Bilim
  • 23.6.2012 23:59

Google'dan Alan Turing'in süper buluşuna özel doodle

Eşcinsel olduğunu açıklamasıyla birlikte 1 yıl boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkûm edilen İngiliz bilimadamı, kırdığı kripto şifreleri sayesinde Almanların savaşı kaybetmesine neden olmuştu.

Bilgisayar dünyası, yapay zeka felsefesinde ilk adımı atan Alan Turing'in 100'ncü doğum gününü kutluyor.
Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Turing, Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürdü.

Dünyaya katkı yapan ünlü isimlerle ilgili özel günlerde özel logolar hazırlayan Google bu kez Alan Turing adına özel logo hazırladı.

Bilgisayar dışında matematikçi ve bir kriptolog olan Alan Mathison Turing, Almanların şifrelerini kırarak ikinci dünya savaşında kahraman ilan edildi.
Google bu büyük insan için özel Doodle hazırlayarak kendisini bütün dünyanın tekrar hatırlamasını sağladı.
Alan M. Turing modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin hem kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir. Ayrıca kendisinin matematik (özellikle şifrebilim ve hesaplanabilirlilik konularında) ve felsefe (özellikle yapay zeka felsefesinde) alanlarındaki çeşitli tartışmalara da çok derin etkileri olmuştur. 2012 yılı Alan Turing’in 100. doğum yılı olarak birçok ülkede çeşitli bilimsel etkinliklerle kutlanmaktadır. Ayrıca birçok ülke ve kurum 2012 yılını Turing yılı olarak ilan etmiş durumdadır.

Alan Mathison Turing kimdir?

(23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi,bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.

Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.

1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkûm edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli olümde bir parmağı olduğu iddiası sürdürmüştür.

Adı ayrıca anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.

Gelişim biyolojisi alanındaki en önemli matematiksel modellerden biri olan reaksiyon-difüzyon modeli de Turing tarafından formüle edilmiştir.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:11

İLGİLİ HABERLER