ASO'nun önerdiği, Sanko Holding'in patronu Abdülkadir Konukoğlu gibi işadamları ve ATO'nun da desteklediği 'Gönül Havuzu' kurulması ve en az üç yıl vadeli 'Dayanışma Tahvili' önerisi TBMM'de de tartışılmaya başlandı. Bu tartışmalardan önce Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Grup toplantısında yaptığı konuşmada, 'Türkiye'yi bir anlamda eli ayağı bağlı bir ülke olmaktan çıkarmak için kimileri bir maaş, kimileri servetinin bir kısmını vermek istiyor. Bayan kardeşlerim, bacılarım 'küpelerimizi, bileziklerimizi vermeye hazırız, yeter ki bizi bir yere mahkum etmeyin' diyorlar. Dün bir memur maaşının yarısını bana gönderdi' deyince bazı milletvekilleri gözyaşlarını tutamadı.
Meclis'ten bazı görüşler şöyle:
TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin: Biz, Marmara depremi sırasında milletvekilerinin bir aylık maaşlarından kesinti yapılmasını istemiştik. Bugün de aynı şey olabilir.
Meclis Hesapları İnceleme ve Denetleme Komisyonu Başkanı Ergun Dağcıoğlu: Gönül havuzu sadece milletvekileri, yurttaşlarla sınırlı kalmamalı. İşadamları da ciddi bir biçimde destek vermeli. En önemli nokta güvenirlilik. Ancak, resmi bir kuruluş bağış yapamaz. Bunu, birinin üstlenmesi lazım. Bu iş bana da düşer arkadaş.
Üç maaş da veririm
AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül: Kamu yönetimi sisteminin verimsiz çalışmasının faturasını zaten halk ödüyor. Ben, yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyüdüm. Sadece bir aylık maaş değil. 3 aylık maaşımı da veririm.
Romantik ve magazinel
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek: Gerçekçi bir yaklaşım değil. 1960'lı yıllarda insanlar büyük bir heyecanla yüzüklerini verdiler. Daha sonra çıka çıka Subayevlerindeki konutlar ortaya çıktı. Bunlar romantik ve magazinel yaklaşımlardır.
Banka hesaplarını görelim
Türk-İş eski Başkanı CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral: Çalışanın devletten zaten 15 katrilyon alacağı var. Neması var, ikramiyesi var, ücreti var. Bunlar da fedakarlık sayılır. Milli fedakarlık söylemini geliştirenler işe önce kendilerinden başlamalı. Ne verecekler bankaya koysunlar da bir bakalım.
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:43