ŞAM- Irak sorununun barışçıl yollardan çözümü için temaslarda bulunmak üzere Ortadoğu ülkelerine geziye çıkan Başbakan Abdullah Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'la planlanandan uzun bir görüşme yaptı.
Türkiye saatiyle 09.20'de ATA uçağıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan hareket eden Başbakan Abdullah Gül ve beraberindeki Türk heyeti, Şam Havalimanı'nda Suriye Başbakanı Mustafa Miro tarafından askeri törenle karşıladı. Karşılamada, Suriye'nin 2 Başbakan Yardımcısı ile 16 bakanı da hazır bulundu.
Başbakan Abdullah Gül, Suriye Başbakanı Mustafa Miro ile havaalanında kısa bir görüşme yaptı. Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'la görüşmek üzere havalimanından ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Irak sorununun savaşsız bir şekilde çözümü için çalıştıklarını, bu çerçevede Ortadoğu'da temaslarda bulunduğunu söyledi. Ortadoğu turuna Suriye'de başlamasının anlamlı olduğunu söyleyen Gül, 2 ülke arasındaki ilişkilerin önemine değindi. Gül, "Irak sorununun savaşsız bir şekilde çözümü için hepimiz gayret göstermek zorundayız. Bunu için biraraya gelip görüşmemiz, diplomatik yöntemleri kullanmamız gerekir. Bu çerçeve içerisinde bir Ortadoğu turu yapıyorum" dedi.
Başbakan Abdullah Gül, Miro ile yaptığı görüşmenin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'la biraraya geldi. Görüşmenin beklenenden uzun sürdüğü ifade edildi. Görüşmenin ardından Başbakan Gül'ün basın toplantısı düzenleyerek temasları hakkında bilgi vermesi ve ardından Suriye Başbakanı Mustafa Miro'nun onuruna planlanan öğle yemeğine katılması bekleniyor.
Türkiye saatiyle 15.30'da ülkeden ayrılarak Türkiye'ye dönmesi beklenen Başbakan Abdullah Gül ve Türk heyeti, yarın Mısır, hafta başında ise Ürdün'e ziyaretlerde bulunacak. Gül'ün, Suudi Arabistan ziyaretinin ise henüz netlik kazanmadığı öğrenildi.
IRAK SORUNU SAVAŞSIZ ÇÖZÜLEBİLİR
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplatısında Başbakan Gül, görüşmenin çok faydalı olduğunu ve samimi bir ortamda geçtiğini söyleyerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ve bunun sonunca bir eşgüdüm oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Başbakan Gül, Irak sorunun barışçıl bir yolla savaşsız bir şekilde çözümlenmesini temmenni ettiklerini belirterek, "BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın yaptığı son açıklamalar da bu yöndedir. Bunun için gayret edilmelidir ve bu aşamada bölgedeki ülkelere önemli görevler düşmektedir" dedi.
İki ülkenin de Irak konusunda kaygılarının aynı olduğunu vurgulayan Başbakan Gül, 2 ülke arasında ilişkilerin giderek pekişmekte olduğunu söyledi. Başbakan Gül, Suudi Arabistan'a 11 Ocak Cumartesi günü gideceğini de doğruladı.
Türkiye saatiyle 15.30'da ülkeden ayrılarak Türkiye'ye dönmesi beklenen Başbakan Abdullah Gül ve Türk heyeti, yarın Mısır, hafta başında ise Ürdün'e ziyaretlerde bulunacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:04