Gündem
  • 30.6.2009 00:00

GÜL: 'KARARIMI SİYASİ GÖRÜŞ ÇERÇEVESİNDE VERMEM!..'

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemeye ilişkin, "Ben kararımı herhangi bir siyasi görüşün çerçevesinde veren kişi değilim" dedi.


Cumhurbaşkanı Gül, Çin Halk Cumhuriyetine gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından, Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemenin ve muhalefetin eleştirileri hatırlatılarak, "Konuyu inceleme imkanınız oldu mu? Bir karar verecekseniz şu anda, ilk izlenim anlamında olumlu mu olacak, olumsuz mu?" sorusuna, "Ben kararımı herhangi bir siyasi görüşün çerçevesinde veren kişi değilim ki... Parlamentonun yaptığı çalışmaları, oradan çıkan kanunları bizim hukuk bürolarımız en ince bir şekilde, detaylı bir şekilde inceler. Eğer Anayasa'ya herhangi bir aykırılık görürsek, o zaman 'bir kez daha görüşülsün' diye geri göndeririz. Şu anda onu uzmanlarımız değerlendiriyorlar" şeklinde yanıtladı.


Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de "Bunlar gayet açık konular, bu konu ile ilgili askeri mahkemeler kararlarını vermiştir. Madem ki 'hukuk süreci' diyoruz, 'hukuka saygılı olmak' diyoruz. Askeri mahkemeler incelediler ve kararlarını verdiler. Şimdi sivil mahkemelerle ilgili kısım var. Onlar da bununla ilgili kararını verecekler" diye konuştu.


Gül, "Askerlere sivil mahkemelerde yargılanmanın yolunun açılmasını doğru buluyor musunuz? Bu konudaki genel yorumuz nedir?" sorusu ise "Bana her konuda, eğer genel düşüncemi, fikrimi sorarsanız, böyle bir usul yok. Bu konular Meclis'te tartışılır. Demokratik bir ülkede nasıl kanunlar yapılıyorsa, hukukun üstün olduğu ülkelerde nasıl çalışılıyorsa, o şekilde çalışılır. Herkesin farklı farklı fikirleri olabilir. Bizim şimdi geleceğe bakmamız lazım. Gelecekte daha çok iş var. Türkiye'yi daha da ileri yüceltmemiz lazım" diye yanıtladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER