GÜL:"NATO KARARLARI NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPACAĞIZ"
ABD, Ankara'yı sıkıştırırken, Gül, Türkiye'nin şartını açıkladı: NATO kararları neyi gerektiriyorsa biz onu yapacağız.' Başbakan Abdullah Gül, Türkiye'nin olası Irak operasyonuna NATO kararları çerçevesinde dahil olacağını söyledi. Gül, 'NATO kararları neyi gerektiriyorsa biz onu yapacağız' dedi. Başbakan, ABD'nin talepleri için şimdilik Meclis'ten yetki istemeyi düşünmediklerini açıkladı.
Başbakan Gül, önceki gün görüştüğü ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'a verdiği cevabı AKŞAM'a açıkladı. Türkiye'nin operasyona uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak NATO kararları çerçevesinde dahil olacağını Pearson'a söylediğini belirten Gül, 'Asker bulundurma, asker gönderme ve üs kullanımı bu çerçevede olmalı. NATO kararları neyi gerektiriyorsa biz onu yapacağız' diye konuştu.
'Şimdilik bekliyoruz'
Gül, hükümet olarak Meclis'ten yabancı asker bulundurma ve asker gönderme yönünde bir yetki alma girişiminin şu anda söz konusu olmadığını söyledi. Anayasa'nın 92'nci maddesinde yer alan asker bulundurma ve asker gönderme hakkını gerektiği zaman işleteceklerini belirten Gül, 'Şimdilik bu yönde bir çalışma ve talebimiz yok. Bu olayı da NATO kararları içerisinde ele aldığımız için şimdilik beklemedeyiz' dedi.
Türkiye ayak sürüyor
Körfez Savaşı'nda uğradığı zararı dikkate alan Türkiye, ABD'nin olası müdahalesini engellemek ve pazarlık payını artırmak için direniyor. Barış için çabalayan ancak savaşı engelleyemeceğini gören Ankara, operasyonun uluslararası şemsiye altında gerçekleşmesini istiyor. ABD'nin Irak operasyonu gerçekleştirebilmesi için ya BM ya da NATO kararları çerçevesinde hareket etmesi gerekiyor. BM Silah Denetçileri Başkanı Hans Blix, 27 Ocak'ta Irak Raporu'nu teslim edecek. ABD, Blix'in raporuna göre operasyonun tarihine karar verecek. Ancak BM'de İngiltere dışında hiçbir ülke Irak operasyonuna sıcak bakmıyor.
BM'den Irak'a yönelik operasyon kararının çıkmayacağı ihtimalini de gündemde tutan ABD, ikinci seçenek olarak NATO'yu devreye sokmayı düşünüyor. Amerika, aynı 11 Eylül saldırılarından sonra yaptığı gibi NATO Anlaşması'nın 5'inci maddesini devreye sokup, Irak'a müdahaleyi planlıyor.
Meclis kararı gerekiyor
ABD, NATO'dan karar çıkarırsa, üye ülkelerin üs ve limanlarını kullanma hakkı elde ediyor. Kuzeyden cephe açmak isteyen ABD, Türkiye'de kara gücü de buldurmak istiyor. Bunun için Meclis'in karar alması gerekiyor. Meclis'ten böyle bir karar çıkmasının zor olduğunu söyleyen hükümet, ABD'yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Böylece pazarlık payını yüksek tutarak daha fazla kazanım elde etmeyi planlıyor.
Erdoğan: Sıkıntı yok
AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin ABD'ye yanıt vermeden muhalefet ve Meclis'in fikrine başvuracağına dikkat çekti. CHP Lideri Deniz Baykal'ın aceleci davrandığını söyleyen Erdoğan, 'Bu konuda rahat olalım. Sıkıntıya gerek yok. Hükümet muhalefet ve milli iradeye danışır' diye konuştu.
BM kararı ne getiriyor
Birleşmiş Milletler'in, ABD'nin tasarısını kabul ederek aldığı 1441 No'lu kararda, Irak'a son bir fırsat verildiği kaydediliyor. Irak'ın kararın uygulanmasında tam işbirliği yapmaması durumunda, değerlendirme yapması için BM Güvenlik Konseyi'ne rapor sunulacak. Kararın maddeleri şunlar:
Irak, işbirliği yapma niyetini, kararın benimsediği 7 gün içinde açıklamalı.
Irak, kitle imha silahlarını 30 gün içinde bildirmeli.
Denetçiler, kararın benimsendiği en az 45 güne kadar görevlerine yeniden başlamalı.
Denetçiler, Irak'a girdikten sonraki 60 gün içinde Güvenlik Konseyi'ne rapor sunacak.
Denetçiler, incelemek istedikleri her yere (Saddam Hüseyin'in sarayları dahil) koşulsuz girebilecek.
Denetçiler, Iraklı bilim adamlarından, diğer yetkililerden ve ailelerinden mülakatlar için ülkeyi terk etmelerini isteyebilir.
Denetçiler, incelemeye alacağı bölgelerde Irak'ın hava ve kara faaliyetlerini askıya alabilir.
Denetçiler BM güçleri tarafından korunacak.
Irak, yükümlülüklerini ihlal etmesi sonucunda ciddi sonuçlara katlanacak.
NATO ANTLAŞMASI'NIN 5'İNCİ MADDESİ
Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da
içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırıyı hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirilecektir. Eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51'inci maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan taraf ya da taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.
(akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:58