Adil Öksüz’ün yeğeni Hüsna Öksüz'ün cezası belli oldu

••3 dk okuma
Adil Öksüz’ün yeğeni Hüsna Öksüz'ün cezası belli oldu

Hızlı Özet

“Sanığa ait dijital materyallere ilişkin bilirkişi raporunun da dosyaya ulaştığı, raporda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığının tespit olunduğu da belirtildi.”






FETULAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" ve darbe girişiminin de kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün yeğeni Esmaül Hüsna Öksüz, "Suçluyu kayırma" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Esmaül Hüsna Öksüz hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyarak tahliyesine de hükmetti.



İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis istenen tutuklu sanık Esmaül Hüsna Öksüz getirildi. Mahkeme Başkanı, önceki celse tahliyesine karar verilen sanık Öksüz hakkında savcılığın itirazı üzerine üst mahkemece yakalama kararı çıkarıldığını, yakalama kararının da nöbetçi hakimlikçe infaz edilerek 4 Mayıs 2019'da sanık Öksüz'ün tutuklanmasına karar verildiğini belirtti. Hakim, ayrıca sanık Öksüz hakkında adli kontrol kararına uymadığına ilişkin denetimli serbestlik bürosunca yazı gönderildiğini ifade etti. Sanığa ait dijital materyallere ilişkin bilirkişi raporunun da dosyaya ulaştığı, raporda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığının tespit olunduğu da belirtildi.



SAVCI ÖRGÜTE YARDIMDAN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ



Daha sonra duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, sanık hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçundan dava açıldığını ancak suç unsurunun "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardıma teşebbüs" suçundan cezalandırılmasını ve tahliyesini talep etti.



AVUKATI TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ



Öksüz'ün avukatı esas hakkındaki savunmasında, soruşturmanın siyasi olduğunu, müvekkilinin tek suçunun kargoyla evrak göndermeye çalışması olduğunu söyleyerek "Müvekkilim hakkında ciddi deliller bulunmamaktadır. Eğer örgüte yardım suçu yönünden ceza düşünülüyorsa burada yaptığı en fazla suçluyu kayırma olabilir. Müvekkilim soy ismi yüzünden aylarca tutuklu kalmıştır. Sırf küçük bir çocuğa yardım etmektir suçu. Yaptığı iyiliğin örgüte yardımla alakası yoktur" diyerek tahliyesini talep etti.



BERAATİNİ TALEP ETTİ



Sanık Esmaül Hüsna Öksüz mütalaaya karşı savunmasında, "Cezayı haketmiyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. Sanık Öksüz son sözünde ise beraatini talep etti.



2 YIL 1 AY HAPİS CEZASINA ÇAPRTIRILDI



Mahkeme heyeti, sanık hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçundan dava açılmışsa da suçun "Suçluyu kayırma" olduğunu belirterek Öksüz hakkında önce 5 yıl hapis cezası verdi. Suçun teşebbüs aşamasında kalması ve duruşmalardaki davranışlarını dikkate alan heyet, bu cezayı 2 yıl 1 ay hapis cezasına indirdi. Heyet, sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyarak tahliyesine de hükmetti.



DAVANIN GEÇMİŞİ



İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sanık Esmaül Hüsna Öksüz'ün kargo ile ABD'ye önemli örgütsel evrak göndereceği istihbaratı üzerine çalışma başlatmıştı. Esmaül Hüsna Öksüz, 13 Nisan'da alıcı olarak E.S. isminin yazıldığı zarfı kargo yetkilisine teslim ettiği sırada suçüstü yakalanmıştı. İncelemede zarfta, Adil Öksüz'ün kardeşi olan ve örgütün sözde Üsküdar il imamlığını yaptığı gerekçesiyle aranan Mehmet Öksüz, tutuklu olan eşi Şenay Öksüz ve çocukları Zeynep Şeyma Öksüz'e ait bazı evraklar bulunmuştu. Esmaül Hüsna Öksüz'ün ifadesinde, paketin kendisine ait olduğunu ve Mehmet Öksüz'ün talimatı üzerine kargo ile göndermeye çalıştığını söylediği öğrenilmişti. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Öksüz, çıkarıldığı mahkemece 28 Nisan'da tutuklanmıştı. Savcılık soruşturması sonunda hazırlanan iddianamede, sanık Esmaül Hüsna Öksüz hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep edilmişti.




Bu haber 216 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

JASAT, 11 yıllık cinayeti ayna parçasından aydınlattı
Asayiş

JASAT, 11 yıllık cinayeti ayna parçasından aydınlattı

Manisa'da 6 Temmuz 2015 tarihinde Akhisar-Manisa Karayolu üzerinde cesedi bulunan Meral Babacan'ın ölümüne ilişkin faili meçhul dosya, Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerince yeniden ele alındı.

Habervitrini11312 Görüntüleme
Günlerdir kusuyordu! Savcı acil serviste hayatını kaybetti
Asayiş

Günlerdir kusuyordu! Savcı acil serviste hayatını kaybetti

Almanya'da savcı olarak görev yapan 42 yaşındaki Sibel Tunç, eşiyle birlikte tatil için geldiği İstanbul'da fenalaşarak yaşamını yitirdi. Günlerdir süren kusma şikayetiyle gittiği hastane koridorunda aniden hayatını kaybeden Tunç'un ölümü "şüpheli" bulunarak olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Habervitrini12899 Görüntüleme
Tekerlekli Kasa: Kara Haydar'ın Lüks Araçlarının İçinden 16 Milyon Euro ve Dolar Fışkırdı!
Asayiş

Tekerlekli Kasa: Kara Haydar'ın Lüks Araçlarının İçinden 16 Milyon Euro ve Dolar Fışkırdı!

Vanlı “Kara Haydar” olarak bilinen Mehmet Fatih Tançalan hakkında Ankara’da yürütülen ikinci bir soruşturma kapsamında İstanbul’da operasyon düzenlendi. Sarıyer Maslak’ta paraların saklandığı tespit edilen araçlarda yapılan aramalarda, yaklaşık 934 milyon TL tutarında euro ve dolar cinsinden döviz

Habervitrini11574 Görüntüleme
Tera Fon'un gizemli 11 yatırımcısı belli oldu: İşte o isimler
Asayiş

Tera Fon'un gizemli 11 yatırımcısı belli oldu: İşte o isimler

Fon soruşturmasında Tera'nın TLY fonunun Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'na (TEFAS) açılmadan önceki ilk yatırımcıları ortaya çıktı. Aslan payının iki Tera şirketine ait olduğu yatırımcı listesinde Emre Tezmen'in çocuklarının da yer aldığı görüldü.

Habervitrini14500 Görüntüleme