HAKAN AKKAYA
ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'de bazı konuların çok fazla deşilmesinin Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesinde gereksiz olduğunu vurgulayarak, ''Bu tür hareketler ülkenin hakketmediği problemlerin çıkmasına neden oluyor. Vesayet varmış, izin alınacak gibi göstermek Türkiye'nin AB'ye hazır olmadığını teyid etmektir'' diye konuştu.
Gül, İspanya'nın başkenti Madrid'te düzenlenen NATO İlkbahar Dönemi Dışişleri Bakanları Toplatısı'na katıldıktan sonra bugün yurda döndü. Gül, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Madrid'teki temaslarını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. '6. Uyum Paketi Milli Güvenlik Kurulu (MGK) beklenerek mi yoksa beklenmeden mi Meclise sunulacak?' yönündeki soruya Gül, ''Bunlar TBMM'nin çıkardığı yasalardır. Hükümet bu konuyu değerlendiriyor. Ancak bu konuları bu kadar deşmek Türkiye'nin AB yolunda ilerleyişinde gereksizdir. Ülkenin haketmediği problemlerin çıkmasına neden olur. Bunlar siyasi iradenin işidir ve biz bu yasaları çıkarmaya kararlıyız'' dedi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in önümüzdeki günlerde ABD'ye yapacağı ziyarete ilişkin soruları cevaplayan Gül, bu ziyaretin amacının Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi ve yeniden gözden geçirilmesi olduğunu belirtti. Gül, günü geldiğinde kendisinin de böyle bir ziyaret gerçekleştireceğini, ancak bugünlerde böyle bir programı olmadığını belirtti. Gül, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin hazırladığı Ulusal Programa ilişkin uygulamaların bazı bürokratik engellere takıldığına ilişkin soruları da değerlendirerek, AB'ye üye olan bütün ülkeleri bu süreçten geçtiğini bildirdi. Gül, otoriteyi paylaşmakta zaman zaman sorunların çıkmasının gayet normal olduğunu belirterek, ''Dönülmez noktalarda olduğumuza göre bunun içinde gerekli kararlar alınacaktır'' ifadesini kullandı. Gül, bir soru üzerine Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetin geçen ay Irak'ı dolaştığını ve oraya ilişkin bir rapor hazırladığını hatırlattı. Gül, bakanlık tarafından değerlendirilen bu rapora göre, Irak'ta yapılacak çok fazla işin tespit edildiğini belirtti. Irak halkının günlük hayatlarında yaşadığı birtakım sıkıntıların var olduğuna işaret eden Gül, ''Bunları en iyi çözecek ülke Türkiye'dir. Türkiye, Irak'a insani yardımların merkezi haline gelmiştir. Bakanlıkta bu konulara ilişkin gerekli çalışmalar yapmaktadır'' dedi. Gül, Madrid'deki toplantıda NATO çerçevesinde Irak'ta güvenliğin sağlanması planıyla ilgili olarak Polanya Dışişleri Bakanı Lezsek Miller ile görüşmelerde bulunduğunu ve Polanya'nın katkıda bulunacağı istikrar gücü faaliyetlerinde Türkiye'nin katkılarına ihtiyacı olduğunun anlaşıldığını söyledi. Gül, bu nedenle Türkiye'nin bölgeye ilişkin her türlü bilgi birikimini ve tecrübesini Polonya ile paylaşacağını bildirdi. Gül, eşi Hayrünisa Gül'ün Madrid temasları sırasında toplantıya katılan dışişleri bakanlarının eşleriyle birlikte 'Domuz Lokantası'na gitmediğine ilişkin haberleri de değerlendirerek, ''Ne güzel, domuz lokantasına gidip domuz yememiş, bu gayet normal bir şeydir'' ifadelerini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06