Trump: Ortadoğu Barış Planım İran'ı da İçeriyor

2 dk okuma
Trump: Ortadoğu Barış Planım İran'ı da İçeriyor

Hızlı Özet

Trump, "'İddiaya girerim, İran bir noktada anlaşmalara taraf olacak' dedim. İşlerin bu şekilde gideceğini beklemiyordum. B-2'lerle de aynı yolu izledik. Ama orada olabileceklerini düşünüyorum." diye vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Ortadoğu barış planında İran'ın da yer alabileceğini duyurdu

Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İbrahim Anlaşmaları'nı ben müzakere ettim ve planım anlaşmaları genişletecek ve İran da bunlara katılabilir" dedi.

"İran'ın İbrahim Anlaşması'na katılması harika bir şey olur" diye ekledi.

Trump, "'İddiaya girerim, İran bir noktada anlaşmalara taraf olacak' dedim. İşlerin bu şekilde gideceğini beklemiyordum. B-2'lerle de aynı yolu izledik. Ama orada olabileceklerini düşünüyorum." diye vurguladı.

Trump, "İran'ın İbrahim Anlaşması'na katılmasının ekonomik açıdan onlar için harika olacağını düşünüyorum" diye ekledi.

Trump, "Obama ve Biden'ın İsrail'e dayattığı korkunç İran nükleer anlaşmasından çekildim" diye devam etti.

Trump, "İran'ın uranyum zenginleştirme kabiliyetini yok ettik, İsrail'in düşmanları azaldı ve gerçek barışa yaklaşıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Pazartesi gününün medeniyetler tarihindeki en büyük gün olabileceğini belirten Trump, " Bugün barış için tarihi bir gün ve sadece Gazze'de değil, Filistin sorununda da kapsamlı bir çözüme ulaşmak için çalışıyoruz " dedi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki çatışmayı sona erdirme planını bugün açıkladı. Plan, çeşitli hükümler içeriyor. Plan, tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında düşmanlıkların derhal durdurulmasını ve İsrail güçlerinin aşamalı olarak geri çekilmesini, ardından da Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyor.

Plan, uluslararası destekle altyapı ve hastanelerin kapsamlı bir şekilde yeniden inşasını, Trump ve diğer liderlerin başkanlığındaki uluslararası bir "barış konseyi"nin gözetiminde teknokrat, siyasi olmayan bir geçiş hükümetinin kurulmasını ve güvenliği denetleyecek ve grupları silahsızlandıracak uluslararası bir istikrar gücünün oluşturulmasını içeriyor.

Ayrıca, silahsızlanmak veya ülkeyi terk etmek isteyen Hamas üyelerine af öngörülüyor ve hareketin ve diğer grupların hükümette yer alması yasaklanıyor. Plan, Gazze'nin ekonomik olarak yeniden inşasının ve güvenli ve müreffeh bir bölgeye dönüştürülmesinin önünü açıyor ve bu da ileride Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme yolunu açabilir. 

Kaynak: RT

 

Bu haber 524 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kabine üyelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki hitabına ilişkin paylaşım
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

Kabine üyelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki hitabına ilişkin paylaşım

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'ndaki konuşmasına ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptı.

Habervitrini14846 Görüntüleme
Trump İran zirvesinde Erdoğan'ı anlattı.. O çok sert bir adam sakın onunla uğraşmayın
Gündem

Trump İran zirvesinde Erdoğan'ı anlattı.. O çok sert bir adam sakın onunla uğraşmayın

Zirvede konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Erdoğan muhteşem bir insan ve benim çok iyi dostum. Türkiye’den arkadaşım, o tam bir sert adam. Onunla uğraşmayın, o sert biridir." dedi.

Habervitrini12692 Görüntüleme
Kaşif Kozinoğlu'nu hapse yollayan savcı FETÖ'cü Zekeriya Öz çıktı
Gündem

Kaşif Kozinoğlu'nu hapse yollayan savcı FETÖ'cü Zekeriya Öz çıktı

Kaldığı hapishanede 2011'de hayatını kaybeden eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun tutuklama sevk yazısını, FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz'ün imzaladığı ortaya çıktı. Belgede, Kaşif Kozinoğlu'nun "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçlamaları kapsamında tutuklanması talep edildiği görüldü.

Habervitrini14083 Görüntüleme
AKOM saat verdi! Sağanak yağış alarmı: Metrekare başına 40 kg yağış düşecek
Gündem

AKOM saat verdi! Sağanak yağış alarmı: Metrekare başına 40 kg yağış düşecek

AKOM, İstanbul’da şiddetli yağışların başlayacağını sıcaklıkların düşeceğini duyurdu. Birçok ilçede sağanak etkili olurken, metrekare başına 20-40 kilogram aralığında yağışın etkili olması öngörülüyor. Sıcaklıkların akşam saatlerine kadar azalarak 16 dereceler civarına gerileyeceği tahmin edilirken sağanak yağış yarın geceye kadar sürecek.

Habervitrini12242 Görüntüleme