Gündem
  • 18.3.2009 12:16

GÜL'DEN "KİMLİK NO" KRİZİNE MÜDAHALE

TC kimlik no olamayanların oy kullanamayacak olması ile ilgili Cumhurbaşkanı Gül de devreye girdi. Gül, bugün YSK Başkanı Muammer Aydın ile görüşecek.

"Vatandaşın hakkı elinden alınmamalı"

AK Parti’li Necati Çetinkaya Meclis’te grubu olan partilerin temsilcileriyle Yüksek Seçim Kurulu’nu ziyaret etti. Heyet, TC Kimlik no zorunluluğunun yumuşatılması için önerilerini sundu. İşte ziyaretin ardından Çetinkaya’nın açıklaması:

AK Parti'li milletvekili Çetinkaya: Görüşlerimizi YSK Başkanına ilettik. Zaten TC kimlik nosuz olan nüfus cüzdanlarıyla bütün resmi işlemler yapılıyor. Bu konuda arkadaşlarımız hemen hemen aynı şekilde birlikte görüşbirliğine vararak YSK Başkanına ilettik. Bu akşam YSK yeniden toplanacak ve konuyu görüşecekler. Biz gerekirse nüfus kayıt örnekleri de geçerli olsun dedik. Vergi kartları yada yeşil kartlar da kabul edilebilir. Onlarda da TC kimlik noları var. Vatandaşın oy kullanma hakkı elinden alınmalmalı. İnanıyoruz ki bizim ümidimiz bu oldukça yüksek sayıda TC kimlik numarası olmayan vatandaşlarımızın durumları göz önüne alınacağı düşüncesindeyiz. Temenni ederizki akşamki toplantıdan vatandaşımızın anayasal hakkını sıkıntıya sokmayacak şekilde bir karar çıksın. Biz bu toplumuniçinde yaşıyoruz. Birçok yüksek mevkilerdeki kimseler bile gerek olmadığı için TC kimlik nolarını almadıklarını söylüyorlar. Biz kolaylık getirelim dedik. Bir an önce kurul bu kararı açıklar, olumlu bir çözüm getirirse vatandaşlarımızın nüfus dairelerinde çektiği sıkıntıya son vermiş olur. İleriki tarihlerde o zaten gitip TC numaralarını alacaktır. Şu tartışma tc kimlik numarası olmayan vatandaşımızın hakkını kaybetmemesi yönünde.

Toptan: "YSK kolaylık göstersin"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "kimlik no" kriziyle ilgili olarak"YSK'nın kolaylık göstermesini bekliyoruz" dedi.

Toptan: YSK, yüksek yargıçlardan kurulu bir kuruldur. Şu ana kadar da bir yanlışlığı olmamıştır. Ancak şimdi farklı bir durumla karşı karşıyayız. 1,5 Milyon seçmenin oy kullanmaması ihtimali söz konusudur. Yapılan açıklamalardan kalan süre içerisinde bu insanların nüfus idarelerinden bu eksiklerini gidermelerinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. YSK'nın bir durum değerlendirmesi yaparak bu engeli aşmasını diliyorum. Neredeyse seçmenin 10'da 1'inin oy kullanamaması söz konusu. Bu da milli iradenin tam yansımaması gibi bir durumu getirebilir. Bu vatandaşlarımızın oy kullanmalasındaki engellerin kaldırmasının sağlanması gerekir.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:05

İLGİLİ HABERLER