Gündem
  • 11.10.2008 01:29

GENELKURMAY 2. BAŞKANI DA TEKZİP ETTİ!..

Hem 'mali yetersizlik' yalanlaması hem de Babaoğlu'nun şehit haberlerini öğrendiği saatle ilgili birbirine uymayan açıklamalar Genelkurmay Karargahı ile kuvvet komutanları arasında iletişim olmadığı izlenimini verdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un kamuoyunu daha iyi bilgilendirmek için kurduğu İletişim Daire Başkanlığı, son günlerde yaşanan iki önemli iletişim kazasıyla tartışmaların odağına oturdu. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral. Hasan Iğsız'ın 17 askerin şehit olduğu Aktütün baskını sonrası yaptığı 'mali yetersizlik' açıklamasına dün yapılan basın bilgilendirme toplantısında Genelkurmay'dan yalanlama geldi. Karakolların taşınmasının gecikmesinin mali yetersizliğe bağlanmasına karşı çıkılırken "Önemli güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında hiçbir zaman mali kaynak sorunu olmamıştır" dedi.
Resmen yalanlama
Karargahta yaşanan ikinci büyük iletişim kazası ise Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun odağında bulunduğu golf tartışmaları oldu. Cuma günü saat 12.00'da başlayan ve gece yarısına kadar süren Aktütün baskınında 17 askerin şehit düştüğü haberini Cumartesi günü öğle saatlerinde öğrendiğini söyleyen Babaoğlu'nun bu açıklaması da Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamayla resmen yalanlandı.
Genelkurmay, Antalya'da düzenlenen Golf Turnuvası'na katılan Babaoğlu'nun şehitlerin haberini Cumartesi günü akşam saatlerinde öğrendiğini açıkladı..
Karargahta neler oluyor?
Hem 'mali yetersizlik' yalanlaması hem de Babaoğlu'nun şehit haberlerini öğrendiği saatle ilgili birbirine uymayan açıklamalar Genelkurmay Karargahı ile Kuvvet Komutanları arası iletişim olmadığı izlenimi verdiği gibi komuta kademesinde de zafiyet görüntüsüne neden oldu. Komutanlar arasında yaşanan bu iletişim kopukluğunun nedenlerinden biri olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un göreve geldikten sonra atadığı ve 5 başkan yardımcılığından oluşan özel ekipten kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Genelkurmay Karargahı'na gelen tüm istihbarat ilk önce Başbuğ ve Iğsız'ın kontrolündeki bu ekibe ulaşıyor. Burada değerlendirilen bilgilerden ancak istenildiği kadarı istenildiği zaman komuta kademesindeki diğer komutanlar ile paylaşılıyor.
Geç bilgilendirme sorunu
Babaoğlu'nun son operasyondan bu kadar geç bilgi sahibi olmasının golf sevdasından çok Genelkurmay'da oluşturulan bu yapının geç bilgilendirmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Başbuğ'un yeni başkanlıklar oluşturmadan önceki uygulamada ise gelen istihbarat karargah ve komuta merkezlerine eşzamanlı olarak bildiriliyordu. Komuta kademesinde istihbaratın eş zamanlı olarak paylaşılamaması da çok önemli başka bir gerçeği de gözler önüne seriyor. Bu durumun Aktütün Sınır Karakolu'na yapılan saldırının öncesinde önleyici çalışmaların yapılmasını ve sonrasında sıcak takibin yapılarak teröristlerin etkisiz hale getirilmesini de geciktirdiği ifade ediliyor.
Başbuğ’a imaj danışmanı
İletişim konusunda TSK’da yeni bir dönem başlatacağını ilan eden Orgeneral Başbuğ’un kamuoyuyla doğru iletişim kurabilmek konusunda ilginç bir isimden de yararlandığı belirlendi. Bu isim Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Nuran Yıdız. Siyasal iletişim uzmanı olarak da bilinen Yıldız, ünlü politikacıların imaj danışmanlığını yapmıştı. (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:31

İLGİLİ HABERLER