
GRİP İÇİN 2 GRAM IHLAMUR
SİBEL YÜKLER
KAYSERİ (İHA) - Yüzyıllardır hastalıkların tedavisine çözüm olan şifalı bitkiler, evlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle kış aylarında vatandaşın akın ettiği aktarlar, grip, öksürük, sinüzit ve kronik yorgunluk gibi hastalıklar için gerekli bitkileri tavsiye ediyor.
Kayseri'de 6 yıldır aktarlık yapan Şaban Zorlu, şifalı bitkilerin her derde deva olduğunu ve verilen kullanım şeklinin aşılmaması durumunda hiçbir zararı olmadığını söyledi. Zorlu, insanların artık şifalı bitkileri evinden eksik etmediğini, küçük veya büyük herhangi bir hastalığa kolaylıkla çözüm bulabildiklerini ifade etti.
Zorlu, kış aylarında grip, sinüzit, migren ve öksürük gibi rahatsızlıklara tedavi için ise şifalı bitkileri şöyle sıraladı:
“Öksürük için ıhlamur çiçeği en iyi bitkidir. Balgam sökücü görevi de vardır. Boğazdaki iltihaplı bölgeyi söker. Yaklaşık 1 yemek kaşığı bitki, 1 bardak suda kaynatılır. 5 dakika demlenmesi beklenir. Grip için yine ıhlamur en iyi çözümlerdendir. Bir bardak kaynar suya 2 gram ıhlamur konulur. 10 dakika demlendirilir. Günde 3 ya da 5 bardak paylaştırılarak içilir. Grip için zencefil de iyi bir yöntemdir. Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı toz zencefil atılır, 10 dakika demlendirilir. Günde 3 bardak içilmesi uygundur. İnsanların en çok şikayette bulunduğu yorgunluk içinse vücuda zindelik veren biberiyeyi tavsiye ediyoruz. Ayrıca, rezene, karabaş otu, melisa, zencefil ve kekik de yorgunluğa birebirdir. Soğuk havalarda romatizma ağrılarının artmasından dolayı, bu ağrıları hafifletmek için de ısırgan tohumu en etkili otlardandır. Günde 2 ya da 3 kez 1 çay kaşığı ısırgan tohumu kaynatılarak içilmelidir. İnsanların en çok boğuştuğu hastalık olan migren içinse kekik yağı, karabaş otu, melisa, havlıca ve tarçın faydalıdır. Bulantı, kusma, sese duyarlılık migrenin başlıca şikayetleridir. Migren, daha çok stresten dolayı oluşmuşsa bu bitkiler yararlıdır.”
Zorlu, aktarların Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olması sebebiyle, verilen tavsiyelerin hiçbir sorun çıkarmayacağını ve bitkilerin sadece ek bir tedavi yöntemi olduğunu sözlerine ekledi.