
GRİZUNUN PATLADIĞI KUYUDA ARAMA ÇALIŞMALARI BİTİRİLDİ
Zonguldak’ta Pazartesi günü meydana gelen göçüğün ardından başlatılan ve 30 madenciden 2’sinin cesedine ulaşılamaması nedeniyle Karadon 1 Nolu Yeni Kuyu’da süren arama ve kurtarma çalışmaları bitirildiği bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Karadon 1 Nolu Yeni Kuyu’da ‘kurtarma kafesi’ olarak ifade edilen yedek asansörle sürdürülen arama çalışmaları gece yarısından sonra sona erdi. Yapılacak arama ve kurtarma ekibindeki görevlilerin Gelik 75. Yıl Kuyusu’na yönlendirildiği öğrenilirken, Gelik’ten yürütülen çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği belirtildi.
Karadon’daki arama ve kurtarma çalışmalarının durmasının sebebinin ise kafesin arıza yapması ile kurtarma kafesine ocak bağlantısı amacıyla oluşturulan ve 'platform' ismiyle anılan demir köprüde yarım metreyi geçen açılma meydana geldiği kaydedildi.
Öte yandan, grizu patlamasının toplam zararın ise 1 milyon TL’yi bulduğu fakat firmanın işyeri sigortasının bulunduğu öğrenildi.
KAMERALI ARAMADA ÜMİTLER SUYA DÜŞTÜ
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'ndeki 1 No'lu yeni kuyuda meydana gelen patlamanın ardından bulunamayan 2 madenciyi arama çalışmalarında uygulanan kameralı arama yönteminden sonuç çıkmadı.
Pazartesi günü TTK'nın taşeron olarak çalıştırdığı YAPI TEK firmasındaki 30 işçinin göçük altında kalmasına neden olan grizu patlamasının ardından 28 işçinin cenazesi yeryüzüne çıkarılırken, 2 işçiye ulaşılamamıştı. Kayıp işçilerin barutçu Erkan Taşdemir ve ustası Dursun Kartal isimleri üzerinde yoğunlaşan yetkililer, İşçilerin bulunabileceği yer konusunda da iki varsayım üzerinde duruyor. Yürütülen posta boşaltma çalışmalarında demir bağların bulunduğu bölümün sonuna kadar ilerlenmesine rağmen henüz ulaşılamayan işçilerle ilgili yürütülen tahmin ve düşünülen ihtimaller ise şöyle:
“İlk tahmine göre, eksi 560 kotunda çalışan barutçu Erkan Taşdemir ve Ustası Dursun Kartal, lağım denilen patlatmanın yapılmasının ardından işlerini bitirdi. Yürütülecek olan tahkimat ve demir bağ çalışmaları için kontrol amacıyla arına doğru ilerledi. Bu esnada patlamayla birlikte arından boşalan kömür yığınlarının arasında kaldı ve ortaya çıkan gazlardan zehirlendi. Diğer ihtimale göre, lağım işini bitiren Erkan Taşdemir ve ustası Dursun Kartal, kuyubaşında yada kuyubaşı yakınlarında bulunduğu esnada patlama meydana geldi. Patlamanın şiddeti ve ortaya çıkan basınç, 2 madenciyi önce kuyu duvarına fırlattı. Duvara çarpan madenciler kuyu dibine düştü.”
En fazla üzerinde durulan ilk ihtimal nedeniyle 3 ayrı noktada posta kıvırma ve temizleme çalışmalarını yürüten ekipler, demir bağların yapmış olduğu kısımdaki postanın tamamını aradı. Halen ulaşılamayan işçilerin, arına çok yakın bir yerde patlamaya yakalanmış olabileceği düşünülerek Karadon 1. Nolu Yeni Kuyu’da sürdürülen kurtarma çalışmaları, Cumartesi gününün gece yarısına kadar aralıksız yürütüldü. Kuyuya düştüğü ihtimaline karşın, önce anti grizulu kamera bulunarak, kuyu dibinde kimse bulunup bulunmadığı tespit edilmek istendi. Oluşturulan muhafaza içerisine anti grizulu kamera ile 4 adet madenci feneri sabitlendi. Gönderilen kameradan, su nedeniyle görüntü alınamadı. Bunun üzerine ise anti grizu özellikle su altı kamerası bulunarak, çelik halata monte edildi. Eksi 720 kodunda biten Yeni Kuyu’nun dibine salınan sualtı kamerasının sıkışması ve takılı kalması nedeniyle görüntü yine elde edilemedi.
Kuyu başındaki demirlerde bulunan saç ve kafa izleri kuyuya düşme ihtimalini güçlendirirken barutçu Erkan Taşdemir’e ait olduğu ileri sürülen kayıt defteri, manyeto ve kıyafetlerin ise kuyubaşından uzakta bulunduğu iddiası ise kafaları karıştırıyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 07:33