Washington - Bilgi edinme yasası uyarınca açılan dava sonucu Associated Press Haber Ajansı’na verilen ifadelerde mahkumlar gördükleri işkenceleri anlatıyor.
Associated Press haber ajansının bilgi edinme özgürlüğü yasası uyarınca açtığı dava sayesinde açıklanan ifadeler, 40 ülkeden 520 mahkumun tutulduğu Guantanamo üssünde yaşanan trajediye ışık tutuyor.
‘BİN LADİN’İM DİYEBİLİRDİM’
Mahkumlardan biri ifadesinde, “Ellerim arkadan bağlıydı dizlerim yerdeydi ve başım kanıyordu. Çok acı çekiyordum. O an bana Usame Bin Ladin olup olmadığımı sorsalardı, evet ben oyum diyebilirdim” diyor.
Birçok rapor gibi bu ifade de, ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers gibi yetkililerin “gayriinsani hiçbir uygulama yok” açıklamalarıyla ters düşüyor.
Yakalananlardan biri de, Karzai hükümetinin bölge sorumlusu olduğunu iddia ediyor. Mahkum, “Aslında burada kendilerine karşı savaştığımız kişilerle aynı yerdeyim. Bizi gördüklerinde dalga geçiyorlar. Bunlar Karzai hükümetinden ve onlar da buradalar diyorlar” ifadelerini kullanıyor.
‘TÜM AFGANİSTAN’I TUTUKLAMALILAR’
Bir başka mahkum ise sadece otomatik tüfek kullanmayı bildiği için yakalandığını söylüyor. Afganistan’da düzen olmadığı için silah kullanmanın zorunlu olduğunu belirten mahkum, “Eğer bu bir suçsa tüm Afganistan’ı hapse atmalısınız” diyor.
GUANTAMAMO’DA KALMAK İSTEYEN DE VAR
Mahkumlar arasında ülkesine döndüğünde öldürüleceğinden korkan bir mahkumun ifadesi ise şöyle: “Ben kalmak istiyorum. Eğer ülkeme dönersem beni öldürürler. Burada kalmak için suçlu olduğumu mu söylemeleyim? Dışarı çıkarsam tavuk yetiştirmek istiyorum. Acaba yetiştirdiğim tavuklar da düşman savaşçısı sayılır mı?”
(ntvmsnbc)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:15