Avrupa Birliği İsrail'e yaptırımı oylayacak.. İşte karşı çıkan ülkeler

3 dk okuma
Avrupa Birliği İsrail'e yaptırımı oylayacak.. İşte karşı çıkan ülkeler

Hızlı Özet

Her altı ayda bir yapılan ve Gymnich olarak da adlandırılan gayriresmi formattaki toplantı sırasında, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bazı İsrailli bakanlara yaptırım önerisi görüşülecek.

AB Konseyi, Filistinlilerin mülkiyet hakkını, özel ve aile hayatını, eğitim hakkını, din veya inanç özgürlüğünü ihlal eden 5 kişi ve 3 kuruluşun ihlal edildiğini bildirdi

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bugün Brüksel'de bir araya geldi. Türkiye beş yıl sonra Gymnich toplantısına davet edildi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Brüksel'de.

Her altı ayda bir yapılan ve Gymnich olarak da adlandırılan gayriresmi formattaki toplantı sırasında, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bazı İsrailli bakanlara yaptırım önerisi görüşülecek.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının masasında, aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e yaptırım var.

KİMLER 'HAYIR', KİMLER 'EVET' DİYOR?

İsrailli iki bakana yaptırım önerisine ilk açık destek Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter'dan geldi. De Sutter sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Soykırım politikaları ve çağrıları cezasız kalmamalı. İsrailli Bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir'e yaptırım uygulanmasına tam destek veriyorum. Amana ve Regavim adlı yerleşimci organizasyonlarına da yaptırım uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Belçika'nın ardından yaptırım hamlesine bir destek de İrlanda'dan geldi. Toplantı öncesi gazetecilere konuşan İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, Josep Borrell'in önerisine destek vereceklerini duyurdu.

İtalya ise yaptırım teklifine 'hayır' diyeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Antonio Tajani öneriyi 'gerçekçi' bulmadığını belirtip yaptırımların bunun, İsrail'i barış anlaşmasına ikna etmenin yolu olmadığını savundu.

Almanya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin de İtalya ile aynı pozisyonu alması bekleniyor.

AB bölünmesi

Dört gün sonra, bazı AB ülkeleri, İngiltere, İsviçre, Kanada ve Avustralya ile birlikte Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti hakkında ortak bir açıklama yaparak, "aşırılıkçı yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği rekor sayıdaki saldırılar konusunda derin endişe duyduklarını" dile getirdiler.

Tartışılacak yaptırımların iki bakanın AB'deki mal varlıklarının dondurulması ve AB'ye girişlerinin yasaklanmasını içermesi bekleniyor. AB'de yaptırım kararları oybirliğiyle alınıyor.

açıklamada AB içinde bir bölünme olduğu ortaya konuldu; 27 AB üye ülkesinden dokuzu (Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, İspanya ve İsveç) anlaşmanın başlıca imzacıları olarak gösterildi.

Baltık ülkeleri, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve diğerleri de dahil olmak üzere AB üye ülkelerinin çoğunluğunun adı geçmiyor.

Fransa, 'kabul edilemez şiddet' nedeniyle bazı aşırı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

19 Aralık'ta dönemin Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Paris'in "bazı aşırıcı İsrailli yerleşimcilere karşı ... önlemler almaya karar verdiğini" söyledi.

"Bu aşırıcı yerleşimcilerin bazılarının uyguladığı şiddeti bizzat görebildim. Bu kabul edilemez," dedi. 

Ancak bugüne kadar AB genelinde somut bir adım atılmadı. 

Politico'nun haberine göre , Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'deki Filistinlilerin durumunun "çok endişe verici" olduğunu ve acilen insani yardıma daha iyi erişime ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ancak Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ikna olmadı. Raporlara göre, iki Orta Avrupa ülkesi, bloğun diplomatlarının en son geçen hafta görüştüğü İsrail'e yönelik önerilen herhangi bir AB yaptırımını sürekli olarak engelledi. 

Muhtemel bir yaptırım kararı, İsrail'de paniğe yol açtı. Dışişleri Bakanı Israel Katz, yaptırım metninin kabul edilmemesi için AB içindeki dostlarıyla durmadan çalıştıklarını söyledi.

Faşist bakanlardan Smotrich daha önce iki milyon Filistinliyi aç bırakmanın 'haklı ve ahlaki olabileceğini' söyledi. Ben-Gvir de Batı Şeria'da cinayet ve kundaklama gibi suçlara karışan silahlı yerleşimcilere destek veriyor.

AB dışişleri bakanlarının toplantısı, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da dört ayrı kentte büyük saldırılar ve baskınlar başlatmasından bir gün sonrasına rastlıyor. Söz konusu baskın, İsrail'in İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'daki en büyük saldırısı.

İsrailli bakan Katz, Çarşamba günü tıpkı Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'daki Filistinlilerin de yaşadıkları bölgelerden zorla çıkarılmalarını önerdi, bir savaş durumunda olduklarını savunup zorunlu tahliyenin gerekli olduğunu iddia etti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell ise, sosyal medya sitesi X'te yaptığı paylaşımla Batı Şeria'daki saldırılara ve Katz'ın sözlerine tepki gösterdi. Borrell, Batı Şeria sakinlerinin tahliyesine yönelik açıklamaları "Bütünüyle kabul edilemez" diyerek değerlendirdi, söz konusu adımın bölgede istikrarsızlığı daha da artıracağını ifade etti.
 

Bu haber 1159 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bahçeli: Kıbrıs Türklüğüne Brüksel istikamet tayin edemez
Gündem

Bahçeli: Kıbrıs Türklüğüne Brüksel istikamet tayin edemez

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52'nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Kıbrıs Türklüğüne istikamet tayin edecek irade, Brüksel’de değildir! Bu irade; Türk Mukavemet Teşkilatı mücahidinin yıllarca terk etmediği mevziisinde, şehitlerimizin kanıyla sulanan Ada toprağında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kıbrıs’ta ortaya koyduğu kararlı müdahalede ve Kıbrıs Türklerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kuran kudretindedir." dedi.

Habervitrini14259 Görüntüleme
İstanbul'da şaşkına çeviren görüntü! Birçok ilçede dev çekirgeler görüldü
Gündem

İstanbul'da şaşkına çeviren görüntü! Birçok ilçede dev çekirgeler görüldü

İstanbul’un bazı ilçelerinde görülen çekirge artışı, vatandaşları endişelendirdi. Normal boyutlara kıyasla daha iri ve uzun olan çekirgelerin Balkanlar’dan geldiği tahmin edilirken, tehlikeli olmadığı düşünülüyor. Peş peşe paylaşılan görüntüler ise sosyal medyada gündem oldu.

Habervitrini11403 Görüntüleme
Haluk Levent, AHBAP'a gelen bağış parasını alkol tesisine yatırmış!
Gündem

Haluk Levent, AHBAP'a gelen bağış parasını alkol tesisine yatırmış!

Milyarlarca liralık para trafiğinin tespit edildiği AHBAP soruşturmasında MASAK raporu dosyaya eklendi. Hesabında milyarlık para trafiği bulunan tutuklu asistan Yeliz Kaya ifadesinde, Haluk Levent'in çeklere kendi yerine imza attığını ve bir alkollü içecek firmasına, ortaklık için milyonlarca lira aktardığını söyledi. Ayrıca dernek tüzel kişiliği üzerinden gıda, içecek ve konaklama sektörlerine yönelik yapılan, 'Ahbap' isminin yer aldığı alkollü içecek markası, "Ahbap Su" ve "Ahbaphane" gibi dikkat çeken marka tescil başvuruları tespit edildi.

Habervitrini11980 Görüntüleme
Haluk Levent'ten 60 milyon dolarlık mini konser! Gitar çalıp şarkı söylemiş
Gündem

Haluk Levent'ten 60 milyon dolarlık mini konser! Gitar çalıp şarkı söylemiş

AHBAP soruşturması kapsamında tutuklanan Haluk Levent'in, kendisini 60 milyon dolar dolandırdığı iddiasıyla şikayetçi olan iş insanı Hüseyin Başaran'a verdiği özel konserin görüntüleri ortaya çıktı. Başaran Holding'in, Haluk Levent hakkında dolandırıcılık nedeniyle yaptığı suç duyurusundan önce kaydedildiği düşünülen görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Habervitrini13974 Görüntüleme