Dünya
  • 3.2.2013 09:52

Güne patlamayla uyandılar: 33 ölü, 70 yaralı

BAĞDAT - Irak'ın kuzeyinde bulunan Kerkük şehrinde bu sabah düzenlenen bombalı saldırıda 30 kişinin öldüğü bildirildi.
      Kerkük'te, yerel saatle 09.00 sularında Kerkük Emniyet Müdürülüğü'nü hedef alan intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 30 kişinin öldüğü, 70 kişinin yaralandığı belirtildi.
      Kerkük Sivil Savunma Müdürü Tuğgeneral Nasıh Muhammed Sabır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''hareket halindeki bomba yüklü aracın saat 09.00 sularında Kerkük Emniyet Müdürlüğü'ne 10 metre kala Kerkük Telekom Müdürlüğü önünde infilak ettiğini, patlamada ilk belirlemelere göre 30 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını'' söyledi.
      Sivil savunma, polis ve askerlerden oluşan kurtarma ekiplerinin, patlamanın şiddetiyle bir kısmı çöken telekom binasında kurtarma çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.
      Bu arada, patlamadan hemen sonra, üzerinde patlayıcı bulunan intihar eylemcisi üç kişinin Emniyet Müdürlüğüne girmeye çalıştığı sırada güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.
      Beton bloklarla çevrili olması ve patlamanın 10 metre uzağında meydana gelmesi sebebiyle emniyet müdürlüğünün fazla zarar görmediği ifade edildi.

Ölü sayısı 33'e yükseldi

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde bu sabah düzenlenen bombalı saldırıda ölü sayısının 33'e yükseldiği bildirildi.
AA muhabirinin Kerkük'teki sağlık ve güvenlik yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yerel saatle 09.00 sıralarında Kerkük Emniyet Müdürülüğü'nü hedef alan intihar saldırısında ölü sayısı 33'e çıktı. Yaralı sayısı 90 olarak verildi.
Emniyet Müdürlüğü'nde görevli yüzbaşı Kosret Hasan Kerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısından birkaç dakika sonra polis üniforması giymiş, üzerlerinde patlayıcı yelek, ellerinde bomba ve kalaşnikof silahlar bulunan 3 kişinin Emniyet Müdürlüğüne girmeye çalıştığını, saldırganlarla çatışan polislerin bu saldırganları etkisiz hale getirmeyi başardığını belirtti.
Kerim, çatışma sırasında İlçe ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhat Kadir'in sırtından ve ayağından yaralandığını kaydetti.
Bu arada güvenlik güçlerinin, saldırıyla ilgisi olabileceği şüphesiyle Emniyet Müdürlüğü yakınında bir kişiyi yakaladığı ve bu şahsın sorguya alındığı bildirildi.
Kerkük Sivil Savunma Müdürü Tuğgeneral Nasıh Muhammed Sabır, daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''hareket halindeki bomba yüklü aracın saat 09.00 sularında Kerkük Emniyet Müdürlüğü'ne 10 metre kala ana girişte Kerkük Telekom Müdürlüğü önünde infilak ettiğini, patlamada ilk belirlemelere göre 30 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını'' söylemişti.
Sivil savunma, polis ve askerlerden oluşan kurtarma ekiplerinin, patlamanın şiddetiyle bir kısmı çöken telekom binasında kurtarma çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.
Beton bloklarla çevrili olması ve patlamanın 10 metre uzağında meydana gelmesi sebebiyle Emniyet Müdürlüğünün fazla zarar görmediği ifade edildi.

"SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerkük'te Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik saldırı kınanarak, "Bu saldırıların faillerinin, Irak’ta kardeş kavgası çıkarmayı hedeflediğini ortaya koymaktadır" denildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, gerçekleştirilen bombalı saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin ve yaralanmasının büyük bir üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Farklı kökene ve inanca sahip grupların tarih boyunca barış içinde bir arada yaşadıkları Kerkük kentinde huzur ve güvenliği sağlamaktan sorumlu polis güçlerine yönelik bu terörist eylemin şiddetle kınandığı açıklamada, "Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.Komşumuz Irak’taki terör eylemlerinin son günlerde Kerkük ve Tuzhurmatu gibi etnik ve mezhepsel bakımdan çoğulcu nüfus yapısına sahip şehirlerde yoğunlaşması, bu saldırıların faillerinin Irak’ta kardeş kavgası çıkarmayı hedeflediğini ortaya koymaktadır. Irak halkının ve yöneticilerinin bu karanlık oyunlara alet olmayacaklarına olan inancımız tamdır. Bu alçakça eylemleri gerçekleştirenlerin biran önce yakalanarak adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelede dost ve komşu Irak halkıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tam dayanışma içerisinde olacağını bir kez daha kuvvetle teyit ediyoruz. Ülkemiz dost ve komşu Irak’ta terörün neden olduğu yaraların sarılması için her türlü yardımda bulunmaya hazırdır” denildi.


 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:53

İLGİLİ HABERLER