
GENELKURMAY'DA BAŞBUĞ DÖNEMİ!..
Genelkurmay Başkanlığı'na Orgeneral İlker Başbuğ atandı. Şûranın sürprizi ihraç kararı çıkmaması oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni komuta kademesi belli oldu. Yaş haddinden 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Yeni komuta kademesi de Başbuğ’un ekibi olarak değerlendirildi. Uzun yıllardır ilk kez bir Yüksek Askeri Şûra toplantısından ihraç kararı çıkmadı. Yüksek Askeri Şûra, 1 Ağustos’ta başladığı çalışmalarını dün tamamladı. YAŞ kararları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunuldu. Gül tarafından onaylanan kararlar kamuoyuna açıklandı.
26. Genelkurmay Başkanı oldu
Buna göre, Orgeneral Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı oldu. Başbuğ’dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner getirilirken, Koşaner’in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık atandı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın yerine atandı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise Iğsız'ın yerine 2. Ordu Komutanlığı'na getirildi.
Ataç ve Babaoğlu 1 yıl görev yapacak
Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na atanırken Ege Ordusu Komutanı da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu oldu. Hayri Kıvrıkoğlu, Kıvrıkoğlu ailesinden orgeneral seviyesinde hizmet yapan 3. isim oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevini ise 4. Kolordu Komutanlığıíndan bu göreve atanan Korgeneral Aslan Güner yürütecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek.
En çok yükselme Kara Kuvvetleri’nde
Şûra kararlarına göre, 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Yükselmelerin büyük bölümü Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde gerçekleşti.
FELSEFECi PAŞA
Kuleli Lisesi'nde arkadaşlarının "mareşal" dediği Başbuğ, Manastırlı bir ailenin çocuğu. Emekliye ayrılan Org. Büyükanıt gibi o da Fenerbahçe taraftarı. Felsefe ve sosyolojiye meraklı, geniş bir klasik müzik arşivi var. Dört yıl olan Genelkurmay Başkanlığı görevini yaş haddi nedeniyle 2 yıl yürütecek olan Orgeneral Başbuğ’un portresi ise şöyle:
Manastır’dan göç
Anne ve babası Makedonya'nın Manastır ilinden Afyon'a göç etti. 29 Nisan 1943'te Afyon'da dünyaya geldi. İlkokula Cumhuriyet İlkokulu'nda başladı. Babası Süleyman Bey, İlker henüz 7 yaşlarındayken, verem nedeniyle vefat etti. Annesiyle birlikte dedesinin evine yerleştiği için 27 Ağustos İlkokulu'na geçti ve buradan mezun oldu.
Ortaokul için Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ile Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da mezun olduğu Afyon Lisesi'ne gitmeye başladı. 1955'te İstanbul'a Kuzguncuk'a taşındılar. 5-6 Eylül olaylarını burada yaşadı. Üsküdar'daki Fıstıkağacı Okulu'na kaydoldu. Dedesi, anneannesi, dayısı ve teyzeleriyle büyüdü.
Oğlum kurtuldu
Dedesinin emekli, annesi Makbule Hanım'ın da dul maaşıyla geçiniyorlardı. Parlak bir öğrenciydi. Kuzguncuk'ta gezen Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin üniformaları ve fiyakalarından etkilendi. 1957 yılında aynı ortaokuldaki en yakın arkadaşı Tamer ile birlikte Kuleli Askeri Lisesi'nin sınavına girip, kazandılar. Annesi Makbule Hanım çok sevinmiş ve "Oğlum kurtuldu" diyerek dualar etmişti. 1960'ta Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun oldu, Ankara'daki Kara Harp Okulu'na başladı. Derslerinde başarılıydı. Arkadaşları pek ders çalışmadığını ama zeki bir öğrenci olduğunu söylüyor.
Şark’tan sonra Ankara
Harp Okulu'ndan sonra Piyade Okulu'na devam etti. Başbuğ, 1966'da Iğdır ile Doğubayazıt arasındaki Suveren mevkiine atandı. Başbuğ, Şark hizmetinin ardından 1968’de Sevim Hanım ile evlendi. Başbuğ'un tayini, Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na çıktı. Önce Feride, sonra da Murat ismini verdikleri çocukları dünyaya geldi.
Başarılı komutan
1995'te , PKK'ya karşı gerçekleştirilen ve 37 gün süren Çelik 1 Operasyonu'nda planlayıcıydı. Operasyona 35 bin asker, 10 bin korucu katıldı. 22 Ekim 1993'te Diyarbakır'ın Lice ilçesi teröristler tarafından ablukaya alınmıştı. Açılan ilk ateş sonrası Tuğgeneral Bahtiyar Aydın vuruldu. Bu sırada içinde Tümgeneral İlker Başbuğ ve Korgeneral Hasan Kundakçı'nın da bulunduğu helikopter Lice üzerinde uçuyor ama kanas ateşine maruz kalıyordu. Bu durumda alçalarak 55 yaralı askerin bulunduğu okulun bahçesine indiler. 14 saat teröristlerle çatıştılar.
PiLOTLUĞU KAZANDI AMA
Kara pilotluğunu kazandı. Kursta gayet iyi olmasına rağmen kendi isteğiyle ayrıldı. Piyade olarak devam etti. Kurmay olmayı tercih etti. Akademiyi birincilikle bitirdi. Annesi Makbule Hanım, böbrek yetersizliği nedeniyle, 1988'de vefat etti. Kuleli Askeri Lisesi'nin sevilen felsefe öğretmeni Ali Rıza Koralp'in etkisiyle felsefeye merak saldı. Ayrıca sosyoloji ve uluslararası diplomasi konusunda teknik okumalar yapıyor.
25 Eylül 2006'da Kara Harp Okulu eğitim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmadaki entelektüel referanslar, kavramlar, isimler kullanarak bu yönünü ortaya koydu. Filmler ve tiyatro da bir başka ilgi alanı. Geniş bir klasik batı müziği arşivi bulunuyor. İlker Başbuğ'un, alt rütbeli subaylarla ilişkisi oldukça iyiydi. Birçoğu ona "hocam" diye hitap ediyordu. Bunda Kara Harp Akademisi'nde (1975-1981) öğretim üyeliği yapmasının etkisi vardı.
İLK KEZ İHRAÇ KARARI ÇIKMADI
Yüksek Askeri Şura’nın bu yıl yapılan toplantısında en ilgi çekici kararlardan birisi hiç ihraç kararı çıkmaması oldu. Böylece YAŞ tarihinde bir ilk yaşanmış oldu. Bugüne kadar önce ihraçları toptan açıklayan, daha sonra ise genel disiplinsizlik ve irticai faaliyetler olarak iki ayrı kalemde ihraç açıklayan Yüksek Askeri Şûra, bu yıl ise hiç ihraç açıklamadı.
Böylece 2003 yılından beri her YAŞ sonunda ihraç kararlarına, "Hukuki itiraz yolu kapalı olduğu" gerekçesiyle şerh koyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün bu yıl şerh koymasına da gerek kalmadı. Ancak özellikle Ergenekon soruşturması sebebiyle TSK’dan bazı ihraçların olabileceğine ilişkin beklentinin gerçekleşmemesi dikkat çekti.
Kaynaklar, henüz soruşturmanın çok yeni olması ve muvazzaf subaylarla ilgili durumun netlik taşımaması sebebiyle ihraç kararı alınmamış olabileceğini, irticai faaliyet tespit edilmemiş olmasının da dikkat çekici olduğunu dile getirdiler. Ancak bu yıl içinde yapılacak ikinci YAŞ’ta ihraç kararı alınabileceğinin de altı çizildi. İlk kez bir YAŞ Toplantısı’nda ihraç kararı alınmadı. 1990 yılından itibaren YAŞ’ta bin 588 ihraç kararı alınmıştı.