefonu daha çok iş ve acil durumlarda kullanan ve mümkün olduğunca özel hayatlarının dışında tutan bu grup, nadiren tekst mesajı gönderiyor ve telefonu hayatın merkezinde görmenin anlamsız olduğunu düşünüyor.
Araştırmayı yöneten akademisyenler arasında yer alan Michael Hulme, “Geçen üç yıl içerisinde cep telefonlarına olan bağımlılıkta hızlı bir artış yaşandığının kanıtlarını görüyoruz. Bu bağımlılık sadece kullanım yoğunluğundaki artışla alakalı ceğil, duygusal bir bağımlılıkta yaşanıyor.” sözleriyle gençlerin cep telefonlarına duygusal olarak da bağlandıklarını öne sürüyor.
Hulme cep telefonun kullanıcıları için bir iletişim cihazı olmaktan öte ifade ettiklerini şöyle özetliyor: “İnsanlar cep telefonlarını kendilerinin ve statülerinin bir yansıması olarak görüyorlar, hayata karşı nasıl hissetiklkerini göztermek için cep telefonlarını bir simge olarak kullanıyorlar, günlük hayat tecrüberlerine bir artı katmak istiyorlar.”
(ntvmsnbc)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:58