Gündem
  • 10.9.2013 18:45

"Gerillaya ‘izci’ mi diyelim?"

VAN - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürtlerin bu ülkede hiçbir zaman sorun olmadığını, asıl sorunun devletin kendisi olduğunu savunarak, “Gerilla dediğimiz her konuşmamıza soruşturma açılıyor. Peki, biz gerillaya ‘izci’ mi diyelim? Bu zihniyetin mutlaka sorgulanması gerekiyor” diye konuştu.
Van Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Van Gölü Kültür, Sanat ve Doğa Festivali kapsamında ‘Kürdistan’da çözüm süreci’ konulu bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü filolog Doç. Dr. Şener Karataş’ın yaptığı panele konuşmacı olarak BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Tuhad-Fed Genel Başkanı Zübeyde Teker, Yazar İhsan Eliaçık ve 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can katıldı.
Panelde ilk olarak konuşan yazar İhsan Eliaçık; dillerin ve renklerin fazla ve ayrı olmasının Allah’ın ayetlerinden olduğunu belirterek tekçi davrananların Allah’ın ayetlerini inkar ettiklerini söyledi. Bu renklerin, dillerin ve kültürlerin inkar edilmesinin Allah’ın ayetlerine savaş açmak olduğunu ifade eden Eliaçık, Kürtlerin dillerinin, renklerinin ve geleneklerinin Allah’ın birer ayeti olduğunu söyleyerek, “Ancak devlet tüm bu ayetleri maalesef inkar etmiştir. Allah’ın ayetleri aynı zamanda dil, bölge, coğrafyadır” dedi.
Tuhad-Fed Başkanı ve Akil İnsanlar Komisyonu Üyesi Zübeyde Teker ise, Türkiye’nin sadece batı yakasının değil doğu yakasında da insanların yüzde 15’inin sürece karşı olduğunu söyledi. Yapılacak doğru bir bilgilendirme ile bu insanların da sürece destek vereceklerini ifade eden Teker, hükümetin oluşturduğu tek tipçilik nedeniyle sürecin tek mecraya girdiğini savunarak, “Hükümet adım atmadı, demek doğru değil ancak çok küçük adımlar attı. Attığı bu adımların da içini boşaltarak attı. Ama asıl önemli olan konu ise Kürtlerin 34 yıllık onur mücadelesi böyle merhale oluşturdu. Bugün Kürtlerin ortaya koyduğu mücadele kimliğimizin kabul edilebilir bir noktaya gelmesini sağladı. Şu an bir süreç var ama bu sürece asıl yön verecek olan halkımızdır. Halkımızın mücadelesi bu süreci belirleyecektir. Şuna kesinlikle inanıyoruz ki, devlet terörize etmediği sürece bu ülkedeki halklar asla birbirleriyle savaşmaz” diye konuştu.

“ÜLKEDEKİ TEK TERÖR VE TEK SORUN DEVLETTİR”
BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de Kürtlerin bu ülkede hiçbir zaman sorun olmadığını, asıl sorunun devletin kendisi olduğunu savundu. Kürtlerin bu ülkede terör uygulamadığını, asıl terör uygulayanın devlet olduğunu aktaran Üçer, ülkede tek terör ve tek sorunun olduğunu, onun da devletin kendisi olduğunu ifade etti. Üçer, “8 aydır çözüm projesi var ama hükümet İstanbul’a olimpiyatların verilmemesini daha çok konuştu ve tartıştı. Bu işin bu tarafını da mutlaka tartışmak gerekiyor. Türkiye’de iki taraf vardır. Bu tarafların biri hak, diğeri ise haksızlıktır. AKP hiçbir zaman Kürtlere karşı bir samimiyet içerisinde olmadı. ‘Gerilla’ dediğimiz her konuşmamıza soruşturma açılıyor. Peki biz gerillaya ‘izci’ mi diyelim? Bu zihniyetin mutlaka sorgulanması gerekiyor” diye konuştu.
Son olarak konuşan 78’liler Vakfı Başkanı ve Akil İnsanlar Komisyonu üyesi Celalettin Can ise, devlet tarafından yapılan barış çağrısının PKK’nın en güçlü olduğu dönemde yapıldığını ve devletin de bu gerçeği kabul ettiğini söyledi. Kamu Güvenlik Müsteşarı ile yaptıkları görüşmeyi anlatan Can, “Biz kendileri ile görüştüğümüzde, 'Neden böyle bir süreç başlatmak istediniz?' sorusunu sorduk, onlar da bize, ‘2012’de PKK bizi perişan etti. Yoksa istediğimiz için teröristlerle masaya oturmadık’ cevabını verdiler” dedi.
Başbakanın Kürtlerin ideolojik bir problemlerinin olduğuna inanmadığını aktaran Can, baştan beri Başbakanın bununla ilgili bir sıkıntısının olmadığını bildiklerini belirtti. Akil İnsanlar Komisyonu’ndaki incelemelerini aktaran Can, “Biz halkın bu uzun sürede ne kadar yanıltıldığını gördük. Biz aylarca bunu olumluya çevirmekle uğraştık. Hazırlanan raporların içerikleri çok iyiydi. Ben diyebilirim ki, bu raporların bu kadar iyi ve gerçekçi olması Başbakanı hayal kırıklığına uğrattı. Bugün gelinen süreç itibarıyla hükümet şu ana kadar gerekli güven verici adımları atmadı ve güven bunalımı oluşmaya başladı” ifadelerini kullandı.
KCK’nın geri çekilmeyi durdurma kararıyla ilgili de konuşan Can, “Geri çekilme savaşın tekrar başlayacağını göstermez ama hükümete çok büyük ve ciddi bir uyarıdır” dedi.
Panel öncesi ise ünlü ressam Hasan Bağdaş’ın resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Hasan Bağdaş’ın dünyaca ünlü bir ressam olduğunu ancak Kürtlerin sonradan kendisini tanıdığını belirtti. Bu değerlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Kaya, Van’a geldiği için Bağdaş’a teşekkür etti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:08

İLGİLİ HABERLER