KAYNAK : Haber Vitrini
PARİS - Rahmi Gündüz - OECD tarafından bugün düzenlenen bir toplantıda, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durum ve sürdürülen reform çalışmaları ele alındı.
''OECD Düzenleyici Reformlar Gönüllü Ülke İncelemeleri Programı'' başlıklı toplantıda Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel başkanlığında üst düzey bürokratlar, Türk ekonomisinin son durumu hakkında OECD yönetimine bilgi verdiler ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.
Devlet Bakanı Gürel, OECD'nin Türk hükümetinin son dönem yaptığı reform çalışmalarını takdir eden bir tutum içinde olduğunu söyledi.
Gürel, OECD'nin bugün yapılan toplantıda özellikle idari
reformlar ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusu üzerinde durduğunu ve bu konuda sorularını yoğunlaştırdığını belirtti.
OECD'nin Türkiye'de uygulamaya yönelik yasaların düzenlenmesi konusunda bazı eleştiriler yönelttiğini ifade eden Gürel, bununla birlikte sürdürülen reformların memnunlukla karşılandığını söyledi.
Türk yetkililerin görüşlerini dinleyen OECD, Mayıs ayı içinde tavsiye niteliğindeki önerilerine yer vereceği bir raporu yayınlayacak.
OECD ile yürütülen görüşmeler sonucu Türkiye'nin şu konularda incelenmesine karar verilmişti: ''Düzenleyici reform'', ''Yüksek kaliteli düzenlemelere ulaşabilmek için idari kapasite'', ''Düzenleyici reformda rekabet politikasının rolü'', ''Düzenleyici reform aracılığıyla serbest piyasa yaratma'', ''Elektrik, gaz ve karayolu taşımacığı'', ''Telekomünikasyonda düzenleyici reform'', ''Değerlendirme ve düzenleyici reform için politika tercihleri''.
OECD üye ülkelerde kamu alanında yenilikçi düzenlemeleri, reform çalışmalarını incelemek, değerlendirmek ve bunların gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1997 yılında, ''Gönüllü Ülke İdari İnceleme'' programını başlatmıştı.
OECD, bu program çerçevesinde 1998 yılından bu yana ABD, Japonya, Hollanda, Meksika, İspanya, Danimarka, Kore, Macaristan, Yunanistan,İrlanda, İtalya, Çek Cumhuriyeti ile ilgili incelemelerini yapmıştı.Türkiye ile birlikte bugün ayrıca Polonya, İngiltere, Kanada'nın incelemesi tamamlandı.
Türkiye idari inceleme raporunun, sürdürülmekte olan yapısal reform çalışmaları ve AB ile entegrasyon sürecine ışık tutacak temel bir belge olacak.
Mayıs ayında yayınlanacak 150 sayfadan oluşan taslak raporun, Türk ekonomisini her yönden ayrıntılarıyla irdeleyen uluslararası tarafsız uzmanlarca hazırlanmış bir belge olacağı bildirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:29