EVRİM ÖCAL
WASHİNGTON - Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul'da bugün meydana gelen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet dilediğini belirterek, "Çok önemli ve ciddi olaylarla karşı karşıyayız" dedi.
18. ABD-Türkiye Yüksek Savunma Grubu toplantılarına katılmak üzere geçtiğimiz pazar günü ABD'ye gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Başbuğ, "Yüksek sayıda yaralıların olduğunu öğrendim. Bu gerçekten çok ciddi bir durum. Bu durum, Türkiye'deki aynı tip üçüncü saldırı gerçekten çok önemli olaylarla karşı karşıya kaldığımızı ifade edebilirim. Nedir, arkasında kim vardır? Bu konularda yorum yapacak bilgiye sahip değilim" diye konuştu.
ABD'deki programı çerçevesinde, ABD'de Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Peter Pace ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Hadley ile Irak, Kıbrıs gibi konuları görüşen Orgeneral Başbuğ, toplantılar ve ikili görüşmelerde ABD tarafının Türkiye'nin bazı konulara yapmış olduğu tekliflere çok sıcak ve olumlu yaklaştığını belirtti.
Washington'da, Türk-Amerikan Konseyi'nin düzenlediği kahvaltı toplantısı ardından basına görüşmeleriyle ilgili bilgi veren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:
"İnanıyoruz ki Türkiye-ABD ilişkileri çök güçlü, küçük olaylarla zarar görecek ilişkiler değil. Türk-ABD ilişkilerine kısa vadeli defter açısından bakmamak, en azından orta vadeli, uzun vadeli ilişkiler acısından bakmak lazım."
Türkiye'nin, Irak konusunda ABD'ye karşı bütün desteğini gösterdiğini, ancak neticede bu noktaya gelindiği belirten Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Türkiye istikrar gücüne askeri katılım dışında da çok şey yapabilir. Bunları kendilerine ifade ettik ve bu düşüncemiz çok iyi karşılandı. ABD tarafından neler yapabileceğimiz konusundaki teklifleri bekliyoruz."
"PKK'YA KARŞI YAPILACAK MUHTEMEL HAREKATIN DETAYLARINI GÖRÜŞECEĞİZ"
"İşbirliğine açık olduklarını gördüm ve bundan çok memnun olduğumu ifade edebilirim" diye konuşan Orgeneral Başbuğ, ABD ile PKK'ya karşı yapılacak muhtemel harekatın detayları üzerinde çalışmaya başlayacaklarını söyledi.
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Peter Pace'ın Aralık ayının ilk haftası Türkiye'ye geleceğini açıklayan Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Kendisiyle PKK'ya karşı yapılacak muhtemel harekatın detaylarını görüşeceğiz. General Pace'ın ve özellikle ABD Savunma Bakanlığı'nın bu konuda çok ciddi olduğunu tespit ettiğimi size açıkça ifade ederim."
PKK'ya karşı harekatın zamanının da Pace'ın ziyareti sırasında belli olacağı kaydeden Orgeneral Başbuğ, Aralık ayında General Pace'ın ziyaretini Avrupa'daki Amerikan Kuvvetleri Komutan Yardımcısının ziyaretinin takip edeceğini belirterek, "2 üst düzey Amerikan askeri yetkilisinin Türkiye'ye gelmesi de, PKK konusunda ABD'nin ciddiyeti olarak yorumlanabilir. Biz öyle görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığının nedeninin PKK terör grubunun o bölgedeki varlığı olduğunu ABD'li yetkililere açıkça belirttiklerini söyleyen Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Bu varlık tam istediğimiz anlamda ortadan kaldırılırsa, bundan biz silahlarının teslim edilmesini ve örgüt teröristlerinin Türkiye'ye teslim edilmesini kastediyoruz,
Kuzey Irak'ta bulunmamızın nedeni ortadan kalkacaktır. Ben bu konuda ABD'nin önümüzdeki aylarda ciddi eylemlere kalkacağını anladım."
Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin Irak ile ilgili menfaatlerinin 2 temele dayandığını, bunlardan birinin Irak'ın hem topraklarının hem de bütünlüğünün muhafaza edilmesi, diğerinin ise Kuzey Irak'taki PKK terörist grupların varlığı olduğunu belirtti.
Orgeneral Başbuğ, Kuzey Irak'taki PKK varlığını ABD'li yetkililere açıkça ifade ettiklerini kaydetti.
Orgeneral Başbuğ, ABD'li yetkililere Türkiye'nin Irak üzerinde herhangi gizli bir ajandası olmadığını belirttiklerini ve aynı şekilde ABD tarafının da aynı güvencenin alındığını sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:05