LONDRA (İHA) - İnsan Hakları yetkilisi Avukat Clive Stafford Smith, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, 1986''da Libya''dan İngiltere''ye kaçan Ömer Deghayes''in şüpheli olarak tutulduğu askeri üstte, gözlerine gardiyanlar tarafından biber spreyi sıkıldığını ve genç adamın bir gözünü kaybettiğini söyledi.
Küba''daki Amerikan askeri üssünde tutuklu bulunan İngiltere vatandaşlarının avukatlığını yapan Smith, İngiliz tutukluya yapılan işkenceyi anlatırken Deghayes''in annesi Zohra Zewawi gözyaşlarına hakim olamadı.
Mart 2004''te Ömer Deghayes''in hücresine giren gardiyanların beraberlerinde getirdikleri biber spreyini tutukluyu yere çöktürdükten sonra gözlerine sıktıklarını söyleyerek, ''''İki gözünü açtılar ve gözlerine spreyi püskürttüler, daha sonra biber spreyi ile ıslatılmış bir havlu ile gözlerini ovdular. Ömer''in iki gözü de iki hafta boyunca göremedi, fakat bir gözü zamanla görme kabiliyetini tekrar kazandı. Sağ gözü tamamen görme kabiliyetini kaybetti. Size sağ gözünün tamamen beyaz ve bulanık olduğunu söyleyebilirim. Sağ gözü ile göremiyor, çünkü ABD''nin Guantanamo üssünde kör edildi'''' dedi.
Avukat Smith, bu arada gardiyanlardan birinin parmağını Deghayes''in gözüne soktuğunu ve böylece gözün görme kabiliyetini kaybettiğini belirtti.
Ailesinin anlattığına göre, 35 yaşındaki Deghayes 1986''da Libya''dan İngiltere''ye geldi. 6 yıl sonra babası Libya lideri Muammer Kaddafi''nin ajanları tarafından öldürüldü. İngiltere''de daimi ikamet izini bulunuyor ve tam vatandaşlık için başvuruda bulundu.
Bu arada insan hakları savunucuları, İngiltere hükümetine, Guantanamo üssünde hala tutuklu olan, İngiltere''de ikamet eden, fakat hala İngiltere vatandaşlığı almamış 7 İngiliz''in de serbest bırakılmasını sağlamak için çalışması çağrısında bulunuyorlar.
Yıllar önce ülkeden kaçan birisinin serbest bırakılması için Libya hükümetinin harekete geçmesinin beklenmesinin ''''gülünç'''' olduğunu belirten Deghayes''in annesi Zohra Deghayes, oğlunun 2002''nin başından beri üstte tutulmaya devam edildiğini söyleyerek, ''''Hiçbir kanıt olmaksızın birini bu kadar kötü şartlar altında 3 yıl nasıl tutabiliyorlar'''' dedi.
Amerikalı yetkililer, Guantano üssünde tutuklulara işkence yapılmadığında ısrar ederken, serbest kalan İngiltere vatandaşı eski tutuklular ise kendilerine de işkence yapıldığını belirtiyorlar.
İngiltere hükümeti, İngiltere vatandaşı olmayan İngilizlerin serbest bırakılması için yapabileceği hiçbir şey olmadığını savunuyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:07