HABER KAYNAĞI DEŞİFRE EDİLEN GAZETECİ YÜKLÜ MİKTARDA TAZMİNAT KAZANDI
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bir gazetecinin haber kaynaklarının deşifre edilmesini iş akdinin haklı fesih nedeni saydı ve istifa eden gazeteciye kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi.
Kararda, gazetenin çalışma şeklinin meslek etik ilkelerine uygun olması gerektiği belirtildi.
Ulusal bir gazetenin Ankara bürosunda çalışan bir gazeteci, haber kaynağının deşifre edilmesi üzerine istifa ederek, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, izin ücreti ve ikramiyelerin ödenmesi istemiyle dava açtı. Ankara 3. İş Mahkemesi, diğer istemleri kısmen hüküm altına alırken, kıdem tazminatı ve fazla mesai istemini reddetti. Karar taraflarca temyiz edilince, konu Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, izin ücreti ve ikramiyelere ilişkin hükmü onarken, kıdem tazminatı ve fazla mesaiye ilişkin hükmü oybirliği ile bozdu.
Kararda, 5953 sayılı Basın İş Kanunu’nun temelde basın çalışanlarını korumak için çıkarıldığı hatırlatıldı. Gazetecilerin toplumu bilgilendirme görevinin büyük bir zahmet gerektirdiğine işaret edilen kararda, “Bazı ayrıcalıklı düzenlemelerin varlığına rağmen Basın İş Kanunu’nun tam bir koruma sağlamadığı, özellikle önemli ölçüde boşluklar taşıdığı düşüncesi gerek yargıda, gerek öğretide paylaşılmaktadır.’’ denildi. “Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur.’’ ilkesinin birçok ülkenin basın meslek–ahlak yasalarında yer aldığı ifade edilen kararda, Basın Kanunu’nun 11. maddesinin birinci fıkrasının, gazetenin dünya görüşü veya siyasi çizgisindeki değişikliğin bir yaptırım olarak değerlendirilmesinin oldukça dar bir yorum olacağı vurgulandı.
Dava konusu somut olayda, davacının haber kaynağı ile yapılan konuşmaların üçüncü kişilere sızdırıldığı belirtilen kararda, bu durumun muhabirin görev yaptığı alanda haber kaynakları üzerinde güvenirliliğini sarstığı, bu durumun meslek onurunu incittiği vurgulandı. Kararda, bu gerekçelerle davacının kıdem tazminatı alması gerektiği kaydedildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:34