Gündem
  • 28.9.2004 01:30

GİZLİ DENETİMLER HAVAALANLARINDAKİ GÜVENLİK ZAFİYETİNİ ORTAYA ÇIKARDI!..

Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nden önce İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon havaalanlarında gizli denetim yapan Emniyet, iki ilde büyük güvenlik zafiyetiyle karşılaştı.

İstanbul’da 28-29 Haziran’da gerçekleşen NATO Zirvesi’nden bir hafta önce İzmir ve Trabzon’daki havaalanlarında gerçekleştirilen gizli denetimde tam bir güvenlik zafiyeti yaşandığı ortaya çıktı. Terör saldırılarına karşı alınan güvenlik tedbirlerini denetleyen polis, C-4 plastik patlayıcıyı hediyelik lokum kutusu, kasetçalar ve disket gibi eşyaların içine yerleştirip meslektaşlarını atlatarak uçağa binmiş.

İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’nda gerçekleştirilen denetimde, kurşun plakalar arasında gizlenmiş C-4 plastik patlayıcı uçağın içine kadar sokulabilmiş. Denetlemelerin ardından, zirvenin sona erdiği gün İzmir’den kalkıp İstanbul’a giden bir uçakta cüzdan içine konulmuş bir patlayıcı infilak etmişti. Aynı zafiyetin iki hafta önce de Trabzon’da yaşandığı, lokum içine gizlenmiş C-4 plastik patlayıcının uçağa sokulduğu öğrenildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı ekiplerden oluşan Eğitim Araştırma Denetleme Uzmanlar Kuru-lu (EADUK), değişik periyotlarda havaalanlarında gizli denetimler yapıyor. Her denetimde Kriminal Daire Başkanlığı uzmanlarınca dizüstü bilgisayarı, gitar, koltuk değneği, James Bond çanta, radyo, ayakkabı topuğu gibi eşyaların içine büyük bir ustalıkla C-4, C-3 ve TNT gibi patlayıcılar gizleniyor. Bu patlayıcılar, x-ray cihazlarındaki polisler atlatılarak uzman ekiplerce uçağa sokulmaya çalışılıyor. Gizli denetimlerle personelin muhtemel terörist saldırılara karşı hassasiyeti ölçülüyor. NATO Zirvesi öncesi gerçekleştirilen denetimlerde, İstanbul Atatürk Hava Limanı ile Ankara Esenboğa Hava Lima- nı tam not aldı. Ancak, Trabzon ve İzmir hava limanlarında gerçekleştirilen gizli denetimlerde büyük bir güvenlik zafiyeti yaşandı.

Zirveden yaklaşık bir ay önce Trabzon Hava Limanı’nda gizli bir denetim gerçekleştirildi. Yolcu kılığındaki polis şefleri, hediyelik lokum kutusu ile disket sürücü içine gizledikleri C-4 plastik patlayıcıları uçağa sokmaya çalıştı. Polis şefleri her iki bombayı da iç hatlar girişindeki x-ray cihazından geçirmeyi başardı. Lokum kutusu ile disket sürücü içine yerleştirilmiş patlayıcılar görevli polislerce tespit edilemedi. Disket sürücü içindeki patlayıcı iç hatlar girişindeki x-ray’den geçti; ancak arındırılmış bölgedeki ikinci kontrolde yakalandı. Lokum bombalar ile denetimi gerçekleştiren polis şefi ise uçağın içine kadar ilerlemeyi başardı. Denetimlerin ardından lokum bombaların uçağa girmesinde kusuru bulunan iki polis hakkında soruşturma başlatıldı. Bir hafta sonra Trabzon’da ikinci gizli denetim yapıldı.

Bu denetimlerde ise iç hatlar girişinde hem lokum bomba hem de disket sürücü içine zulalanmış plastik patlayıcılar görevli polislerce tespit edildi. Duyarlı davranarak bombaları belirleyen iki polis ödüllendirildi.

Trabzon’un ardından ekipler İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’nda gizli bir denetim gerçekleştirdi. Denetim araçları değiştirilerek patlayıcılar bir kasetçalar ile kurşun levha içine zulalandı. Yolcu kılığındaki polis amirinin uçağa sokmaya çalıştığı bombalı kasetçalar, ilk kontrol noktasında tespit edildi. Ancak, diğer bir amirin içine C-4 gizlediği kurşun levha, iç hatların ilk girişi ile arındırılmış bölgedeki iki aşamalı kontrolden geçirilerek uçağın içine kadar gitti. Emniyet Genel Müdürlüğü bu olayın ardından ihmali bulunan 3 polis hakkında soruşturma başlattı. NATO Zirvesi’nden bir hafta önce denetlenen İzmir Adnan Menderes Hava Limanı gizli denetimlerde olumsuz not alırken zirvenin son bulduğu gün yine aynı hava limanından kalkan İzmir-İstanbul seferini yapan THY uçağının 32 No’lu koltuğuna konulan bomba infilak etti. Patlama sonrasında iki temizlik görevlisi yaralanırken Emniyet, 3 polis hakkında yeni bir soruşturma daha açtı. İzmir ve Trabzon’daki hava limanlarında gizli denetimlerde ortaya çıkan güvenlik zafiyeti NATO Zirvesi boyunca gizli tutuldu. Emniyet yetkilileri, zafiyetin personel eksikliği ve eğitim programlarının tam uygulanamamasından kaynaklandığını söyledi. Havaalanlarındaki personelin uzmanlaşması gerektiğine işaret eden yetkililer, “Diğer hava limanlarındaki polislerin yerleri sık sık değiştiriliyor. Uzmanlık alanı olarak görülen İstanbul ve Ankara hava limanlarında ise fazla bir değişiklik olmuyor. Ayrıca, iki büyük hava limanımızdaki personel eğitimi en üst düzeyde yürütülüyor.”

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER