Gerilim tırmanıyor! Sokaklar yine karıştı...

2 dk okuma
Gerilim tırmanıyor! Sokaklar yine karıştı...

Hızlı Özet

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı pazar günü gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alınan 49 kişiden 44'ünün "ayaklanma çıkarmak"la suçlanması üzerinegöstericiler yeniden polisle çatıştı.






Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı pazar günü gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alınan 49 kişiden 44'ünün "ayaklanma çıkarmak"la suçlanması üzerinegöstericiler yeniden polisle çatıştı.



"South China Morning Post"un haberinde, Çin'e iade yasa tasarısına karşı protestoların sürdüğü Hong Kong'da, pazar gecesi güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda gözaltına alınan 49 kişiden 44'üne "ayaklanma çıkarmak" suçlamasının yöneltildiği bildirildi.





Bunun üzerine Kwai Chung Polis Karakolu önünde bekleyen göstericiler ile polis arasında yeniden çatışma yaşandığı ifade edildi.





Bazı protestocuların binaya ve polise yumurta, şişe ve şemsiye fırlattığı, polisin de kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandığı belirtildi.





Protestocuların, pazar günkü olaylarda gözaltına alınan kişileri, "gözaltına alındıkları sırada yalnızca Hong Kong'u koruyan onurlu aktivistler" olarak nitelendirdikleri kaydedildi.





Karakolun önündeki yüzlerce göstericinin büyük bölümünün siyah giyindiği ve yüzlerinin maskeli olduğu, bazılarının emniyet görevlilerine hakaret ettiği ileri sürüldü.





Diğer yandan, söz konusu 44 kişinin, yasa tasarısına karşı protestoların başladığı günden bu yana "ayaklanma çıkarmak"la suçlanan ilk protestocu grup olduğu ifade edildi.





En az 16 kişi yaralanmıştı



Polisin dün gözaltına alındığını duyurduğu şüphelilerin, izinsiz gösterilere katıldığı ve suç aletleri bulundurduğu ileri sürülmüştü.





Polis sözcüsü Yu Hoi-kwan, bazı protestocuların eylemlerini, korkulukları sökmek, metal levhaları ve tuğlaları fırlatmaktan geniş çaplı kundaklama ve yıkıma kadar tırmandırdığını belirtmişti.





Polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle göstericilere müdahale ettiği çatışmalarda en az 16 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.





Çin'e iade tasarısı



Hong Kong'da hüküm giyen veya hakkında suçlama bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu.





Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısı taşıyor.





Muhalifler yasanın çıkması halinde, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.





Tasarı askıya alınmıştı



Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, 15 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıklamıştı.





Protestolara yol açan yasal düzenleme süreciyle ilgili özür dileyen Lam, tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceğini belirtmişti.





Hong Kong'un statüsü



Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.





İmzalanan ortak deklarasyon ile Hong Kong'a, 2047'ye kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.



Gösterilerine devam eden protestocuların önde gelenleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etmişti.



 




Bu haber 343 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump, İran savaşındaki ABD askerlerinin ölümlerini önceki çatışmalarla karşılaştırdı.
Dünya

Trump, İran savaşındaki ABD askerlerinin ölümlerini önceki çatışmalarla karşılaştırdı.

Başkan Donald Trump Salı günü, İran savaşı sırasında ölen ABD askerlerinin sayısını önceki çatışmalarda ölenlerin sayısıyla karşılaştırarak, popüler olmayan savaşının maliyetinin -zaman ve Amerikan hayatları açısından- diğer çatışmalara kıyasla çok daha az olduğunu savundu.

Habervitrini14347 Görüntüleme
 enflasyon yükseldikçe daha fazla Amerikalı hırsızlık vakası bildiriyor.
Dünya

enflasyon yükseldikçe daha fazla Amerikalı hırsızlık vakası bildiriyor.

İran, ABD ordusunun İran askeri altyapısına yönelik 10. gecede de art arda saldırılar düzenlediğini açıklamasının ardından Salı günü Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün'deki ABD varlıklarını ve Hürmüz Boğazı'ndaki bir gemiyi hedef aldığını söyledi. Bölgedeki herhangi bir ABD üssünün vurulduğuna dair henüz bir teyit gelmedi.

Habervitrini14390 Görüntüleme
Yersen.. Hegseth: İran savaşının bugüne kadar 37,5 milyar dolara mal oldu
Dünya

Yersen.. Hegseth: İran savaşının bugüne kadar 37,5 milyar dolara mal oldu

ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Dan Caine bugün Kongre önünde çatışmayla ilgili ifade verdi.

Habervitrini9643 Görüntüleme
ABD’nin İran’daki yeni hedefi! Nükleer santrifüjler bakın nerede?
Dünya

ABD’nin İran’daki yeni hedefi! Nükleer santrifüjler bakın nerede?

İran'a yönelik saldırılarına aralıksız devam eden ABD, gözünü bölgenin kritik noktası olan Kazma Dağı'na dikti. Pentagon'un bölgedeki yeni hedefi olan Kazma Dağı, Tahran için stratejik bir nokta olarak ön plana çıkıyor. İran’ın, Natanz Nükleer Santrali’nde 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen sabotaj eylemleri nedeniyle önemli santrifüjlerini güvence altına almak için Natanz’a oldukça yakın Kazma Dağı’nın içine taşıdığı iddia ediliyor. Kritik nokta, Natanz Nükleer Santrali'nin bir buçuk kilometre yakınında bulunuyor. ABD Başkanı Trump, İran'ın Kazma Dağı bölgesini çok yakında, çok güçlü biçimde vuracaklarını söyledi.

Habervitrini12270 Görüntüleme