Amerika'dan şok girişim!.. İran'a karşı koalisyon hazırlıyorlar

••2 dk okuma
Amerika'dan şok girişim!.. İran'a karşı koalisyon hazırlıyorlar

Hızlı Özet

“Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerinin vurulmasının ardından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret eden Bakan Pompeo, Abu Dabi'den ayrılışında uçakta basın mensuplarına konuştu.”






ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan'a ait petrol tesislerinin vurulmasından sorumlu tuttukları İran'a karşı uluslararası bir koalisyon kurma çabasında olduklarını ve "barışçıl bir çözüm" amaçladıklarını söyledi. Pompeo İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in savaşa yönelik sözlerine de cevap verdi.




Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerinin vurulmasının ardından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret eden Bakan Pompeo, Abu Dabi'den ayrılışında uçakta basın mensuplarına konuştu.



Söz konusu saldırının arkasında İran'ın olduğuna inandıklarını bir kez daha vurgulayan Pompeo, İran'a karşı alınacak gerekli tedbirleri hem Riyad hem de Abu Dabi'de konuştuklarını dile getirdi.



"BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ"



Pompeo, ABD ile İran arasında halen bir anlaşmanın mümkün olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Başkan Trump'ın istediği şey budur. Açıkçası barışçıl bir çözüm istiyoruz ve bunu da gösterdiğimizi düşünüyorum. Onlar (İran) bir Amerikan insansız hava aracını düşürdüler, şimdi de enerji kaynaklarına çok büyük bir saldırı düzenlediler ve biz hala bir koalisyon kurmaya çalışıyoruz." yanıtını verdi.



İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in savaşa yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Pompeo, şu değerlendirmede bulundu:"Buraya diplomasi için geldim. İran Dışişleri Bakanı topyekün savaş ve son Amerikalıya kadar savaşma tehditleri savururken biz barışı amaçlayan ve bu soruna barışçıl bir çözüm öneren bir koalisyon üzerinde çalışıyoruz. Başkan Trump'ın benden yapmamı istediği şey budur, umarım İran İslam Cumhuriyeti de bunu böyle görür. Onun (Zarif'in) sözlerinden bu sonuç çıkmıyor ama umarım durum böyledir."



PETROL TESİSLERİNE SALDIRI



Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00'te düzenlenen SİHA saldırısı sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı. Yemen'deki Husiler, ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak düzenlediklerini iddia etmişti.



Saldırının ardında İran olduğunu öne süren ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giderken yaptığı açıklamada, bir kez daha petrol tesislerinin vurulmasından İran'ı sorumlu tutmuş ve saldırıyı ilk kez "savaş nedeni" sözleriyle tanımlamıştı. Zarif ise Pompeo'yu, ABD Başkanı Donald



Trump'ı İran'a karşı bir savaşa sürüklemek için aldatmaya çalışmakla suçlamıştı.



Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. İran yönetimi ise Yemen'de Husilere destek veriyor.





Bu haber 349 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yemen'de hükümet güçleri Lahic'teki stratejik Numan Dağı'nı ele geçirdiklerini duyurdu
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Yemen'de hükümet güçleri Lahic'teki stratejik Numan Dağı'nı ele geçirdiklerini duyurdu

Yemen hükümetine bağlı Vatan Kalkanı Güçleri, Amalika Tugayları ve aşiret mensuplarının desteğiyle Lahic vilayetindeki stratejik Numan Dağı'nın zirvesi ile Dar el-Kafir bölgesini ele geçirdiklerini açıkladı.

Habervitrini12454 Görüntüleme
Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"
Dünya

Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"

Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan sözlerine Ankara’dan peş peşe tepki geldi. Bakan Sayın Murat Kurum, "Boş koltuklara hitap edenlerin unuttuğu bir şey var: Propaganda tarihin hafızasını silemez" derken, İletişim Başkanı Burhanettin Duran Netanyahu’nun "hiç olmadığı kadar izole" hale geldiğini söyledi. Ömer Çelik ise "Hadsiz, saldırgan ve hezeyan dolu açıklamalarını en güçlü şekilde lanetliyoruz" açıklamasını yaptı.

Habervitrini13228 Görüntüleme
ABD ve Çin arasında yeni dönem! "Tarihi dönüm noktasına geldik"
Dünya

ABD ve Çin arasında yeni dönem! "Tarihi dönüm noktasına geldik"

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki akşam yemeğinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ağırladı. Trump burada yaptığı açıklamada "İlişkilerimiz hiç bu kadar iyi olmamıştı." ifadelerini kullandı. Şi Cinping ise "Bugün, Çin-ABD ilişkileri açısından bir başka tarihi dönüm noktasına geldik." dedi.

Habervitrini9423 Görüntüleme
Netanyahu ile bir tek o görüştü: Kirli ittifak, New York’ta buluştu
Dünya

Netanyahu ile bir tek o görüştü: Kirli ittifak, New York’ta buluştu

Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile BM zirvesinde görüştü. İsrail'in Gazze ve bölgedeki politikaları nedeniyle uluslararası alanda yoğun tepki gördüğü bir dönemde gerçekleşen görüşmede, 'işbirliğine devam' mesajı verildi.

Habervitrini13852 Görüntüleme