Dünya
  • 23.6.2007 07:55

GİZLİ KATOLİK ÇIKAN BLAİR'İN 30 YILLIK HAYALİ GERÇEK OLUYOR!..

İngiltere’de Anglikan başbakan geleneğine saygı göstermek için 30 yıldır Katolik mezhebine geçmeyi erteleyen Tony Blair’in hayali sonunda gerçek oluyor. Bugün Vatikan’da Papa 16’ncı Benedikt ile görüşecek olan Blair’in 27 Haziran’da görev süresi sona erdikten sonra mezhep değiştirdiğini açıklaması bekleniyor.

SİYASET için mezhep değiştirmeyi 30 yıl erteleyen İngiltere Başbakanı Tony Blair, nihayet Katolik oluyor. Gizli gizli Katolik ayinlerine katılan, ancak İngiltere’de Anglikan başbakan geleneğine saygı göstermek için mezhep değiştirmeyen Blair, sonunda eşi Cherie’nin mezhebine geçecek. Blair’in Vatikan’da bugün Papa Benedikt ile görüştükten sonra Katolikliğe geçeceği ve bunu da görevine veda edeceği 27 Haziran’dan hemen sonra kamuoyuna açıklayacağı öne sürülüyor.

Blair-Papa görüşmesinin Ortadoğu’daki durumla ilgili olduğunu yazan İngiliz basını, bu görüşmede Blair’in kendi özel dini tercihleriyle ilgili konuları da Hıristiyan dünyasının ruhani lideriyle paylaşacağını iddia etti. Başbakanlık Konutu sözcüsü, Blair’in Katolik olacağına dair iddiaları, "konunun son derece özel olduğunu" öne sürerek yanıtsız bıraktı.

Guardian gazetesine göre Blair’in dini uyanışı en az 30 yıl öncesine dayanıyor. Başbakan olmadan çok önceleri Katolik olan eşiyle birlikte ayinlere katıldığı gibi bazen yalnız da katıldığı belirtiliyor. Çocukları da Katolik olarak yetiştirildi ve kilise okullarına gönderildi. Blair başbakan seçilene kadar dönemin Katolik kardinali Hume ile görüş alışverişlerini sürdürmüş, başbakan seçildikten sonra bu tür görüntüler vermekten kaçınmıştı.

Gazetenin güvenilir kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre Blair, son dönemde Katolikliğe Hava Kuvvetleri rahibi John Walsh tarafından hazırlanıyordu. Walsh, 4 yıldır sessizce başbakanın kır evine gid0erek Blair ailesi için cumartesi akşamları ayinler düzenliyordu. Yaklaşık 30 yıldır Katolik ayinlere katıldığı ve her cumartesi Westminster katedraline gittiği söylenen Blair’in güvenlik nedenleriyle ayinlere kır evinde devam ettiği belirtiliyor.

Tepkilerden çekinmişti

Artık anayasal bir engel bulunmadığı halde İngiltere’de bugüne kadar hiç Katolik başbakan olmamıştı. Fakat, dini inançlarını siyasi hayatının dışında tutan başbakanın birkaç konuda tepkilerden çekindiği için bunu gizlemiş olabileceği belirtiliyor. Bu nedenlerden biri Anglikan rahipleri kendisinin atıyor olması, biri de Katolik ve Protestan toplumları arasında arabuluculuk yaptığı Kuzey İrlanda barış sürecindeki rolünün zedeleneceğinden korkması.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:06

İLGİLİ HABERLER