
GURBETÇİLER GERİ DÖNME HAZIRLIĞINDA!..
Başta Almanya olmak üzere 1950-60’lı yıllarda iş sahibi olmak için binbir umutla Türkiye’den ayrılan ve adlarına “gurbetçi” denilen Türk vatandaşları, bu ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu kez “Ver Elini Türkiye” diyerek dönüşe geçiyor.
MAAŞLAR DÜŞTÜ
30 yıl Hollanda’da yaşadıktan sonra eşi ve çocuklarıyla geri dönüş yapan gurbetçilerden Kayserili Veli Yurtseven’e göre, yurtdışı Türk halkı için iş ve ekmek kapısı olmaktan çıktı. Yurtseven, 1978’de, 22 yaşındayken gittiği Hollanda’dan 50 yaşından sonra dönmek zorunda kaldığını belirterek, euroya geçişle birlikte 2 bin gulden olan bir işçi maaşının 1200 euroya düştüğünü, buna karşın fiyatların neredeyse iki katı artış gösterdiğini anlattı.
Veli Yurtseven, tek sıkıntılarının Hollanda’da büyüyen çocuklarının Türkiye’de yaşadığı uyum sorunu olduğunu bildirdi. Yurtseven, “Gittiğimizde bizim yaşadığımız uyum sorununu, şimdi çocuklarımız burada yaşıyor” dedi. Yurtseven ayrıca, “Hollanda bizim ikinci vatanımız oldu, ancak her şeye rağmen bugün 22 yaşıma yeniden dönsem ülkemde kalırdım” yorumu yaptı.
İŞ BÜYÜK SORUN
36 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen gurbetçilerden Adanalı Yalçın Bolat da, kendisi ve ailesi için Türkiye’de yaşadığı uyum sorununa vurgu yaptı. 5 yaşındayken Almanya’ya gittiğini belirten Bolat, sadece izinli geldiği dönemlerde ülkesini tanıdığını, şimdi bir yerden bir yere giderken bile güçlük yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:
“Çocuklarımız orada doğup büyüdüğü için burada elbette uyum sorunu yaşanıyor, ancak biz ailece birbirimize kenetlenip zorlukları el birliğiyle aşıyoruz. Bir başka sıkıntı ise iş kurma konusunda. 36 yıl yabancı kaldığınız bir ülkede ne iş yapacağınızı haliyle bilemiyorsunuz. Bunun yanında ‘hazıra dağ dayanmaz’ misali kazandıklarımızla yetinemeyiz. Yaşamımızın devamı, çocuklarımızın okuması için iş kurmak zorundayız. Dönüş yapan tüm akadaşlarımız da aynı sorunu yaşıyor.”